(advertenties)
(advertentie)

Als je zelf je eigen medicinale wiet wil kweken hoef je daarvoor echt niet het hele internet af te struinen of met je neus in de kweekboeken te duiken. Hier zijn namelijk zeven praktische tips van thuiskwekers die al de nodige ervaring hebben. Doe er je voordeel mee, je wietplanten zullen je dankbaar zijn…

Zelf je eigen medicinale wiet kweken is niet moeilijk, en kan zeker voor medicinaal gebruik een hoop kosten besparen. De benodigde kweekinformatie is te vinden op websites als CNNBS en Mediwietsite, maar handigheidjes ontwikkel je meestal gaandeweg. Zeven van die handigheidjes hoef je echter niet zelf uit te vinden, want die hebben we voor je verzameld.

Tip #1: Stressvrij verpotten

Verpotten kan een lastig klusje zijn waarbij je wortels ook nog eens kan beschadigen. Maar als je het goed doet merkt de plant niet eens dat ze is verpot. Maak met behulp van een lege pot van hetzelfde formaat als de huidige pot van je plant, een gat waarin de kluit als gegoten past. Laat je plant er voorzichtig in glijden en je hebt hem geheel stressvrij verpot!

Maak met een potje eerst een afdruk voor je plant bij het verpotten.

Tip #2: Geleidelijk overstappen

Pas wanneer een wietplant daadwerkelijk bloeit, heeft ze ook bloeivoeding nodig. Blijf ook na het omschakelen naar 12/12 groeivoeding toedienen zolang de planten nog in hun groeispurt zitten. Geef daarna een week een mix van groei- én bloeivoeding om de planten aan hun nieuwe dieet te laten wennen. Wanneer je verschillende kweeklampen gebruikt voor de groei- en de bloeifase (bv HPS voor bloei en CMH voor de groei), schakel dan ook pas over wanneer je daadwerkelijk bloemen of toppen ziet.

Tip #3: Kweek biologisch

Bespaar jezelf in het begin wat tijd en moeite door biologisch te kweken. De wiet smaakt vaak lekkerder en je kunt nog eens een ‘potje breken’ aangezien de biologische voeding nog moet vrijkomen in het medium. Voeg ook wat nuttige bacteriën en trichoderma-schimmels aan de aarde toe, en je hebt een bodemleven dat je plant geheel op maakt voedt. Mocht je last hebben van beestjes of andere plagen, gebruik dan natuurlijke vijanden voor de bestrijding.

Kweek biologisch met een actief bodemleven, en je planten worden op maat gevoed. Foto: Visualistka, Shutterstock

Tip #4: Optillen

Water geven is voor velen lastig, maar gelukkig is er een handig trucje waarmee je makkelijk weet of je plant wel of geen water nodig heeft. Til je potten dagelijks op en voel het gewicht van een pot met droge en natte aarde, en ontwikkel zo een goed gevoel voor het gewicht. Kijk ook naar de bladeren. Een wietplant die in te natte aarde staat krult haar bladeren omlaag. Een wietplant die te droog staat laat haar bladeren slap omlaag hangen.

Tip #5: Geef aandacht

Misschien wel een van de beste kweektips is; besteed aandacht aan je planten. Wanneer er iets aan de hand is kun je meteen ingrijpen omdat je het sneller opmerkt. Wacht niet met verpotten, werk schoon en bekijk je planten dagelijks. De beste kwekers spenderen het liefste de hele dag in hun kweekruimtes.

Wie zijn planten aandacht geeft, ziet het meteen als er wat mis gaat. Foto: Jan Mika, Shutterstock

Tip #6: Zorg voor voldoende licht

Maak gebruik van de juiste soort kweeklamp en de juiste hoeveelheid licht. Licht is namelijk bepalend voor het uiteindelijke gewicht van je oogst. Een binnentuin heeft minimaal ongeveer 300 Watt aan licht nodig per vierkante meter. Zorg voor reflecterende wanden in je kweekruimte zodat er geen licht verloren gaat. Met de Watts per vierkante meter regel kun je snel uitrekenen hoeveel LED kweeklicht je nodig hebt.

Tip #7: Spetterende stekken

Hoewel sapjes en cola en andere zoete drankjes geen plantenvoeding zijn, zorgt koolzuurhoudend bronwater wel voor sneller wortelende stekken. Koop een flesje spa rood en laat je stekken hier in staan voor je ze door stekpoeder rolt. Ze zullen sneller wortelen en er gezonder bijstaan.

Een beetje Spa Rood kan je stekken helpen wortelen. Foto: CannaTommy