(advertenties)
(advertentie)

Hoewel de Nederlandse huisartsen niet geloven in medicinale cannabis – behalve voor mensen die het als ‘stervensbegeleidingsmiddel’ zouden mogen krijgen – laten de feiten en cijfers uit met name Noord-Amerika toch een heel ander beeld zien. Mediwiet is daar in rap tempo een volwassen bedrijfstak aan het worden en dankzij de legalisering in Canada en de VS neemt ook het aantal jobs in de nieuwe industrie snel toe!

Patiënten én artsen omarmen mediwiet

Inmiddels is medicinale cannabis legaal in heel Canada en in 30 van de 50 Amerikaanse staten (later dit jaar volgen er naar verwachting nog meer als er weer verkiezingen in de VS zijn). En wiet(olie) is er niet alleen voor stervensbegeleiding – daar hebben we eigenlijk nog maar zelden een Noord-Amerikaan over gehoord eerlijk gezegd – maar voor de behandeling en hopelijk ook genezing van tientallen ziektes en chronische aandoeningen. Met name voor pijnmanagement wordt cannabis massaal gebruikt door patiënten én voorgeschreven door artsen.

Aantal mediwiet jobs stijgt met 24%

Feit is ook dat de mediwiet-wereld in rap tempo volwassen wordt – iets wat ons uiteraard niet snel genoeg kan gaan. De kwaliteit in de breedte en diepte van vakkennis en beschikbare cannabisproducten neemt daardoor gestaag toe. Je kan inmiddels aan universiteiten opleidingen volgen en er komen steeds meer legale jobs in de branche.  Dat blijkt uit een onderzoek van het online banenplatform Joblift.

Het bedrijf analyseerde 3.367 vacatures in de Verenigde Staten voor ‘medicinale cannabis’ over de laatste 12 maanden en daaruit blijkt dat er in de eerste helft van 2018 dus 24% meer vacatures online kwamen dan in het laatste halfjaar van 2017. Ter vergelijking: over dezelfde periode steeg het algemene vacatureaanbod met 16%.

Medicinale cannabismarkt is miljardenbusiness

De economische potentie van legale cannabis – medicinaal en recreatief samen – bleek ook eerder dit jaar al uit een rapport van BSD Analytics. Dat onderzoek stelde dat de ‘economische output’ van de legale cannabisindustrie groeit met 150%: van 16 miljard dollar in 2017 naar 40 miljard in 2021. Daarbij keek men naar de totale economische bijdrage inclusief directe en indirecte banen die geschapen worden plus de belastinginkomsten in staten die wiet medicinaal en/of recreatief hebben gelegaliseerd. Alleen al wat directe jobs betreft zijn de cijfers indrukwekkend met een piek van 291.500 betaalde banen in 2021.

Breed scala aan kwaliteitsbanen

Volgens het onderzoek van Joblift hebben de staten Californië (856), Florida (295) en New York (236) op dit moment de meeste vacatures open staan in de medicinale cannabisbranche. De staat met de snelste groeicijfers is Pennsylvania waar in zes maanden tijd sprake was van een vervijfvoudiging van het aantal mediwiet-jobs in vergelijking met het laatste halfjaar van 2017: 82 versus 17.

En die banengroei vindt over een breed front plaats. Ongeveer 15% van de banen uit het onderzoek betreft ‘hoog-kwalitatieve medische professionals’ en dan moeten we denken aan artsen, verplegers en apothekers. Nog eens 6% van de mediwietbanen betreft jobs in de marketing en sales. Twee procent van de vacatures betreft ‘delivery drivers’, ofwel bezorgers die de mediwiet bij patiënten thuis afleveren, al dan niet na online bestellingen.

Matt Kopjak, de directeur van US Market (een beursanalist dus zeg maar), over het Joblift-onderzoek:

‘De medicinale sector in het algemeen is ongelooflijk lucratief, en medicinale cannabis is niet anders’

[openingsfoto:  CAPJAH/Shutterstock, illustratie: Blablo101/Shutterstock]