(advertenties)
(advertentie)

Op zondag 17 juni 2018 beleefde Cannabis Bevrijdingsdag haar tiende editie. En wat voor één. Het terrein was groter dan ooit en bestond dit keer uit twee velden. Het festival is erg goed bezocht en de internationale line-up met muzikanten en sprekers was sterk. Mediwietsite was aanwezig en doet verslag.

Een mooi protest voor recreatief en medicinaal

Voor het eerst gebruikte het festival twee velden in het Flevopark te Amsterdam. Op het grootste veld stond, zoals altijd, het bekende rode hoofdpodium waar een rits aan nationale en internationale artiesten en sprekers bijdroegen aan het positieve protest voor de legalisering van cannabis.

Onder de sprekers waren Doede de Jong, het Zuid-Afrikaanse Dagga Couple, Dana Larsen uit Canada en Doug Fine uit de Verenigde Staten. Zij haalden allen op hun eigen manier de waanzin van het cannabisverbod aan en pleitten voor de meest logische stap: legalisering van recreatieve en medicinale cannabis.

Rondom het veld stonden de vele stands van alle partners, zoals Sensi Seeds, Suver Nuver, Stichting Mediwiet en Vie Vaporizers.

De diepte in bij Cannabis University

Het tweede veld kende een soortgelijke opstelling, echter zonder muziek. Hoofdmoot op dit veld was de Cannabis University; een grote, witte, overdekte tent waar debatten, interviews en masterclasses elkaar afwisselden.

Bij Cannabis University gingen diverse prominenten uit de cannanbisindustrie de diepte in over het hoe en waarom van (medicinale) cannabislegalisatie.

Hidde Siers, die als expert bijdraagt aan Mediwietsite, beet het spits af. Siers, die strijdt voor een goede informatievoorziening over cannabis bij artsen en medici, gaf een update over de vooruitgangen die hij ziet.

Ondanks het advies dat het Nederlandse Huisartsengenootschap recent gaf, ziet Hidde Siers dat steeds meer artsen en verzorgers open staan voor de therapeutische werking van cannabis. Een goed teken!

Volgens Siers kan deze bewustwording snel groeien als meer mensen hun eigen medicijn gaan kweken. “Eigen teelt is de beste teelt. Het is ten eerste een stuk goedkoper. Namelijk 10 tot 80 cent per gram, tegenover 10 tot 15 euro per gram in een coffeeshop”.

Maar er zijn nog veel meer redenen, vindt Siers. “Het huisartsengenootschap zegt dat er te weinig wetenschappelijk bewijs is voor cannabis. Dat bewijs is er wel degelijk. Maar als iedereen die baat heeft bij cannabis thuis gaat kweken en aantoont dat het goed werkt, wordt de discussie vanzelf omzeild.”

Overigens vindt de Plantarium-medewerker dat al het gebruik van cannabis als medicinaal kan worden bestempeld. “In Israël onderzoeken ze zelfs of een preventieve behandeling met CBD bij kinderen met een verhoogde kans op reuma, die ziekte kan voorkomen.”

Medicinale cannabis: de stand van zaken

Rond half 7 ’s avonds vond er een panelgesprek plaats met Rinus Beintema van Suver Nuver, Els Vermeersch van Trek Uw Plant en Hidde Siers. Zij praatten over de stand van zaken omtrent medicinale cannabis in Nederland en België.

Tijdens dit gesprek beaamde Beintema dat het belangrijk is om de wetenschap aan boord te krijgen. “Ik denk dat we ons niet te veel moeten richten op recreatieve of medicinale legalisatie. Laten we starten met wetenschappelijke doelstellingen. Dus in samenwerking met universiteiten en de wetenschap zorgen dat er medicinale trials komen die bewijzen leveren waar niemand meer omheen kan”.

Siers is het hier mee eens. “Als we wetenschappers aan boord krijgen, hebben politieke standpunten geen bodem meer. Ik merk helaas dat veel wetenschappers verbaasd zijn als leren dat er nog een stigma zit op de plant. Gelukkig komt er wereldwijd wel steeds meer bewijs.”

Beintema: “We moeten eerst die wetenschappelijke backup creëren, dan komt de rest vanzelf.”

Els Vermeersch baalt vooral dat België zo ver achterblijft in het verhaal. “We willen niet provoceren maar gaan de discussie aan. Maar België weigert om mee te lopen in de pas.”

“Als 1 miljoen mensen deze zomer 1 plant in hun tuin zetten maken we een fantastisch statement.”

De drie sprekers zijn wel positief gestemd over de toekomt.

Vermeersch: “We worden sterker en men moet echt rekening met ons (Trek Uw Plan) gaan houden. Er leeft ook een hoop in België op het gebied van medicinale cannabis. We hopen tijdens de volgende verkiezingen een slag te slaan.”

Siers: “Als 1 miljoen mensen deze zomer 1 plant in hun tuin zetten maken we een fantastisch statement. Als we er samen tegenaan gaan, komt het vanzelf goed.”

Rinus: “Ik ben 3 jaar lang met rust gelaten waardoor we flink zijn gegroeid. We leveren 20 liter wietolie per week aan patiënten en hebben tot nu toe 10.000 menen geholpen. Dat is geweldig.

Maar na bijna 3 jaar gaat het nu toch gebeuren. Hoewel we goede gesprekken voeren met de gemeente Leeuwarden, hebben we een brief ontvangen waarin het Hennepteam Noord-Holland aangeeft een proefproces te starten. We wachten het af, maar zullen de strijd aangaan.”

Mediwietsite komt snel met meer informatie over deze noemenswaardige update van cannabis social club Suver Nuver.

De laatste keer

VOC-voorzitter en coördinator van Cannabis Bevrijdingsdag Derrick Bergman, in de Cannabis University tussen Ben Dronkers (l) en Henk de Vries van coffeeshop Bull Dog.

Ook dit jaar is het de organisatie weer gelukt om iedereen die meer weet of meer wíl weten over cannabis, samen te brengen. Tegelijkertijd was het weer een feestelijk eerbetoon aan de plant, maar ook een perfect moment om informatie uit te wisselen. Het viel ons dan ook op dat er dit jaar meer medicinale gebruikers op het festival waren afgekomen.

Toch maakte VOC-voorzitter Derrick Bergman tijdens de tiende editie bekend dat het festival ermee stopt. ”We moeten niet meer hier zijn, in het Flevopark, maar in Den Haag”, verklaarde Bergman. “De cannabisondernemers hebben er al lobbyisten rondlopen. Wij willen meepraten”.

Een begrijpelijk motief, maar ook heel jammer. De strijd is nog niet gestreden en Mediwietsite zag Cannabis Bevrijdingsdag toch ook wel als een jaarlijks verbroederingsfeest voor iedereen die cannabis in al haar facetten een warm hart toedraagt.

Wij hopen dan ook dat iemand het stokje overneemt zodat we elkaar volgend jaar allemaal gewoon weer zien.