(advertenties)
(advertentie)

Wie zijn eigen medicinale cannabis kweekt, die weet dat water geven een stuk minder eenvoudig is dan het klinkt. Met de hand geef je namelijk al snel te veel of te weinig water, en dat kan grote gevolgen hebben voor je wietplant. Gelukkig kun je de waterdosering ook overlaten aan een tensiometer, waardoor het nooit meer mis gaat. 

Hoewel sommige kwekers het heel goed kunnen, blijft water geven een van de meest lastige taken van een medicinale wietkweker. De meeste mensen geven water gewoon op gevoel, maar daar gaat het dan ook vaak mis. Meestal wordt er te veel water gegeven, waardoor wortels verstikken maar uitdroging door te weinig water komt ook vaak voor.  Gelukkig kun je de waterbehoefte van wietplanten ook meten met een tensiometer.

tensiometers

Een tensiometer prik je in de aarde. Het is een soort kunstmatige wortel die meet hoe droog of nat de aarde is.

 

Tensimeter?

Met een tensiometer sla je nooit een flater met water. Het is een handig hulpmiddel, kost niet veel geld en geeft je een veel beter inzicht van de waterhuishouding in de grond. Hierdoor kun je de watergift beter afstemmen op de behoefte van je plant. Het zal je daarnaast ook een besparing van water en meststoffen opleveren en de kwaliteit en de kwantiteit van je opbrengst verhogen.

de werking van een tensiometerEen tensiometer heeft een poreuze porseleinen onderkant, en aan de bovenkant een voorziening om de drukhoogte af te lezen. Zo kun je de grondvochtigheid bepalen door de zuigspanning te meten. Planten nemen water op uit de bodem tegen de zuigkracht van de grond in. Deze zuigkracht wordt meestal aangeduid als zuigspanning en uitgedrukt in hPa (hectopascal).

Een tensiometer meet deze zuigkracht, waarmee het in de grond aanwezige water wordt vastgehouden. Hierdoor ontstaat onderdruk in de buis en die wordt aan de bovenzijde van de meter aangegeven. Dit is dan de minimale zuigkracht die de wortels moeten uitoefenen om water uit de grond op te nemen.

Een tensiometer is meestal niet duur. Wanneer je op Google gaat zoeken vind je allerlei tensiometers en sommigen zijn wat prijzig. Een veel gebruikte tensiometer is die van Blumat, hij kost ongeveer 30 euro en ziet er uit als op de foto hierboven.

Kunstmatige wortel

De tensiometer is als het ware een kunstmatige wortel die zogezegd de zuigspanning aangeeft in hectopascal (hPa). Een hPa van 0 betekent dat de grond volledig verzadigd is en een hPa waarde van 800 betekent dat het water schaars is (te droog). Een hPa waarde van rond de 80 is aan te raden voor cannabisplanten en bij een waarde van rond de 400 moet je echt niet langer wachten met water geven.