(advertenties)
(advertentie)

Wie liever geen kweekruimte binnenshuis wil aanleggen maar toch zijn eigen wiet wil kweken, doet dat natuurlijk buiten in de zomer. Toch hoef je dan niet per se een half jaar te wachten voor je weer eens een wietzaadje kunt zaaien. In de winter kun je namelijk ook gewoon een heerlijk semi-buitenwietje kweken, en dat is superleuk om te doen!

Echt buitenkweken kan jammer genoeg alleen in de zomer. De temperatuur is in de wintermaanden buiten te laag, en de dagen duren niet lang genoeg. Toch kun je met wat vindingrijkheid en een beetje hulp van een raam op het zuiden en een of twee spaarlampen of een kleine LED kweeklamp, ook in de winter wiet kweken. De opbrengst zal misschien niet zo hoog zijn, maar het levert je zeker een leuke hobby, wat heerlijke wiet en nieuwe kweekkennis op.

winterwiet1

Dakramen en slaapkamerramen op het zuiden zin ideaal om een winterwietplant te kweken.

Groeifase

In de winter duren de dagen zo kort, dat je een wietplant nooit helemaal zonder kunstlicht kunt kweken. Zelfs wanneer je een groot raam op het zuiden hebt, en je de temperatuur op een constante 20 tot 25 graden kunt houden, zullen wietplanten zonder kunstlicht nooit groot genoeg worden in de wintermaanden.

Kunstlicht

Dat betekent echter niet dat je meteen een  enorme kweeklamp nodig hebt voor een succesvol winterwietje. Een paar mooie spaarlampen in de juiste kleur, of een kleine LED kweeklamp, kunnen een wietplant in de winter net genoeg energie geven om te groeien en te bloeien. Spaarlampen geven niet zoveel warmte af en stralen hun licht ook niet erg diep, plaats ze dus zo dicht mogelijk bij je wietplant. Zolang de bladeren niet verbranden is het goed, ga met een spaarlamp uit van een centimeter of 5 vanaf de plant. De handleiding van je LED vertelt je op welke afstand je die dient op te hangen.

Wanneer je voor spaarlampen gaat shoppen, let er dan op dat je de juiste kleur kiest. Kies voor de kleur 865 of 840 voor de groei, en 827 of 830 voor de bloei. Deze kleurcodes vind je meestal op de verpakking. De laatste twee cijfers staan voor de kleurtemperatuur, 865 is dus 6500 graden Kelvin en 827 is 2700 Kelvin. Afbloeien gaat beter bij een kleurtemperatuur tussen 2100 en 2700 Kelvin en groeien tussen de 4500 en 6500 graden Kelvin. Soms staan er geen kleurcodes op de verpakkingen van spaarlampen, kies dan voor de warme variant met een meer rode kleur voor de bloeifase, en de koelere blauwe/witte variant voor de groeifase.

Door het zonlicht in het raamkozijn aan te vullen met kunstlicht van één of meer spaarlampen, voorkom je dat je winterwietplant meteen in bloei gaat. Op deze manier kun je je plant zo lang laten groeien als je denkt dat nodig is. Zorg er simpelweg voor dat je plant dagelijks niet langer dan 6 uur in het donker staat om haar in de groeifase te laten. Een simpele timer op je stopcontact stelt je in staat om de lampen automatisch en op vaste tijden aan en uit te schakelen.

Temperatuur

’s Winters is de temperatuur buiten veel te koud om wiet te kweken. Binnen voor het raam kun je de temperatuur beter controleren. Een slaapkamer- of zolderraam op het zuiden maakt het ook al een stuk warmer maar je dient de temperatuur ten alle tijde wel boven de 15 graden te houden, liefst boven de 21 graden dus zet de verwarming aan.

winterwiet3

Autoflowers doen het met wat extra licht-uren vaak beter als winterwiet dan reguliere wietsoorten

Bloeifase

Wanneer je winterwietplant groot genoeg is naar je smaak, laten we zeggen iets van een centimeter of 30 hoog, dan ga je haar in de bloei zetten door de lichte uren per dag, terug te brengen naar 12. 12 uur licht dus en 12 uur donker. Zorg er wel voor dat de donkere uren echt donker zijn. Dus wanneer er bijvoorbeeld een straatlantaarn door het raam schijnt ’s nachts, doe dan de gordijnen dicht of zet de plant in een donkere kast. Ga in de donkere uren ook niet kijken want ook dan verstoor je het nachtritme en zal je winterwietplant niet in bloei gaan.

Om alle lichtenergie naar de hoofdtop te sturen, doe je er goed aan om je wietplant in de tweede week van de bloeifase grondig te dieven. Zorg ervoor dat er alleen hoofdtoppen aan groeien want de kleintjes zullen bij zo’n klein plantje niet goed genoeg ontwikkelen om lekker van te kunnen roken. Wees ook zuinig met meststoffen; je winterwietplant heeft maar weinig nodig, omdat ze ook maar weinig licht krijgt.

Autoflowers

Autoflowers zijn ook heel geschikte winterwietplanten. Deze kun je namelijk constant licht geven waardoor ze dus langer de tijd hebben voor energieomzetting door fotosynthese. Hierdoor leveren ze als winterwietplant vaak een betere oogst op dan reguliere wietsoorten die je zelf moet verduisteren.

Geen hoge verwachtingen

Winterwiet kweken voor het raam is ontzettend leuk om te doen, en kan je zeker een paar lekkere grammen opleveren. Verwacht echter geen knuppels van toppen want het zonlicht samen met een paar spaarlampen of wat LED licht zullen daar niet krachtig genoeg voor zijn. Zie het meer als een leuk hobbyproject om een beetje mee te experimenteren. Uiteraard heb je er ook een beetje een discreet raam voor nodig, een wietplant aan de straatkant is misschien niet zo slim, ook al is het maar een onschuldig klein plantje. Een dakraam op het zuiden is ideaal voor een lekker winterwietje.

[Openingsfoto: Wayne Carter Photography, Shutterstock.com]