(advertenties)
(advertentie)

Vanaf 25 september verkrijgbaar in Nederland: Medical Marijuana – A Clinical Handbook van Samoon Ahmad en Kevin Hill. Ruim vijfhonderd bladzijden actuele kennis over medicinale cannabis, bedoeld voor zorgprofessionals. Maar ook erg interessant voor niet-zorgpersoneel dat de diepte in wil met medicinale cannabis!

‘Gezaghebbende informatie’ voor artsen en andere zorgverleners

De auteurs van het nieuwe handboek hebben ruime ervaring met mediwiet. Samoon Ahmad is professor in de psychiatrie aan de New York University School of Medicine en verbonden aan het Bellevue Medical Center in New York. Kevin P. Hill is universitair hoofddocent psychiatrie aan de prestigieuze Harvard Medical School en directeur van de afdeling verslavingspsychiatrie van het bijbehorende Beth Israel Deaconess Medical Center in Boston.

Het handboek is uitgegeven door de Nederlandse uitgeverij Wolters Kluwer, die op haar internationale website meldt: ‘Dit handboek, geschreven door ervaren medische specialisten voor artsen en andere zorgverleners, bevat de huidige beschikbare informatie over cannabis en het gebruik ervan op alle gebieden van de patiëntenzorg.’ Het boek biedt ‘gezaghebbende informatie uit gerespecteerde en betrouwbare bronnen, die een onschatbare gids vormt voor deskundige aanbevelingen en geïnformeerde patiëntenzorg.’

Naast het boek komt er een actuele website

Medical Marijuana: A Clinical Handbook bundelt de huidige kennis over de positieve en negatieve gezondheidseffecten van cannabis, bevat gedetailleerde farmacologische profielen van de belangrijkste cannabinoïden en aparte hoofdstukken voor elf medische specialisaties: van endocrinologie tot dermatologie. De auteurs beschrijven behandelingsmethoden met cannabis die medische professionals toepassen en geven inzicht in de geschiedenis van de plant en de huidige regelgeving in de Verenigde Staten.

Een bij het boek behorende website – nog niet online – gaat aanvullende en actuele informatie bieden. Wolters Kluwer belooft ‘nieuwe inzichten uit onderzoeken die sinds de voltooiing van het boek zijn gepubliceerd en bijgewerkte informatie over federale en lokale regelgeving die van invloed is op cannabis’. ‘De website zal van onschatbare waarde zijn voor medische professionals die op de hoogte willen blijven van de snel evoluerende regelgeving rond cannabis en van de laatste bevindingen op het gebied van cannabinoïden-onderzoek.’

Reputatie hoog te houden

Wolters Kluwer heeft een reputatie hoog te houden als wetenschappelijke uitgever, wat dit project extra interessant maakt. Medical Marijuana: A Clinical Handbook is ook als luisterboek en E-book beschikbaar, voor wie liever van een scherm leest dan van papier. De prijs is niet mals: Bol.com biedt het boek aan voor €83,99. Reserveren is nu al mogelijk, vanaf 25 september wordt er geleverd. Laten we in ieder geval hopen dat ook veel Nederlandse artsen en zorgmedewerkers het nieuwe mediwiet handboek bestellen, lezen en toepassen in hun praktijk.

LEES OOK:   Artsen hebben te weinig kennis over medicinale cannabis

De (vertaalde) inhoudsopgave is in elk geval veelbelovend:

Voorwoord vi / Proloog / Inleiding / Dankwoord

1 Cannabis: Een introductie, 1
2 De geschiedenis van cannabis, 20
3 De classificatie van cannabis, 52
4 Bestanddelen van cannabis, 63
5 Amerikaanse cannabis regelgeving van vroeger tot nu, 120
6 Het endocannabinoïdensysteem, 166
7 De farmacologie van cannabis, 186
8 De farmacodynamische eigenschappen cannabis, 264
9 Veel voorkomende preparaten, 287
10 Endocrinologie, 308
11 Oncologie, 311
12 Gastro-enterologie, 318
13 Neurologie, 323
14 Psychiatrie, 335
15 Gynaecologie, 343
16 Reumatologie, 347
17 Interne geneeskunde / eerstelijnszorg, 352
18 Oftalmologie (oogheelkunde), 363
19 Hepatologie (leverziekten), 367
20 Dermatologie, 372
21 Cannabisgebruiksstoornis, 378
22 Bijwerkingen, 383

Bijlage A Woordenlijst / Bijlage B Huidige regelgeving per begin 2020 / Index

Medical Marijuana: A Clinical Handbook
Samoon Ahmad M.D. en Kevin P. Hill MD, MHS
Paperback, 512 pagina’s, uitgeverij Wolters Kluwer
Prijs €83,99, beschikbaar vanaf vrijdag 25 september 2020

HIER vind je het boek bij Bol.com/nl

[openingsbeeld:  NoyanYalcin/Shutterstock]