(advertenties)
(advertentie)

Nog een maand of twee en dan kun je weer voorzichtig aan buitenwiet kweken gaan denken. Dat betekent echter niet dat je alles buiten dan ook maar klakkeloos aan de natuur moet overlaten. Ook medicinale wietplanten buiten kun je namelijk trainen voor een betere opbrengst. We maken je alvast warm voor de zomer, met trainingsttechnieken voor wietplanten buiten.

Plantentraining kan ook buiten voor meer opbrengst en andere voordelen zorgen. Door buitenwiet te trainen, kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je wietplanten minder in het oog springen, of de kans op top- of wortelrot verkleinen. En hoewel je geen invloed hebt op de zon zelf, kun je door plantentraining wel degelijk voor meer licht zorgen.

Toppen en dieven

Toppen en dieven zijn twee simpele methoden die buiten direct vruchten af zullen werpen. Door je planten in de groeifase een paar keer te toppen, vermeerder je niet alleen het aantal toppen maar hou je je planten ook een stuk lager. Ze zullen hierdoor minder opvallen bij buren, wijkagenten, wietdieven en voorbijgangers. Lagere wietplanten zijn daarnaast ook makkelijker te verzorgen of te controleren op toprot of ongedierte.

Toppen is het wegknippen van de bovenste groeischeut uit een tak of hoofdtop. De twee scheuten eronder veranderen in nieuwe takken zodat toppen direct een verdubbeling van het aantal toppen oplevert. Twee nieuwe toppen leveren doorgaans meer wiet op als één grotere top.

Dieven is nog zo’n bewezen kweektechniek die echt werkt. Hoewel de resultaten en het belang van dieven voor wietplanten binnen groter is, zal het ook buiten voor betere resultaten zorgen. Bij het dieven haal je in  de eerste weken van de bloeifase, de onderste scheuten/topjes weg. De energie die deze topjes zouden verbruiken, gaat nu naar de belangrijkere hoger groeiende toppen.
Dieven levert je twee keer winst op; grotere toppen bovenin je wietplanten en minder knipwerk aan kleine onderontwikkelde topjes onderaan je wietplanten.

Top je buitenplanten en kweek meer toppen.

Monstercroppen

Ooit weleens afgevraagd hoe sommige buitenkwekers van die mooie ronde struiken met enorm veel toppen weten te kweken? Wel, dat kun je met buitenwietplanten prima bereiken door ze te monstercroppen. Klinkt ingewikkelder dan het is, maar de resultaten zijn wel zo spectaculair als je bij het horen van het woord monstercroppen denkt.

Monstercroppen gebeurt wanneer een wietplant van de bloeifase terug naar de groeifase gaat. Na een korte schijnbare groeistilstand komt je wietplant terug met meer toppen dan je ooit had kunnen wensen. Bij buitenwietplanten kun je het effect gemakkelijk creëren door je planten nu al in februari te zaaien en voor het raamkozijn groot te brengen. Omdat de dagen tot aan april eigenlijk nog te kort duren, zal de plant vrijwel direct in bloei gaan. Laat haar gewoon bloeien en in april, mei zal ze weer terug in de groeifase gaan. Ze komt dan terug met enorm veel toppen.

Op deze manier monstercroppen heeft twee grote voordelen; wanneer het buitenwietseizoen voor de meeste andere buitenkwekers pas begint, heb jij al een flinke voorsprong en daarnaast heb je een wietplant met enorm veel toppen. Een zeer interessante techniek om dit jaar eens toe te passen.

Deze wietplant stond in februari al in het raamkozijn in bloei, ging in maart terug naar de groeifase, en kwam in april van 2016 terug met deze enorme bos takken.

Supercroppen

Supercroppen kun je tijdens de gehele groeifase en zelfs tot in de bloeifase blijven doen. Door regelmatig te supercroppen, krijg je een medicinale wietplant met een meer open structuur. De lichte stress zorgt ervoor dat de plant dikkere toppen met meer trichomen gaat maken.

Om te supercroppen rol je de takken van je wietplant tussen je duim en wijsvinger zodat deze zacht en gekneusd wordt. Hierdoor kun je de tak op de gekneusde plaats in een hoek van 90 graden knikken, zonder dat hij breekt. Knik de takken naar buiten in de richting van een plek waar ruimte is en herhaal dit tot je een mooie breed groeiende wietplant hebt. De plant herstelt razendsnel (meestal binnen een paar uur) van het supercroppen, dus je moet het vaker herhalen voor de beste resultaten.

Met supercroppen laat je een wietplant breder groeien, en open je het bladerdek om meer licht binnen te laten.

Scrog op het zuiden

Licht is ook buiten gewicht. Dus hoe meer zonlicht je wietplant buiten op kan vangen, hoe meer wiet je zult oogsten. Klinkt logisch, maar hoe doe je het? Wel, door een scrog op het zuiden te maken. Neem een stuk tuingaas en span die met wat houten stokken boven je wietplant zoals je ook bij het scroggen zou doen. Alleen plaats je het scrogrek buiten niet horizontaal, maar schuin op het zuiden gericht. Vlecht de takken van je wietplant door het rek, en bind ze er voorzichtig aan vast. Als het schuine scrogrek vol groeit, heb je een wietplant die van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat van het zonnetje kan genieten.

Richt je scrog op het zuiden voor maximaal zonlicht.

Verhoogd bed

Het kan in de lage landen ook in de zomer behoorlijk regenen. En nu zijn wietplanten niet bijzonder gek op natte voeten en hebben liever wat meer zuurstof bij de wortels. Dit kun je gemakkelijk bereiken door je wietplanten buiten in verhoogde bedden te laten groeien. Het principe is heel makkelijk; bij het verpotten graaf je niet de hele kluit in, maar slechts twee derde ervan. De bovenste wortels komen zo bloot te liggen en krijgen meer zuurstof. De wortels onder de grond zullen hun weg naar beneden weer vanzelf vinden. Een verhoogd bed zorgt voor een betere afwatering en meer zuurstof bij de wortels van je buitenwiet. Daarnaast vergroot je het volume aan wortels. Lees hier ook de tips van cannabisgoeroe Soma over de verhoogde bedden.

Laat de wortelkluit voor een derde deel uitsteken bij het verpotten en voorkom verstikking van de plant door een te natte kluit. Bamboestokken zorgen voor extra versteviging zowel in de grond als voor zware toppen. Foto: Soma – somaseeds.nl

[Openingsfoto: Jeffrey B. Banke, Shutterstock]