(advertenties)
(advertentie)

Patiënten met congestief hartfalen die cannabis gebruiken blijken een lager sterftecijfer in het ziekenhuis te hebben dan patiënten die geen cannabis gebruiken. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Cureus.

Congestief hartfalen

Als het hart het bloed niet meer rond kan pompen, neemt de druk in de hartholten en het vaatstelsel toe. Dit wordt congestief hartfalen genoemd en kan optreden bij verschillende aandoeningen. Onderzoekers verbonden aan het Brookdale University Hospital Medical Center in New York City onderzochten de gegevens van patiënten met congestief hartfalen over een periode van vijf jaar en keken specifiek naar het gebruik van cannabis en de trends in ziekenhuisopnames.

In lijn met andere hartonderzoeken

De onderzoekers stelden vast dat cannabisgebruikers “minder sterfgevallen door alle oorzaken in het ziekenhuis hadden en kortere ziekenhuisverblijven in vergelijking met niet-gebruikers.” Die conclusie sluit aan bij eerder observationeel onderzoek waaruit blijkt dat het gebruik van cannabis samenhangt met een verminderd risico op sterfte in het ziekenhuis bij patiënten met hartaanvallen of hartfalen.

LEES OOK:   Studie bevestigt dat cannabis goed is voor je hart

Ook minder sterfte bij andere ziekten

NORML, de oudste Amerikaanse organisatie voor legalisering van cannabis, meldt in een artikel over de nieuwe studie dat ook cannabisgebruikers met andere ziekten en aandoeningen lagere mortaliteitscijfers blijken te hebben in het ziekenhuis.

‘Andere studies hebben aangetoond dat consumptie van cannabis wordt geassocieerd met hogere overlevingskansen in het ziekenhuis bij patiënten met kanker, pancreatitis, brandwonden, traumatisch hersenletsel en andere vormen van ernstig trauma.’

[beeld:  Zapylaiev Kostiantyn/Shutterstock]