(advertenties)
(advertentie)

Staan de Candy Dawg Kush en de Dinamed CBD planten van Dokter Groen nu drie of zes weken in bloei? De kweekdokter legt zelf uit hoe hij het aantal bloeiweken berekent om niet bedrogen uit te komen. Ook vertelt hij over zo efficiënt mogelijk kweken en voeden. Ga meer weer even goed zitten voor dit kweekconsult.

Hoewel ik altijd wiet kweek in een kleine setting en voor eigen gebruik, probeer ik dat wel altijd zo efficiënt mogelijk te doen door optimaal gebruik te maken van de beperkte ruimte van mijn kweekkast. Wat ik daarmee bedoel is dat ik de kast zo vol mogelijk probeer te krijgen zodat iedere kubieke centimeter van de kast benut wordt. Het is in mijn ogen zonde om een lege plek in een kweekkast te hebben, terwijl daar ook een top had kunnen groeien.

Het is in mijn ogen zonde om een lege plek in een kweekkast te hebben, terwijl daar ook een top had kunnen groeien

Om de kast zo vol mogelijk te krijgen, laat ik mijn planten altijd zo groot mogelijk worden. Maar het is daarbij wel opletten dat de planten niet té groot worden. In de eerste weken (de eerste weken na de omschakeling naar het 12/12 lichtschema) van de bloeifase, strekken wietplanten namelijk zoveel, dat ze wel meer dan twee keer zo groot worden. Je moet dus zorgvuldig proberen in te schatten wanneer je de planten in bloei zet, zodat ze rond de vierde week van de bloeifase precies groot genoeg zijn om de kast tot de nok te vullen, maar niet zó groot dat ze in de lamp groeien.

Het past allemaal maar net in Dr. Groen z’n kweekkast.

Ik ben daarbij deze keer bijna iets té efficiënt te werk gegaan. Mijn Candy Dawg Kush en Dinamed CBD only planten zijn inmiddels eindelijk uitgestrekt en groeien niet meer. Het is nu zes weken geleden dat ik ze op 12/12 zette en ze zijn nu pas helemaal met groeien gestopt. De Hans Panel led hangt op de allerhoogste stand en staat noodgedwongen schuin tegen de afzuiger, de planten hadden geen centimeter hoger moeten zijn. Aan de andere kant heb ik nu mooie volwassen planten met dikke stammen en hopelijk straks een kast vol met dikke toppen.

Candy Dawg Kush

Maar eerlijk gezegd is het met name één van de Candy Dawg Kush planten die ervoor zorgt dat het hele bladerdek zo hoog in de kast groeit. Dit is meteen ook de plant die er het beste bijstaat en haar naam eer aan doet met een dikke laag trichomen die als een gesuikerde laag op de toppen ligt. Omdat een horizontaal bladerdek nu eenmaal het meeste wiet oplevert, heb ik de andere planten aan de onderkant moeten ophogen. De grootste wietplant dicteert dus altijd en de rest van de planten moeten volgen. Ik heb piepschuim blokken onder de rest van de planten gedaan om ze op te hogen, maar je kunt daar natuurlijk van alles voor gebruiken.

Aan de onderkant is goed te zien hoe de potten opgehoogd zijn om aan de bovenkant een egaal bladerdek te maken.

Hoe lang nog?

Ik schakelde het 12/12 lichtschema om precies te zijn op 21 november in. Dat is nu dus zes weken geleden. Je zou dus kunnen zeggen dat deze planten zes weken in bloei staan, maar aan de planten te zien is de bloeifase pas net op gang gekomen. Mijn advies is dan ook om de bloeifase pas te rekenen vanaf het moment dat je ook daadwerkelijk bloeiharen ziet. Dat was in dit geval op 8 december, zo’n drie weken geleden. De bloeifase is dus pas drie weken op gang, een tijd die veel beter aansluit bij de toestand van de planten dan zes weken.

Dus hoe lang nog tot de oogst? Nou, uitgaande van een bloeifase van 9 weken hebben de planten zeker nog zes weken te gaan voor ik aan de oogst kan denken. Reken voor de bloeifase dus altijd drie weken langer dan de verpakking van je zaden aangeeft, anders kom je misschien wel bedrogen uit en oogst je misschien te vroeg.

Voeding

Zoals je als vaste lezer misschien weet, kweek ik deze ronde voor de tweede keer op dezelfde compost. Ik heb de planten gedurende de groeifase geen extra voeding gegeven. Pas toen ik bloeiverschijnselen zag ben ik begonnen met wat extra biologische PK-booster van BioQuant. De planten hebben nog altijd een mooie donkere groene kleur dus ze komen niets tekort. Een keer per week krijgen ze de extra voeding, alle andere dagen krijgen ze gewoon water via het Blumat druppelsysteem. Uiteraard zuur ik alles – water met of zonder voeding – aan tot een pH-waarde van ongeveer 6,3.

Zó, dat was het wat mij betreft voor mijn eerste kweekupdate van 2018. Ik wil alleen nog even kwijt dat de geur die nu in mijn kweekkast hangt, voortreffelijk is! De Candy Dawg Kush ruikt fris en fruitig naar Kush en citrus, maar de Dinamed – die overigens geen THC maar alleen CBD bevat – verrast me nog het meest. Zij verspreid de heerlijke geur van een goede Haze. Ik kan niet wachten om dit soortje te roken – al zal ik er door het gebrek aan THC niet stoned van worden. Tot volgende week!

De goedgevulde kweekkast van Dokter Groen.

Dokter Groen