(advertenties)
(advertentie)

Gweedo is een buitenkweker uit het zuiden van het land, en een gewaardeerde kweekverslaggever op onze zustersite CNNBS.nl. Net zoals ieder jaar kweekte hij ook afgelopen zomer een hoop verschillende wietplanten in zijn tuin. Hij kijkt er met veel plezier nog eens op terug.

Als ik dit schrijf is 2021 bijna ten einde. Zoals beloofd hebben jullie nog een eindverslag van me tegoed, van alle fotoperiode gevoelige wietplanten uit mijn eigen tuin én daarbuiten. 2021 bleek een lastig jaar voor de buitenkweek. Het begon allemaal heel mooi, maar veranderde al gauw in een zeer natte zomer. Gelukkig hadden we eind september en begin oktober nog enkele dagen mooi weer…

Four twenty

Op 20 april, zo heb je kunnen lezen, ben ik begonnen. Gold Rush Outdoor en Bubblegun van Spliff Seeds (gefeminiseerd), Sneeze en Mohammed van CNNBS/Seedstockers (gefeminiseerd) en Nevil Sour Rainbow van OG-Naj Genetics (regulier) gingen de koffiefilters in om te ontkiemen.

Van twee families uit onze kennissenkring kreeg ik regelmatig vragen over cannabis. Ook hun meerderjarige dochters kregen steeds meer interesse in het kweken van het plantje. Toen ze mij vroegen of ik niet een paar plantjes voor ze had, heb ik er hun een paar gegeven. Ze waren dolblij, maar ook bang dat het niets zou worden. Maar met een goed geworteld plantje en mijn aanwijzingen zou het best wat worden, vertelde ik geruststellend. En zo verhuisden mijn plantjes naar de beide pleeggezinnen. Waarvan één (met toestemming mag ik dit zeggen) een bekende advocaat uit mijn woonplaats is!

Extra reguliere zaden

Twee maanden na het ontkiemen waren het al aardige plantjes, en waren de 7,5-literpotten goed doorworteld. Het was tijd om ze te verpotten naar een 65-literkuip. Dit was ook de tijd dat de één na de andere autoflower door slak en schimmel werd verwoest. Dus heb ik nog twee extra zaden laten ontkiemen. Dit waren de Sour Rainbow van OG-Naj Genetics (regulier) en Tha Melon van Karma Genetics (regulier).
Omdat ik er al één had, stonden er nu drie plantjes uit regulier zaad. In de hoop dat er tenminste één vrouwelijke plant tussen zou zitten.

Sour Rainbow, Nevil Sour Rainbow en Bubblegun

Spliff Seeds

De Gold Rush Outdoor is een vroege bloeier en een genot om te zien. De eerste tekenen van bloei waren ruim twee weken eerder zichtbaar dan bij de andere strains. Hierdoor heb ik deze plant helemaal tot het einde kunnen afbloeien. Op 5 oktober heb ik haar geoogst. Omdat het op dat moment redelijk droog was heb ik haar laten staan, maar een week eerder oogsten had ook gekund. Gold Rush Outdoor is een van de weinige echt goede buitensoorten die ik de laatste jaren heb gekweekt, zonder te verduisteren. Deze ga ik volgend jaar zeker nog eens proberen te kweken.

Ook de Bubblegun werd een mooie plant met een goede opbrengst. De bloei begon wat later dan bij de Gold Rush Outdoor. Maar door de hoge weerstand wederom een goed soortje voor ons Nederlandse klimaat. Ook het advocatenbureau was blij met met de genetica van Spliff Seeds, en ik kreeg van hun een grote zak met heerlijke topjes.

Kruisen en stekken

Toen de drie reguliere planten de eerste tekenen van bloei lieten zien, bleek de Tha Melon een mannelijke plant. Het was een stevige plant met grote bladeren en flinke wortels. Met zulke genetica is het jammer om de plant te moeten vernietigen zonder er iets mee te kunnen doen.

Ik heb de plant laten staan tot het moment dat de eerste stuifmeelzakjes zich vormden. De takken van de hoofdtoppen heb ik op ongeveer 45 cm van de plant gesnoeid, en als sierbloemen schuin afgesneden en in een vaas onder het zolderraam gezet. Na een week begon het stuifmeel vrij te komen. De vaas had ik schuin gezet waardoor de toppen boven een plastic plaat hingen. In een paar dagen verzamelde het stuifmeel op de plaat, en heb ik het in een potje in de ijskast gezet.

Met het stuifmeel heb ik de topjes van de onderste takken van alle vrouwelijke fotoperiode planten bestoven. Als de topjes een dag later dan beginnen te verkleuren, dan weet je dat de bestuiving gelukt is. De kunst is dan wel om dit op tijd te doen, zodat de zaden de tijd hebben om levensvatbaar te worden. De geoogste zaden waren uiteindelijk mooi bruin van kleur. Daar zit leven in! Ik ben erg benieuwd naar de kruising tussen Tha Melon en de Sour Rainbow.

Deze Sour Rainbow was reeds eerder gekruist met een Neville’s Haze door OG-Nai Genetics. Dan krijg je Nevil Sour Rainbow. Beide interessante soorten en ze waren ook nog vrouwelijk! Het is niet echt iets voor een buitenkweek zonder te verduisteren maar met de redelijke nazomer heb ik ze toch kunnen afbloeien. Dat dit iets speciaals was, had ik wel in de gaten. Dus voordat de bloei intrad, heb ik stekken genomen van de planten. Het was dan ook niet moeilijk om iemand te vinden die ze kon afbloeien onder een lamp.

CNNBS soorten

Het tweede pleeggezin kweekte de Sneeze en Mohammed van CNNBS/SeedStockers. Net als het eerste gezin kweekten zij voor het eerst. Ik moet zeggen dat ze het er beide goed vanaf brachten voor een eerste keer. En het leverde ook een aardige opbrengst op. Ze hoeven tot volgende zomer niet naar de shop. Welke plant nu de Sneeze of de Mohammed was, is gaandeweg de kweek onduidelijk geworden, maar dat gebeurt elke kweker weleens. Een rooktest geeft duidelijk aan welke sativa of indica is.

Dat was het verslag van de fotoperiode buitenplanten van afgelopen jaar. Ik hoop dat je ervan genoten hebt, en wens iedereen nog een heel gelukkig nieuwjaar! Dat mag nog wel op 4 januari. Hou het groen, en hopelijk tot de volgende zomer!

Gweedo