(advertenties)
(advertentie)
Callie Blackwell werd tot wanhoop gedreven toen haar zoon Deryn op sterven lag. Hij vocht al jaren tegen een zeldzame vorm van kanker en werd uiteindelijk kankervrij verklaard. Maar zijn immuunsysteem was compleet verdwenen en beenmergtransplantaties sloegen niet aan. Hij zou daarom sterven aan ontstekingen in zijn lichaam. Zijn moeder besloot hem cannabis te geven, met wonderbaarlijke gevolgen.

Zeldzame kanker

Hoe ver zou je gaan voor het leven van je kind? Callie Blackwell weet alles van grenzen verleggen uit wanhoop. Haar zoontje Deryn was tien jaar oud toen het gezin te horen kreeg dat hij leukemie had. En alsof dat niet verwoestend genoeg was bleek het erger te zijn, de tiener bleek langerhans cell sarcoma te hebben – een enorm zeldzame vorm van kanker.

Deryn toen hij op 10-jarige leeftijd de diagnose leukemie kreeg. [Foto: mirror.co.uk]

Behandelingen

Vier jaar lang liep het gezin de ziekenhuisdeuren plat voor behandeling na behandeling. De jongen was gebroken van de pijn en zijn lichaam op van de chemo- en radiotherapie. Hij gebruikte veel morfine, at niet, had veel pijn en verloor zijn haar. Maar gelukkig verdween de kanker uit de tiener z’n lichaam.

Het geluk was van korte duur want de jongen liep een aantal wondjes op aan zijn vinger. Hoewel dat voor gezonde mensen geen probleem is, raakten ze bij hem geïnfecteerd en kon hij er niet tegen vechten. Want Deryn was dan wel kankervrij, zijn immuunsysteem was compleet verdwenen en hij had totaal geen beenmerg meer over. Om zijn immuunsysteem weer op te kunnen bouwen moesten beenmergtransplantaties plaatsvinden, maar de eerste drie werkten niet. Toen 70 dagen na zijn laatste beenmergtransplantatie bleek dat ook die niet had gewerkt, was alle hoop verloren. Hier zou de jongen niet meer bovenop komen.

Het gezin vierde Deryn z’n veertiende verjaardag in het ziekenhuis en ging erna naar een verzorgingstehuis, waar hij zijn laatste dagen zou doorbrengen. Callie dacht meermaals wakker te worden naast haar dode zoon terwijl ze meters van elkaar af lagen.

Cannabis

De jongen had volgens artsen nog maximaal twee weken toen zijn moeder besloot tot het uiterste te gaan voor haar zoon z’n comfort. Ze regelde via illegale wegen cannabis en maakte met behulp van instructies op internet haar eigen cannabistinctuur. Hiervan gaf ze de jongen tegen de pijn en angst wat druppels onder de tong. Het bleek fantastisch te werken, Deryn werd razendsnel kalm en had minder pijn. Maar dat bleek niet alles wat cannabis voor de jongen deed.

Genezen

Het ging dankzij de cannabis steeds beter met Deryn. Op gegeven moment viel het verband van zijn hand en tot ieders verbazing waren de wonden genezen. Er werden weer bloedtesten afgenomen en de arts van het verzorgingstehuis kwam met wonderbaarlijk nieuws: ze wisten niet zo zeker meer of Deryn nog aan het sterven was. Zijn beenmerg begon langzaamaan te reageren op de cannabis en Deryns lichaam werd steeds gezonder.

Callie is er nog steeds van ondersteboven dat haar zoon zo’n ommekeer heeft gemaakt. “Ik ben hier niet om te zeggen dat cannabis kanker kan genezen of een wondermedicijn is”, zegt zij. “Maar het hielp Deryn dus moeten we ons afvragen, kan het anderen ook helpen?”

Diverse media claimen dat Callie haar zoon genas van kanker met de cannabis, maar dat spreekt ze tegen in een Facebook-bericht. De jongen was – zoals wij meldden – kankervrij, maar alsnog stervende omdat hij geen beenmerg had en zijn immuunsysteem niet werkte:

Toekomst

De tiener is nu een gezonde, 17-jarige knul die – ondanks negen maanden les in vier jaar tijd – zijn diploma haalde en nu verder studeert. Hij heeft vrienden, een vriendinnetje en geniet van alles dat het leven hem biedt. Zijn moeder zegt dat ze na dit zeker weet dat ze met haar wonderjongen alles aankan. Het boek dat Callie over dit verhaal schreef, The Boy in 7 Bilion, verschijnt op 6 april en is nu al te reserveren op bol.com.

[Openingsfoto: mirror.co.uk]