(advertenties)
(advertentie)

Kankerpatiënten die mediwiet nodig hebben maar liever niet roken, kunnen binnenkort gebruikmaken van een nieuwe toedieningsvorm: een inhalator. Israëlische wetenschappers werken er momenteel hard aan.

Israëlische bedrijven Panaxia Pharmaceutical Industries en Rafa onderzoeken hoe kankerpatiënten medicinale cannabisconcentraten kunnen innemen met behulp van een inhalator, om acute pijn te verlichten. Deze nieuwe manier van cannabisgebruik verbetert de biologische beschikbaarheid van cannabis voor patiënten met pijn bij kanker.

Klinisch onderzoek start snel

Panaxia heeft aangekondigd dat ze deelnemers zoeken voor klinische proeven. Tijdens die fase van het onderzoek willen ze de biologische beschikbaarheid en opname van cannabis middels een inhalator met gecontroleerde dosering beter leren begrijpen. Het apparaat is voorzien van een verstuiver waaruit de patiënt een afgemeten dosis met een wietextract inhaleert. Men verwacht dat Panaxia het product dit jaar onder de merknaam Rafa zal distribueren.

Overigens is dit geen gekke stap voor deze ondernemingen. Hun zusterbedrijf van Panaxia in Noord-Amerika houdt zich ook bezig met de productie van geneesmiddelen op basis van cannabis, waaronder sublinguale pillen, inhalatoren, oliën, tabletten en andere geneesmiddelen. Alle ontworpen voor de behandeling van een reeks aandoeningen zoals kanker en chronische pijn, posttraumatische stressstoornissen, epilepsie en nog veel meer.

“De klinische studie wordt uitgevoerd als onderdeel van de registratieprocedure van de nieuwe producten die we dit jaar in Israël gaan lanceren, in samenwerking met Rafa. Door middel van toegang tot cannabis-inhalatoren, en onder voorbehoud van een aanbeveling van een medisch specialist, streven we ernaar om meer patiënten met acute pijn te helpen. De inhalator biedt patiënten die niet kunnen of willen roken, de mogelijkheid tot een consistente en nauwkeurige behandeling”, aldus Dr. Dadi Segal, CEO van Panaxia.

“Dit innovatieve product is een aanvullende methode voor de levering van medische cannabisproducten die we van plan zijn te lanceren. De toekomst van de behandeling met medische cannabis is de mogelijkheid om de behandeling van elke patiënt op de best mogelijke manier aan te passen”, voegt Anad Savion, CEO van Rafa, toe.

De opkomst van de cannabisinhalator

Met een verdamper zoals deze kunnen patiënten ook rookvrij mediwiet toedienen. Toch biedt een inhalator volgens de onderzoekers nog meer voordelen.

Waarom zouden patiënten willen experimenteren met inhalatoren, gezien het feit dat er allerlei beproefde manieren zijn zoals verdampers, eetbare producten, oliën, capsules en tincturen? Enerzijds is een inhalator ideaal voor patiënten die niet willen roken, omdat ze bestaande aandoeningen hebben. Dit is vooral belangrijk voor mensen met aandoeningen aan longen of luchtwegen.

Een andere belangrijke reden is dat het patiënten een precieze, nauwkeurige dosis geeft. Het is bekend dat medicinale cannabis doseren een van de moeilijkste uitdagingen is, vooral als het gaat om roken. Tenzij je pillen of eetbare producten gebruikt, kan de dosering lastig zijn.

Het gebruik van een cannabis-inhalator heeft nog een heleboel andere voordelen. Ze geven geen geur af en zijn volledig discreet in het gebruik. Andere vormen van roken zijn niet zo discreet; zelfs verdampen resulteert in een kleine wolk na het inademen.

Mensen die lijden aan aandoeningen zoals epileptische aanvallen, angst, depressie, chronische pijn, kanker, misselijkheid en diabetes en nog veel meer kunnen profiteren van de snelle opkomst van cannabis-inhalatoren. Hopelijk ook in Nederland.

[Openingsfoto: Shutterstock/Flapas]