(advertenties)
(advertentie)
India is met 1,3 miljard inwoners op China na het meest bevolkte land op aarde. Stel je voor dat daar ineens medicinale cannabis wordt gelegaliseerd… Als het aan minister Maneka Ghandi ligt gebeurt dat inderdaad en iedereen weet dat de Ghandi-clan een zware stem heeft in de Indiase politiek.

Azië blijft  achter met mediwiet

Als er één continent is waar het tot nu toe akelig stil is gebleven in de medicinale cannabis revolutie is het Azië wel. Voor zover wij weten is mediwiet zelfs helemaal nergens legaal daar. Maar als het aan de Indiase minister van  Ontwikkeling van Vrouwen en Kinderen ligt gaat dat binnenkort veranderen.

En het is natuurlijk niet zomaar een minister die de legalisering van cannabis bepleit, het is een lid van de beroemdste politieke familie uit de geschiedenis van India: de Ghandi’s. Maneke maakt er al sinds de vroege jaren zeventig deel van uit nadat ze trouwde met Sanjay Ghandi, de zoon van Indira.

India krijgt nieuw drugsbeleid

Minister Ghandi pleit voor legale medicinale cannabis in een land met 1,3 miljard inwoners…

De opmerkelijke suggestie – zeker voor Aziatische begrippen waar de legalisering van (soft)drugs nog in de allerkleinste kinderschoenen staat – deed Maneke Gahndi op een vergadering van ministers. Deze zogeheten GOM (group of ministers) was bijeen om de eerste versie van de National Drug Demand Reduction Policy te beoordelen.

Terwijl Ghandi de voorbeelden Verenigde Staten, Canada en Australië aanhaalde (Nederland wordt al lang niet meer als lichtend voorbeeld aangehaald in de wereld helaas), pleitte de minister voor navolging van hun beleid. ‘In sommige van de ontwikkelde landen – zoals de U.S.A. –  is cannabis gelegaliseerd en dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat er minder drugsmisbruik voorkomt. De mogelijkheid om hetzelfde in India te doen moet worden onderzocht.’

Wiet tegen kanker

‘Cannabis zou gelegaliseerd moeten worden voor medicinale doeleinden, in het bijzonder wanneer het een rol speelt bij kanker’, vertelde Ghandi haar collega-ministers. Overigens was er al eens eerder een politicus die pleitte voor legale mediwiet: in 2015 stelde parlementslid Lok Sabha voor om cannabis in te zetten tegen alcoholverslaving.

Aan haar oproep werd toentertijd geen gehoor gegeven, maar als een lid van de Ghandi-familie het zegt is het gegarandeerd andere koek in India…

[openingsfoto:  Kandelaki/Shutterstock]