(advertenties)
(advertenties)

Zoek je een eenvoudige, discrete methode om medicinale cannabis in te nemen? Dan is dit een interssant artikel. Je ontdekt namelijk in acht eenvoudige stappen hoe je zelf cannabis-capsules maakt.

Cannabis-capsules hebben vele voordelen. Ze zijn uitermate discreet omdat je ze gemakkelijk mee- en inneemt. Als je een dosis mediwiet nodig hebt, hoef je alleen maar de tablet in je mond te stoppen en met water weg te spoelen. Bovendien werken de capsules lang wat ideaal is bij aandoeningen die een langdurige medicatiestroom behoeven. Het is eigenlijk vergelijkbaar met edibles, maar dan zonder de extra calorieën.

Zelf cannabis-capsules maken

Helaas is het in Nederland nog niet mogelijk om dergelijke capsules op recept bij de apotheek te krijgen. Laat staan met een vergoeding van de zorgverzekeraar. Zo ver zijn we hier nog niet.

Gelukkig kan je deze capsules eenvoudig zelf maken. Het enige wat je nodig hebt is een paar uur tijd en een aantal benodigdheden die je verderop vindt. Hiermee kan je vervolgens ongeveer 50 capsules maken.

Het is echter lastig om de potentie van jouw zelfgemaakte cannabiscapsules te bepalen. Hiervoor zou je ze moeten laten testen door een professioneel laboratorium. Een alternatief is experimenteren door de eerste capsules slechts voor een deel te vullen. Probeer dus eerst een capsule die voor een kwart is gevuld. En vul er ook een voor de helft en driekwart. Gebruik deze daags na elkaar om te ervaren wat jij prettig vindt.

8 stappen voor 50 cannabis-capsules

Hierbij de acht eenvoudige stappen waarmee je 50 medicinale cannabis-capsules kan maken.

Benodigdheden:

 • 5 tot 15 gram cannabis (afhankelijk van cannabiskwaliteit en gewenste sterkte).
 • Een grinder
 • 50 tot 100 gram kokosolie (biologisch)
 • Grote injectiespuit (zonder naald)
 • Pannen waarvan 1 met deksel
 • Glazen kom
 • Bakpapier
 • Kaasdoek en elastiekjes OF een fijne zeef
 • Bakplaat
 • 1/2 theelepel sojalecithine
 • Gelatine capsules (maat 00), of cellulose als je veganist bent
 • Capsule vulmachine (Dit is optioneel, maar maakt het proces aanzienlijk eenvoudiger).

Bereidingswijze:

Wiet decarboxyleren om wietolie te maken.

 1. Verwarm de oven voor op 100, maximaal 105 graden Celsius. Leg een vel bakpapier op de plaat.
 2. Maal de cannabis fijn met een grinder en verdeel dit gelijkmatig over de bakplaat.
 3. Zet de bakplaat in de oven zodra die warm is. Laat de cannabis 30 tot 45 minuten in de oven staan. Controleer (vooraf) of je oven een constante temperatuur kan vasthouden. Boven de 120 graden Celsius gaat de kwaliteit achteruit. Na maximaal 45 minuten is de cannabis gedecarboxyleerd. Lees hier wat dat inhoudt en waarom het belangrijk is. Laat de oven aan staan op dezelfde temperatuur.
 4. Voor deze stap maak je een au bain marie-stituatie. Vul hiervoor driekwart van een pan met water en breng dat aan de kook. Leg vervolgens een iets kleinere pan of glazen kom in de grote pan zodat die op het kokende water drijft. Doe de kokosolie en sojalecithine erin. Voeg, zodra de olie is gesmolten, de gedecarboxyleerde cannabis toe. Meng alles goed door elkaar.
 5. Neem de kleine pan of glazen kom uit de grote pan. Giet het water uit de grote pan. Giet het cannabisoliemengsel in de grotere pan en zet het in de oven. Laat de pot 30 tot 45 minuten in de oven staan en roer af en toe. Als je een meer kalmerend effect wenst, kan je het mengsel wat langer in de oven laten. Er wordt dan namelijk meer THC omgezet in CBN.
 6. Haal de pan uit de oven. Gebruik een fijne zeef, of span een kaasdoekje met een elastiekje over de mond van een kleine glazen kom. Zeef nu de kleine stukjes cannabis uit de olie. Giet de vloeistof gewoon door de zeef of het kaasdoek in de kom. Vergeet niet om de vloeistof die in de natte gemalen cannabis zit uit te knijpen zodat het door de zeef of het doek in de kom belandt. Laat de vloeistof afkoelen.
  Het is belangrijk dat de vloeistof voldoende afkoelt en niet warmer is dan 40 graden Celsius voor de volgende stappen. Anders smelten de capsules. Laat je het mengsel echter te lang afkoelen, dan zal het stollen.

  Als alle capsules zijn gevuld zal ongeveer 50 stuks hebben. [Shutterstock/Roxana Gonzalez]

 7. Bereid de capsules voor door ze van elkaar af te trekken en netjes op tafel te leggen. Heb je een capsulevulmachine? Sla deze stap dan over en volg de instructies in de handleiding van de machine. Dergelijke machines kosten overigens een paar tientjes, maar ze maken het vullen van de capsules wel een stuk eenvoudiger.
 8. Zodra de olie voldoende is afgekoeld, kunnen de capsules gevuld worden met behulp van de spuit of oogdruppelaar. Vul de grote helft van de capsules en plaats de kleinere helft erop. Doe dit totdat de olie in alle capsules zit.

Bewaar de capsules in de koelkast of een andere donkere, koele plaats.

[Openingsfoto: Shutterstock/puhhha]

(advertenties)