(advertenties)
(advertentie)

‘Grease’-ster Olivia Newton-John overleed vorige maand op 73-jarige leeftijd aan de gevolgen van borstkanker. In haar thuisland Australië krijgt ze een staatsbegrafenis, zo populair is de actrice en zangeres daar. Ze had de laatste jaren ook veel baat bij het gebruik van medicinale cannabis, zo vertelt haar weduwnaar John Easterling.

Drie keer borstkanker

Olivia werd in haar leven liefst drie keer gediagnosticeerd met borstkanker: in 1992, 2013 en 2017. Tijdens die laatste keer ontpopte zij zich ook tot een bekende voorvechter van het recht op medicinale cannabis. Niet omdat het populair was om te zeggen, maar omdat ze er zelf zoveel baat bij had en dat ook anderen gunde.

Zoveel wordt duidelijk uit een interview dat haar echtgenoot John afgelopen weekend gaf aan de Australische krant The Herald Sun. “Ze was vrolijk, hoopvol en pijnvrij door het gebruik van medicinale cannabis”, zegt de weduwnaar.

Grease-ster wordt cannabis-activist

Olivia was gelukkig met het feit dat ze toegang had tot alternatieve behandelingen voor borstkanker, waaronder dus wiet.  “Het heeft Olivia’s leven ongetwijfeld verlengd en het verbeterde haar levenskwaliteit. Ze was vrolijk, hoopvol en pijnvrij door de cannabis. Zo hoefde ze geen giftige of verslavende pijnstillers te nemen om haar terminale ziekte onder controle te krijgen.”

En zo werd de ster uit de Grease-films ineens ook bekend als cannabis-activist, want toegang tot mediwiet behoort nog lang niet overal op aarde tot de mogelijkheden, met name vanwege het verbod op cannabis. Olivia sprak op tv openlijk over cannabis in plaats van chemotherapie en ze lobbyde bij politici voor meer vrijheid van keuze voor patiënten.

‘Houd de droom van Olivia levend’

“Het was haar droom om Australiërs die moeten vechten tegen kanker toegang te geven tot vergelijkbare behandelingen”, zegt John. Hij moedigde mensen ook aan om mee te lopen in Olivia’s Walk for Wellness die zondag 9 oktober in Melbourne plaatsvond. Het doel van de tocht door de Alexandra Gardens was geld inzamelen voor alternatieve programma’s, apparatuur en behandelingen.

‘Please donate generously to keep Olivia’s dream alive. Let’s keep this Wellness Centre thriving’, verklaarde Olivia’s weduwnaar…

LEES OOKOnderzoek • Kan cannabis het lijden van terminale patiënten verlichten?