(advertenties)
(advertentie)

Een van de problemen in de wereld van medicinale wiet is een tekort aan kennis onder medici. Medische studies besteden er simpelweg geen aandacht aan. Daar komt gelukkig verandering in. Diverse Amerikaanse en Canadese universiteiten geven cursussen of een minor in wiet. Colorado State University-Pueblo gaat nu een stap verder. Daar kan je vanaf de herfst 4 jaar lang wiet studeren.

Wiet als major studie zat er wel aan te komen. Niet in Nederland helaas. Wel in gebieden die over legale (medicinale) cannabis beschikken zoals de Verenigde Staten en Canada. Daar waar wiet inmiddels een miljardenindustrie is geworden.

En als er met een kennisgebied (veel) geld valt te verdienen, kan je er ook voor studeren. Zo werkt het onderwijssysteem natuurlijk ook wel weer. Bovendien komen er heel wat verschillende disciplines kijken bij legale wiet: van kweken en verkopen tot natuurlijk alle medicinale aspecten.

Cannabis Biology and Chemistry

Vorige vrijdag kreeg de uni groen licht van ambtenaren van het Colorado Department of Higher Education. Het zal ook geen toeval zijn dat het Colorado betreft. Dit was immers de eerste Amerikaanse staat in de VS die in januari 2014 recreatieve wiet legaliseerde.

De officiële titel van het ‘bachelor’s of science degree program’ is trouwens: Cannabis Biology and Chemistry. Een heuse primeur voor de VS, want tot nu toe kon je eigenlijk alleen minors of losse trimester-cursussen in wiet volgen.

“Deze nieuwe major is een pro-actieve respons op een snel veranderende nationale situatie ten aanzien van de cannabisplant”, stelt de universiteit in hun aanvraag bij het staatsdepartement van onderwijs. Daarmee verwijst men uiteraard naar de mening van het volk (inmiddels is 67% van alle Amerikanen vóór legalisering) en naar de legalisering van zowel medicinale als recreatieve wiet in talrijke staten.

Vanaf komend studiejaar gaat een select gezelschap in Colorado wiet (be)studeren. [Nastasia Raduga / Shutterstock]

‘Vereiste voor de industrie’

De opleiding valt onder de afdeling scheikunde op CSU-Pueblo en de inhoud focust ook met name op scheikunde en biologie cursussen, met daarnaast enkele colleges in wiskunde en natuurkunde. Studenten kunnen kiezen uit twee routes: of een ‘natural products’ insteek met de focus op biologie, of een analytisch traject dat de nadruk op scheikunde legt.

Afgestudeerden kunnen een carrière beginnen in de cannabis- of hennepindustrie of bij de overheid. Maar ze kunnen volgens de universiteit in Colorado ook concurreren in een breed zakelijk veld buiten de wietbranche, zoals landbouw, voedselwetenschap, biochemie en milieuwetenschap.

‘Het opleiden van studenten die in staat zijn om cannabiswetenschap te begrijpen is een vereiste voor de industrie – in al haar aspecten – om effectief en veilig voor consumenten te zijn’, aldus CSU.

Zie je dit wel zitten? Zorg dan dat je wordt toegelaten op de Colorado State University’s Pueblo campus, waar je vanaf komende herfst een major – ofwel universitaire hoofdstudie – over onze geliefde plant kunt volgen. Schiet wel op, want CSU-Pueblo verwacht veel belangstelling voor hun nieuwe studierichting.

In hun beleidsvoorstel wordt een aantal van 60 afgestudeerden in wiet genoemd na 4 jaar. En daar blijft het naar verwachting van het Colorado Department of Higher Education niet bij. Dat gaat er vanuit dat dit slechts de eerste van diverse cannabisopleidingen is aan de universiteiten van Colorado, U.S.A.