(advertenties)
(advertentie)
Het vergaat hem niet helemaal zoals hij zou willen, maar Mr. Kush doet zijn best om nog wat van zijn oogst te maken. Eerder zagen we een knap staaltje crisis-management en nu zien we daarvan de resultaten. Het is verder tijd om de kweekkast zo efficiënt mogelijk te vullen voor goede lichtspreiding en goede oogst.

Resultaten crisis-management

Ik had al veel verder willen zijn maar helaas, het leven loopt niet altijd zoals we willen. Gelukkig zorgen hindernissen voor leermomenten en kunnen we deze les mooi meenemen voor toekomstige kweken. De planten zijn ondanks alles lekker doorgegroeid en geven mij het vertrouwen dat het goed komt.

Hij had ze graag voller gezien, maar moet het hier nu mee doen.

Binden voor lichtspreiding

Om volop gebruik te maken van de potentie van lagergelegen toppen aan een tak, is het zaak de takken naar beneden te buigen. Als deze horizontaal staan zullen namelijk de lager groeiende toppen meer licht pakken, omhoog groeien en zich ontwikkelen tot grotere toppen.

Het omlaag binden gaat gemakkelijk met wat geïsoleerd ijzerdraad. Ik gebruik er vrij duur spul voor van de Ranzijn, maar het werkt perfect. Persoonlijk gebruik ik het ijzerdraad met de dikste isolatie (3mm doorsnee) zodat het minder in de tak snijdt en de plant er moeilijker omheen groeit.

Ik heb nu de paar hoogste takken gedaan en zal de komende dagen ook andere takken in de gaten houden. Als deze hoger worden dan mijn gewenste bladerdek, bind ik ook die omlaag. De takken die nu al omlaag zijn zullen al vrij snel aan de uiteinden weer omhoog groeien. Zo is de natuur nu eenmaal, planten groeien richting hun lichtbron. Dat is helemaal niet erg, als ze te hoog worden help ik ze weer een handje naar beneden.

Lagere takken

Om sommige takken zo ver te krijgen dat ze ook omlaag kunnen, moeten ze eerst de hoogte in. Daarvoor probeer ik voornamelijk de uiteinden van deze takken al in het licht te krijgen, onder grote schutbladeren vandaan. Zodra ze namelijk meer licht vangen, kunnen ze veel beter en sneller ontwikkelen. Twee dagen na bovenstaand werk zag ik dan ook vrij snel verschil:

Lager gelegen takken ontwikkelen veel sneller wanneer ze meer licht vangen.

Meer binden en bloei?

Volgende week is mijn Mediwietsite-kweekkast hopelijk vol genoeg om de bloei in te gaan. In de tussentijd blijf ik waar nodig omlaag gebonden takken nog omlaag trekken, en nieuwe ‘uitschieters’ ook naar beneden binden. Vooralsnog zijn de bladeren mooi van kleur en heb ik alle vertrouwen in een goede oogst terug.