(advertenties)
(advertentie)

Bedrocan, dat al bijna twintig jaar als enige bedrijf in ons land medicinale cannabis levert aan de Nederlandse overheid, gaat uitbreiden naar Denemarken. In het kustplaatsje Køge, 30 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Kopenhagen, bouwt de Nederlandse producent een nieuwe faciliteit waar cannabis van farmaceutische kwaliteit wordt gekweekt en verpakt.

Groeiende vraag

De belangrijkste reden voor deze stap is om beter te kunnen voldoen aan de groeiende internationale vraag naar de medicinale cannabisproducten van Bedrocan. Onder de huidige Nederlandse wet- en regelgeving zijn deze producten nu alleen verkrijgbaar via het Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC; onderdeel van het ministerie van VWS).

Bedrocan hoopt via deze nieuwe Deense vestiging beter te kunnen voldoen ‘aan de beschikbaarheid van haar producten voor kwetsbare patiënten wereldwijd’. In Denemarken kan Bedrocan rechtstreeks zakendoen met andere commerciële entiteiten. Ofwel; wiet verkopen zonder (overheids)bemoeienis van het BMC!

De nieuwe productiefaciliteit zal voldoen aan de relevante wettelijke vereisten (GACP en GMP) met als doel voornamelijk Europese markten te bevoorraden. Bedrocan Danmark neemt ongeveer veertig medewerkers in dienst en is eind 2023 operationeel.

 

Producten

In de faciliteit worden meerdere cannabissoorten voor medicinaal gebruik geproduceerd waaronder Bedrocan, Bediol en een nieuwe variëteit met een hoog CBD-gehalte. De gedroogde cannabisproducten worden als granulaat verwerkt in klein- en grootverpakking. Voor de productie van extracten en isolaten is het ook mogelijk om ‘hele plant’ cannabis te verkrijgen.

Bedrocan in Nederland

Bedrocan is een EU-GMP-gecertificeerde producent van gestandaardiseerde medicinale cannabis en levert uitsluitend aan het BMC. Bedrocan is niet betrokken bij het wietexperiment en produceert geen cannabis voor de recreatieve markt.

Bedrocan’s producten zijn in Nederland sinds 2003 op recept verkrijgbaar bij de apotheek, als onderzoeksmateriaal of als farmaceutische grondstof voor de productie van onder meer cannabisolie. Bedrocan heeft in Nederland momenteel twee indoor productiefaciliteiten (Emmeloord en Veendam), een R&D-afdeling en een laboratorium (Amsterdam). De uitbreiding naar Denemarken betekent voor Bedrocan een ‘aanzienlijke toename van de productiecapaciteit’, meldt het bedrijf op haar website.