(advertenties)
(advertentie)

Een vreemde eend in de bijt op het YouTube-kanaal van singer-songwriter Timothy Drake. Tussen allerlei uploads van optredens en liedjes staat ineens een video over wietolie maken. Hierin loodst hij je in een kleine acht minuten rustig door het extractieproces. Goede tutorial, met een paar toevoegingen.

Laten we eerst benadrukken dat we bewondering hebben voor de maker. In een video herkenbaar in beeld vertellen hoe je wietolie maakt, heeft een zeker risico. Dat risico neemt Timothy om anderen te laten zien hoe je heilzame cannabisolie maakt.

In de video vertelt Timothy hoe hij cannabisolie maakt. Een goede methode. Maar net als CannaTheek, die onder de video reageert, vielen ons enkele dingen op. Ten eerste is 5 à 10 minuten in trekken ook voldoende. Na anderhalf uur onttrekt het oplosmiddel ook andere plantmaterialen uit de wiet, waardoor de olie uiteindelijk een bittere smaak kan krijgen.

Kook het mengsel met oplosmiddel volledig uit. Het is pas klaar als je geen enkele belletjes meer ziet. Het resultaat is dan een dikke, stroperige substantie. Dit is belangrijk, want restanten oplosmiddel zijn schadelijk en doen de medicinale waarde van de olie geen goed.

Gebruik je een oplosmiddel met een kookpunt lager dan 100 graden, dan zal de wiet niet decarboxyleren. Dit is een proces waarbij veel cannabinoïden geactiveerd worden zodat een krachtige, heilzame werking ontstaat. In de video gebruikt Timothy petroleum ether met een kookpunt van circa 50 graden Celsius. Hij adviseert om te decarboxyleren op 150 graden Celsius. Dat is wel iets aan de hoge kant. Een temperatuur van 110 tot 120 graden is voldoende. Je kan overigens ook een ander oplosmiddel gebruiken, zoals pure alcohol.

LEES OOK: Mediwietsite te gast bij masterclass wietolie maken

Een laatste opmerking die geld voor alle mensen die thuis mediwiet kweken. In Nederland ‘mag’ je niet maximaal vijf planten hebben. Het is verboden om wietplanten te hebben, maar maximaal vijf planten worden gedoogd. Dat betekent dat je niet zal worden vervolgd bij vijf planten of minder. Hiervoor is het wel van belang dat je afstand doet van de planten. En zoals CannaTheek opmerkt: maak een risico-analyse en bekijk daarbij goed je huurcontract. In veel contracten staat een clausule over wiet kweken en de gevolgen zijn vaak niet mals.

Doe je voordeel met deze toffe film en kijk rond op onze website voor meer informatie over medicinale cannabis en wietolie maken.