(advertenties)
(advertentie)

Meer dan 130.000 mensen in Nederland gebruiken cannabis voor medicinale doeleinden. Dit betekent dat ze wiet, hasj, wietolie of andere cannabisproducten gebruiken om lichamelijke of psychische klachten te verminderen. Echter, minder dan 7.000 patiënten krijgen medicinale cannabis op doktersrecept. Om beter in beeld te krijgen wie, wat en waarom er in ons land mediwiet gebruikt wordt, start het Trimbos-instituut het Medusa-onderzoek. En jij, de lezer van Mediwietsite, wordt van harte uitgenodigd om mee te doen!

Trimbos wil (beter) weten wat er speelt in ons land

De meeste mensen kopen dus hun cannabis op andere plekken zoals de coffeeshop, of kweken het zelf. Het Trimbos-instituut startte eind januari met een groot onderzoek naar het gebruik van cannabis als medicijn: het Medusa-onderzoek. Het onderzoek gaat over mensen die buiten de zorg cannabis als medicijn gebruiken. Veruit de meesten van ons dus…

Met het onderzoek wil het Trimbos-instituut o.a. de volgende zaken te weten komen:

  • Welke mensen gebruiken buiten de zorg cannabis als medicijn?
  • Wat zijn hun ervaringen?
  • Wat zijn redenen om cannabis te gebruiken van bijvoorbeeld de coffeeshop of vrienden en niet op recept van de dokter?

Wat is het doel van het onderzoek?

Met dit onderzoek worden de behoeften en wensen van patiënten in kaart gebracht. ‘Dit helpt om te begrijpen hoe de toegang tot medicinale cannabis en het aanbod verbeterd kan worden’, stellen de onderzoekers in de aankondiging op hun website.

De flyer van het Trimbos-insituut over het cannabisonderzoek Medusa

Het Medusa-onderzoek

Het eerste onderdeel van het Medusa-onderzoek is een online vragenlijst. Invullen duurt 10-15 minuten en deelnemers maken kans op 200 euro. Niet dat dit jouw enige motivatie zou moeten zijn, maar je kan er toch een aardige zak wiet van kopen zullen we maar zeggen.

Dit soort vragen worden dan aan je gesteld:

  • Tegen welke klachten gebruik je cannabis?
  • Welke cannabisproducten gebruik je?
  • Hoe goed werkt cannabis tegen je klachten?
  • Waarom gebruik je geen cannabis op doktersrecept?

Vervolgonderzoek: interview en/of cannabis opsturen

Na de vragenlijst kunnen deelnemers ervoor kiezen om mee te doen aan vervolgonderzoeken. Het ene is een online interview en voor het andere vragen we een beetje van hun cannabis op te sturen, zodat we de samenstelling kunnen onderzoeken.

Ze kunnen één van deze vervolgonderzoeken kiezen of allebei. Deelname is vrijwillig. Deelnemers krijgen per vervolgonderzoek 40 euro als vergoeding. Opnieuw: geld moet niet je primaire drijfveer zijn, het gaat er vooral om dat er ook buiten de cannabiswereld een beter beeld gaat leven van wie wij zijn en waarom we “het” doen…

Oké, ik doe mee! Hoe?

Wil jij als bezoeker van Mediwietsite ook je steentje bijdragen aan een beter cannabisbegrip – en daardoor ook wellicht een beter cannabisbeleid – in Nederland? Ben je bereid om de online enquete in te vullen, klik dan HIER!

Zoals gezegd; het beantwoorden van de vragen kost je slechts tien minuten tot een kwartiertje.

Ken je iemand anders die cannabis als medicijn gebruikt? Stuur hem of haar (of hun) de link door! Hoe meer mensen hun ervaringen delen hoe beter…

Lees ook op MEDIWIETSITE:  Opnieuw daalt het aantal officiële medicinale cannabisverstrekkingen in Nederland (bij gelijkblijvend aantal patiënten)

[openingsbeeld: Kittyfly/Shutterstock]