(advertenties)
(advertentie)

John Lem van het Canadese DNA-testbedrijf Lobo Genetics, heeft een methode ontwikkeld waarmee mensen eenvoudig, thuis, hun gevoeligheid voor THC kunnen voorspellen. Hiervoor wordt DNA getest op drie specifieke genen. De test staat nog in de kinderschoenen, maar kan patiënten in de toekomst mogelijk helpen bij het bepalen van de juiste wietsoort en dosis.

Ongeveer een jaar geleden benaderde het hoofd van een cannabisbedrijf gentechnologiedeskundige John Lem met een probleem. Waarom had hij een negatieve ervaring met wiet, terwijl anderen, die dezelfde wiet gebruikten, zich prima voelden?

Lem ging voor hem op zoek naar een genetische verklaring voor de verschillende manieren waarop mensen op THC reageren. En zo werd zijn in Toronto gevestigde bedrijf Lobo Genetics geboren.

Hoe de test werkt

Uit onderzoek door Lem blijkt dat er drie genen zijn die bepalen hoe THC in het lichaam zal werken. Die genen onthullen namelijk hoe iemand THC verwerkt. De drie genen zijn:

CYP2C9: Beïnvloedt hoe we geneesmiddelen metaboliseren. Een mutatie in dit gen kan van invloed zijn op hoe lang het duurt voordat iemand THC afbreekt. Dit geeft aan of een persoon mogelijk langer high blijft of meer baat heeft bij de medicinale effecten dan een andere persoon die dezelfde dosis gebruikt.

AKT1: Dit gen is betrokken bij veel cellulaire functies. Een paar studies hebben aangetoond dat een variatie in dit gen een rol speelt bij het ontwikkelen van psychoses.

COMT: Speelt een rol bij de afbraak van dopamine in de hersenen. Dopamine beïnvloedt de cognitieve functie en een variatie van dit gen kan je geheugen aantasten.

De test is eenvoudig. Met een wattenstaafje kan iemand bij zichzelf wangslijm afnemen en opsturen naar Lobo Genetics. Na paar dagen staan de resultaten op een beveiligde website. De uitslag is onderverdeeld in drie categorieën: metabolisme, risico op psychose en effecten op het geheugen.

Deze categorieën zijn vooralsnog met name interessant voor recreatieve gebruikers. Maar ook patiënten kunnen met de test een beeld krijgen van hun gevoeligheid voor THC. Aangezien de test nog in de kinderschoenen staat, verwacht Lobo in de toekomst met meer categorieën te komen.

De testuitslag wordt online verstrekt [beeld: Lobo Genetics]

Geen volledig beeld maar een glimp

De Canadese arts Bernard Le Foll beaamd dat de test nog in de kinderschoenen staat. Hij maakt deel uit van het Centrum voor Verslaving en Geestelijke Gezondheidszorg in Canada. Dit centrum ontwikkelt ook aanbevelingen omtrent het gebruik van cannabis. Le Foll zegt dat het voorbarig is om te zeggen dat zo’n genetische tests een allesomvattende methode is om onze reactie op THC te begrijpen.

“Er is weinig onderzoek gedaan naar cannabis in het algemeen. Bovendien zijn de studies waarop Lobo Genetics haar testen baseert, getest op een zeer klein aantal respondenten”, verklaart Le Foll aan CBC. “Ik denk dat deze genetische onderzoeken op meer proefpersonen moeten worden getest om echt geldig te zijn.”

Le Foll geeft ook aan dat er, naast genetica, meer factoren een rol spelen. “Je omgeving, of je eerder bent blootgesteld aan THC of andere drugs, de dosis; dat is allemaal erg belangrijk. Mogelijk zelfs belangrijker dan genen” zegt Le Foll. “Uiteindelijk zullen we goede voorspellingen kunnen doen, maar we zijn er nog niet.”

35 genen gelinkt aan cannabis

Dat er genen zijn die een relatie hebben met cannabis, is niet nieuw. In augustus 2018 werd een baanbrekend onderzoek afgerond naar de invloed van cannabis op het ontstaan van schizofrenie.

Tijdens dit onderzoek hadden onderzoekers toegang tot het genenprofiel van meer dan 180.000 mensen en konden zij meer dan een miljoen genetische varianten bekijken.Het was de grootste genetische studie tot nu toe, die keek naar de relatie tussen het gebruik van cannabis en bepaalde genen.

Naast de conclusie dat cannabis geen schizofrenie veroorzaakt, identificeerden de onderzoekers 35 verschillende genen geassocieerd met het gebruik van cannabis. Een hoop meer dus dan de drie genen waar Lobo Geneticsc naar kijkt. Op basis van bepaalde genetische karaktereigenschappen konden zij zien of het waarschijnlijk is dat iemand cannabis gaat gebruiken en om welke reden.

Er zijn dus veel meer genen die iets vertellen over het effect van cannabis op het lichaam. Daarom is dit een hele interessante ontwikkeling. Een test als die van Lobo Genetics zou in de toekomst patiënten kunnen helpen bij het bepalen van een goede wietsoort en startdosis. Maar zoals eerder geconcludeerd, staat dit nog in de kinderschoenen.

We houden je op de hoogte.