(advertenties)
(advertentie)

Het klinkt wellicht een beetje filosofisch maar ook planten zijn gebaat bij positieve aandacht. Wanneer je je volle aandacht geeft bij het kweken van medicinale wiet, en je planten de tijd gunt om te groeien en bloeien, dan kweek je niet alleen potentere maar ook meer mediwiet!

Naast aandacht kunnen we ook liefde of positiviteit toevoegen aan de belangrijke voorwaarden voor een geslaagde oogst. Ook planten blijken namelijk letterlijk te floreren wanneer ze liefdevol behandeld worden.

Planten pesten

Dat bleek uit een bizar experiment dat IKEA in 2018 uitvoerde. Om aan te tonen hoe schadelijk beledigingen en pesterijen zijn, plaatste de Zweedse meubelgigant diverse planten in scholen in de Verenigde Arabische Emiraten. Identieke planten die een identieke verzorging kregen, op één belangrijke kweekfactor (zo bleek) na: liefde.

De helft van de planten werden 30 dagen lang bestookt met beledigingen als ‘Je ziet er verrot uit!’ en ‘Leef jij überhaupt wel?’. De andere helft van de planten kregen echter constant complimentjes te horen. Je verwacht het misschien niet maar raadt het waarschijnlijk wel: de gecomplimenteerde planten stonden er na 30 dagen duidelijk beter bij!

Aandacht voor wietplanten

Hoewel het experiment van IKEA natuurlijk vooral een statement tegen pesten is, geeft het wel aan dat een beetje liefde een hoop voor mens en plant kan doen. En hoe destructief het tegenovergestelde is natuurlijk. Ook wietplanten kunnen profiteren van je aandacht en je tijd, of letterlijk verrotten wanneer je ze slecht behandelt. Want aandacht is uiteindelijk natuurlijk ook een vorm van liefde. En als je daar genoeg van geeft, zul je dat ook terugzien aan de planten zelf.

Aandacht is een vorm van liefde. En als je daar genoeg van geeft, zul je dat terugzien aan de planten zelf

Niet alleen is het leuk en meditatief om bij je wietplanten te zijn, het is ook goed voor de planten zelf. Wanneer je namelijk iedere dag minimaal een half uurtje met je wietplanten doorbrengt, en je aandacht daar goed bij houdt, zul je het onmiddellijk opmerken wanneer er iets aan de hand is. Of een wietplant een beetje water nodig heeft bijvoorbeeld, of dat er iets ergers aan de hand is zoals een beginnende plaag of een schimmelprobleem.

Besteed elke dag tijd en je onverdeelde aandacht aan wietplanten. Foto: Eric Limon, Shutterstock

Wanneer je je wietplanten tijdens je dagelijkse bezoek steeds een klein beetje water geeft. Dat is dat bijvoorbeeld aanmerkelijk beter voor ze dan om de dag een sloot water om alleen maar te voorkomen dat ze uitdrogen. Omdat je dagelijks aanwezig bent, merk je ook kleurverschillen snel op zodat je wat meer kunt bijvoeden wanneer de bladeren bijvoorbeeld lichter van kleur beginnen te worden. Je hoeft echt niet te wachten tot ze geel zijn om ze wat biologische plantenvoeding te geven.

Wietplanten als spiegel van jezelf

Omgekeerd merk je dat wietplanten er vaak minder gezond en mooi bijstaan wanneer je zelf een slechte periode doormaakt. Dit is ook één van de dingen die (wiet)planten kweken zo leuk maken. Wietplanten zijn in die zin een soort spiegel van jezelf. En waarschijnlijk is het omgekeerde zelfs ook waar. Namelijk dat je je eigenwaarde op kunt krikken door goed voor je planten te zorgen.

Ga maar na, wanneer je niet lekker in je vel zit heb je ook vaak minder energie. Je hebt minder zin in dagelijkse klussen en laat de afwas en andere huishoudelijke taken langer liggen. De kans is groot dat je je wietplanten dan ook een beetje verwaarloost, want ook die hebben dagelijks aandacht nodig. En hoewel de afwas gewoon op je blijft wachten, zullen wietplanten uitdrogen. Binnen een week kunnen ze dood zijn als je ze niet verzorgt.

Laat een wietplant verpieteren en dit is wat je zult oogsten.

Kortom: geef je wietplanten dagelijks aandacht en besteed tijd aan ze! Net als mensen zul je zien dat ze daardoor opbloeien en je belonen met kwalitatief goede medicinale cannabis! En als je dan toch bezig bent, geef ze ook eens een complimentje. God mag weten wat dat wel niet voor ze doet…

[Openingsfoto: Eric Limon, Shutterstock]