(advertenties)
(advertentie)
In zijn vorige verslag keek Bill Woods al uit naar z’n oogst, maar daarop moet hij nog even wachten. Aan de trichomen te zien kunnen zijn Cream Mandarin-planten nog wel even rijpen voor ze hun potentie-piek bereiken. Hij houdt het nauw in de gaten, want te laat oogsten betekent dat de wiet een slaapverwekkend effect krijgt en dat wil Bill voorkomen.

Mandarijnen rijpen

De Cream Mandarine F1-zusjes zijn inmiddels in week 7 en 8 van de bloei aanbeland. En hoewel ik in het vorige verslag meldde dat ze waarschijnlijk in dit verslag geoogst zouden worden, is dat nog nét niet het geval. De minimale bloeitijd van 7 weken die door de zadenboer is opgegeven zit er wel al op; en ook al kán ik waarschijnlijk al oogsten, wacht ik toch nog even iets langer. In elk geval tot ze nog net iets rijper zijn en er wat meer trichomen melkachtig-wit zijn geworden.

Aan de bloeiharen is ook te zien dat deze top nog niet is uitgebloeid.

Deze trichomen, de harskliertjes op de wiettoppen waarin de werkzame stoffen zitten, zijn een van de indicatie-punten waaraan je kunt zien of een plant oogstrijp is. Mr. Kush legde eerder uit: ‘Als deze niet transparant, maar melkachtig zijn van kleur is de plant het meest potent. Als je haar nog langer laat staan (een dag maakt niet uit, denk aan een week of twee langer) gaat ze over haar piek heen en zet de oxidatie van de werkzame stoffen in de wiettop in. Het melkachtige wordt amber en de wiet krijgt een meer slaapverwekkend en lichamelijk effect.’

Hoewel er wat amberkleurige tussenzitten, zijn lang nog niet alle trichomen melkachtig en dus rijp om te oogsten.

Spoelen

Ik heb de planten in week 7 twee keer gespoeld, door elke plant tweeënhalve liter water te geven van boven en alles wat er aan de onderkant weer uit komt af te voeren. Dit heb ik in week 8 nog een keer gedaan en de waterbeurten tussendoor bestonden uit alleen maar schoon water, zonder voeding dus. De topjes groeien rustig door in de hoogte en breedte. Het enige wat ik eigenlijk in de gaten moet houden op dit moment is dat de wietplanten niet te nat of te droog staan.

In week 8 beginnen de trichomen er al wat meer milky uit te zien. Hoewel ik in week 7 al wat amber zag verschijnen op de suikerblaadjes, waren de trichomen wat verder in de toppen nog bijna allemaal melkachtig of helder.

Op sommige plekken worden al aardig wat trichomen amberkleurig

Zaad in de toppen?

Er dook ook nog een topje op waar wat banaantjes uit kwamen. Deze heb ik verwijderd omdat ik niet op zaad zit te wachten en bang ben dat dit mannelijke bloemen zijn die stuifmeel zouden kunnen loslaten, waardoor de toppen bevrucht raken en zaad aanmaken. Als ik wel zaad zou willen, moest ik de plant(en) ook nog een tijd langer in leven houden en dat wil ik ze zeker niet aandoen in de krappe behuizing.

Effect bepalen

Nu wil ik vroeg oogsten, op het moment dat de meeste trichomen melkachtig-wit zijn, om een narcotisch ‘couch-lock‘ effect te voorkomen. Ik heb verder geen slaapproblemen dus heb ik liever een iets actievere high, waarnaast ik nog activiteiten kan ondernemen, in plaats van een slaapverwekkend stoned-effect.

Dit is tevens één van de grote voordelen wanneer je zelf je plantjes laat groeien. Je weet niet alleen dat je een schoon eindproduct krijgt waar niet mee gerommeld is (waar je bij de coffeeshop geen garantie op krijgt), maar je kunt ook nog eens bepalen wat voor effect je mediwiet gaat krijgen – los van de eigenschappen waar je de soort van tevoren op uitzoekt.

Ik heb deze soort dan ook niet uitgezocht om haar hoge opbrengst – want daar staat de Cream Mandarin niet om bekend – maar voor de smaak, potentie en verdere eigenschappen die mij aanspraken in de omschrijving. Geen toppen zo groot als honkbalknuppels dus, maar dat kan ook bijna niet met m’n 138 watt LED lampje en twee extra 22 watt LED bolletjes.

In elk geval hoop ik dat het gewicht uiteindelijk meevalt en dat de cannabis van bovengemiddelde kwaliteit is. Want ik gebruik liever mínder cannabis met een lekkere smaak en goede eigenschappen, dan veel van een mindere kwaliteit.

Nog heel even voordat hier het licht uit gaat en de schaar erin.

Finish in zicht

Uiteindelijk is het allemaal afwachten en weet ik pas wat ik in huis heb wanneer ik het geprobeerd heb, ik heb deze soort immers nooit eerder gekweekt. De sterke geur en de dikke laag trichomen voorspellen in ieder geval veel goeds en het is tijd om de rollen zeer binnenkort om te draaien. Namelijk dat ze míj gaan plezieren, nadat ik ze zoveel mogelijk vertroeteld heb al die tijd.

Met 14 weken van ontkiemen naar oogsten is het nog best snel gegaan en kan ik weer terugkijken op een goede kweekronde. Zonder al te veel problemen, maar wel weer een heleboel ervaring rijker. Ik kan alvast verklappen dat ik de plantjes 3 dagen na week 8 gekapt heb en dat het volgende verslag de laatste zal zijn van deze kweekronde.