(advertenties)
(advertentie)

Je eigen medicinale wiet kweken doe je het makkelijkst en voordeligst in de zomer buiten, op je eigen compost. Compost is namelijk niet alleen zeer goed voor wietplanten, composteren zorgt er ook voor dat je gezonder gaat eten, en het is ook nog eens een zegen voor het milieu. 

Of je nu buiten kweekt of binnen onder een lamp, het gaat ontzettend goed op compost. Compost is namelijk een zeer goede organische bron van meststoffen, en bruist van het bodemleven. Dat bodemleven beschermt je wortels en maakt precies genoeg voeding vrij voor planten, zodat je eigenlijk alleen nog water hoeft te geven. Met een derde deel goede compost en twee derde biologische aarde heb je geen flesvoeding meer nodig. Alternatief kun je compost ook als toplaag op je aarde aanbrengen, en zo als plantenvoeding gebruiken.

Composteren is gezond en makkelijk

Maar composteren heeft nog een groot voordeel, en misschien wel in het bijzonder voor mensen met een verzwakte gezondheid. Compost maak je namelijk van je eigen groenten- fruit- en tuinafval, en voor goede compost heb je een divers aanbod aan gezonde etensresten nodig. Je zult dan ook merken dat je vanzelf gezonder gaat eten als je met composteren begint.

Dan de tweede belofte: composteren is makkelijk. Een waarheid als een koe want het enige wat je in feite hoeft te doen is je GFT-afval verzamelen in plaats van het weg te gooien. En daar heb je verder ook geen grote tuin of composthoop voor nodig. Een compostbak past namelijk in iedere kleine tuin en voor degene die alleen een balkon heeft is een wormenbak ideaal. En als je daarnaast in je keuken nog een klein compostemmertje plaatst, dan hoef je ook niet voor iedere bananenschil naar buiten. Maak je geen zorgen over de geur, want zo’n emmertje stinkt alleen als je er ook stinkende resten in doet, zoals broccoli. Dit soort resten kun je daarom beter wel meteen naar buiten brengen.

Wat maakt goede compost?

De meeste groenten en fruitresten zijn prima geschikt om te composteren, en je hebt meteen een mooie bestemming voor de resten van je wietplanten na de oogst. Zout, citrusvruchten, pepers, uien, vlees, vet en zuivelproducten kun je echter beter niet gebruiken. Citrusvruchten en pepers verlagen de pH-waarde te veel en vleesresten, vet en zuivelproducten gaan stinken en trekken zomers veel vliegen en maden aan. Koffieprut is een geweldige bron van stikstof en micromeststoffen, maar dan wel zonder aluminium cupjes uiteraard.

Maar welke etensresten maken nou een goede compost? Zogezegd is het vooral belangrijk om een veelzijdig dieet te volgen. Dat is niet alleen heel gezond voor jou en je immuunsysteem, maar levert over het algemeen ook goede compost op. daarnaast zijn er een aantal zeer goede ingrediënten voor je compostbak.

Koffieprut en theezakjes

Koffieprut is reeds genoemd maar geeft je compost een flinke dosis stikstof, wat wietplanten nodig hebben om goed te kunnen groeien. Gebruikte thee en theezakjes zijn ook goed voor je compost, alleen verwijder wel eventuele nietjes en verzeker je ervan dat de theezakjes niet van kunststof zijn. Papieren theezakjes en gebruikte koffiefilters/pads mogen zo de compostbak in. Koffie levert naast stikstof ook een diverse hoeveelheid micronutriënten.

Bananenschillen

Bananenschillen zijn goed voor de bloeifase van wietplanten, want ze zijn een bron van kalium in je compost. Dat niet alleen maar ze leveren ook calcium, zwavel, ijzer en nog meer goeds. Eet dus maar lekker veel bananen. Om je consumptie wat op te krikken kun je ook hele lekkere smoothies maken van je bananen.

Meloen schillen

Meloen resten zitten ook vol met lekkers voor je compostbak. Ze leveren calcium, veel kalium en magnesium en zijn heerlijk om te eten.

Groene groenten

Groene groenten zoals sperziebonen, spinazie, sla maar ook wietbladeren, wietwortels en stammen zijn goede voeding voor compost. Het zal je niet verbazen dat groene groenten rijk zijn aan ijzer en stikstof. Broccoli en spruitjes kunnen wat gaan stinken dus die kun je beter meteen in je compostbak buiten gooien.

Knollen

Knolgroenten zoals bieten, radijsjes, wortels en aardappels zorgen voor een enorme toename in micromeststoffen in je compost. Terug naar de ouderwetse Hollandse kost dus want dat levert lekker veel aardappelschillen op. Wacht je te lang met het eten ervan dan kun je oude aardappels ook gerust in stukken snijden en erbij doen.

Rijst en pasta

Rijst en pasta kan ook bij het compost, ze leveren calcium en ijzer. Mocht je rijst flink gekruid zijn spoel het dan eerst even af met warm water.

Eierschalen

Eierschalen niet weggooien want ze leveren lekker veel calcium aan je compost. Hoe meer hoe beter.

Bonenvocht en bonen

Het vocht van kikkererwten, witte bonen, linzen, zwarte bonen, tuinbonen en vele andere ingeblikte peulvruchten zijn een bron van kalium, net als de bonen zelf.

De compostbak is meteen een mooie manier om je kweekresten discreet af te voeren.

Composteren

Composteren in een compostbak of wormenbak is niet moeilijk en gaat bijna vanzelf. Een wormenbak komt met eigen instructies en dien je vooraf te vullen met wormen die je online kunt aanschaffen. De compostbak doet vanzelf zijn werk. Zorg ervoor dat de compost in de bak blootgesteld is aan verse lucht en schep het lekker vaak om. Als je je compostbak constant met nieuwe etensresten vult is het handig om een zeef te gebruiken wanneer je de compost gaat oogsten. Zo kun je de grote nog niet gecomposteerde etensresten eruit filteren en terug gooien in de compostbak.

[Openingsfoto: Electric Egg, Shutterstock – illustratie: m.malinika, Shutterstock]