(advertenties)
(advertentie)
Op Mediwietforum worden de meest uiteenlopende onderwerpen op mediwiet-gebied besproken. Beginners en ervaringsdeskundigen vragen advies en helpen elkaar onder meer op het gebied van kweken en het medicinale gebruik van wiet. Op initiatief van Berry wordt er nu besproken wat de beste manier is om zelf potente wietolie te maken.

Advies op Mediwiet-gebied

Op Mediwietsite schrijven wij dagelijks over de meest recente onderzoeken en ontdekkingen op mediwiet-gebied. Onderwerpen als studies naar de medische toepassingen van cannabis, hoe je zelf cannabis kunt kweken en wiet kunt verwerken tot een goed werkend medicijn komen er voorbij.

Het Mediwietforum is bij uitstek de plek waar je terecht kunt met al je vragen op mediwiet-gebied.

Voor advies van ervaringsdeskundigen op verschillende vlakken riepen wij echter het Mediwietforum in het leven. Een plek waar patiënten, kwekers en andere geïnteresseerden hun kennis en ervaring op het gebied van medicinale cannabis kunnen delen met (en leren van) anderen. Het Mediwietforum is dus bij uitstek de plek waar je terecht kunt met al je vragen op mediwiet-gebied.

Beste manier van wietolie maken?

Dat dacht waarschijnlijk ook forumlid Berry (@winterber). Hij stelde zijn prangende vraag in de rubriek ‘van wiet tot medicijn‘, in zijn zelf geopende topic: ‘Welke manier van extractie is het meest effectief?‘ Zijn vraag luidde als volgt:

‘Goedemiddag kweekgenoten,

Ik wil olie maken van wiet, maar op welke manier haal je het [de werkzame stoffen, red.] er het beste uit? Nu gebruik ik alcohol maar dit is slecht verkrijgbaar en duur. Ik zag dat het rechtstreeks met olijfolie kan maar ook met kokosolie. Hebben deze manieren dan hetzelfde effect? Oftewel is de sterkte dan hetzelfde?

Alvast bedankt!’

Alcohol maakt potenter extract

Wat dat betreft is mede-forumlid @Snean prima op de hoogte van de opneembaarheid van de werkzame stoffen uit wiet, door de verschillende genoemde (oplos-)middelen:

‘Hoi Berry,

Alcohol is veel effectiever dan olie of vetten om cannabinoïden op te lossen. Met olijfolie kan het inderdaad ook, maar de potentie is dan veel lager. Je kunt ook butaangas gebruiken maar dat is dan weer gevaarlijker en moeilijker om schoon te maken. Consumptiealcohol is het beste. Als je het terugwint is het wel een stuk goedkoper, dan kun je het meerdere keren gebruiken.’

Volgens @Snean is een alcoholextractie de beste manier om een potente wietolie te maken.

Als je gebruik maakt van butaangas, zoals Snean hierboven tussen neus en lippen door vermeldt, blijven er gasresten achter in je concentraat. Deze dien je eruit te purgen, wat eigenlijk alleen kan met een kostbare en zeldzame vacuümoven. Voor particulieren is dit dus niet altijd even rendabel of praktisch.

Zeeftechniek

Nog een stap verder gaat @luftmensch, die de tijd heeft genomen een uitgebreid antwoord op @winterber zijn vraag op te stellen. Hij begint met het uitleggen van een relatief makkelijke techniek, met een zeef zoals hasj wordt gemaakt, om de werkzame stoffen van het plantmateriaal los te krijgen:

‘Om te roken, verdampen of dabben [het verdampen van een cannabis-concentraat, red.] is de meest effectieve manier om cannabinoïden te scheiden van het plantmateriaal, nog altijd de ouderwetse droge zeeftechniek. Deze techniek laat de trichomen intact, waarbij de essentiële oliën zoveel mogelijk beschermd en in hun natuurlijke vorm behouden blijven.

Bij ‘dabben’ wordt een cannabisconcentraat – terpenen en cannabinoïden zonder plantmateriaal – verdampt en geïnhaleerd middels een speciale pijp of vaporizer. [Foto: shutterstock/

Het beste resultaat wordt verkregen wanneer de plant gelijk na het oogsten ingevroren wordt op -80 C en het zeven plaatsvindt onder sub zero temperatuur. Deze techniek is niet alleen het meest effectief vanwege het optimale behoud van de meer vluchtige terpenen; maar vooral ook omdat via elektrostatische zuivering de trichomen simpel gescheiden kunnen worden van alles wat niet trichoom is. Dit maakt het eindresultaat ongekend potent, zuiver en compleet.’

Voor luftmensch dus geen gevaarlijke oplosmiddelen, maar een ouderwetse zeef en bevroren plantmateriaal. Je houdt dan echter wel een droge stof over en geen olie, dus daar moet nog wel even wat mee gebeuren voordat je het onder de tong kunt druppelen. Maar wat, dat laten we over aan luftmensch.

Wil je deze discussie volgen of aanvullen? Klik hier!