(advertenties)
(advertentie)
Het was even spannend toen Bill Woods erachter kwam dat zijn planten geen autoflowers zijn, maar uit fotoperiode-zaadjes voortkomen. Hij moest zijn kweekplan snel aanpassen, maar is nu weer op het juiste spoor. Bill maakt een SCROG-rek en dieft zijn planten voor een maximale opbrengst.

Top getopt

De vorige keer heb ik de plantjes getopt, nadat ik er achter kwam dat ik in plaats van autoflowers, fotoperiode plantjes aan het kweken ben. Deze zullen niet uit zichzelf gaan bloeien, maar pas wanneer ik ze zelf op 12/12 zet. Zoals je kunt begrijpen hebben de planten dus langer voorgegroeid dan ik in eerste instantie van plan was.

Toch moet ik zeggen dat de plantjes zich prima gehouden hebben. Ze hebben geen zichtbare stress gehad en de groei is nauwelijks onderbroken. De dametjes staan er gezond en groen bij en het iets kortere zusje heeft een kleine verhoging gekregen, zodat ze netjes op gelijke hoogte staan.

De afgelopen dagen was het warm buiten. Dus ook in de kast, waar de thermometer regelmatig de 30 graden aantikte. Dit maakte de plantjes extra dorstig deze dagen. Het toppen is al met al prima verlopen gelukkig, en bij iedere plant zijn er twee mooie sterke hoofdstammen ontstaan. Ik had ook de twee één-na-onderste takken getopt van beide planten. De ene plant heeft daar net iets beter op gereageerd dan de andere.

SCROG

Ook ben ik even naar de doe-het-zelf winkel gegaan voor materiaal om een SCROG-rek te maken. Een scrog-rek (SCReen Of Green)zorgt ervoor dat hoger en lager groeiende toppen een egaal oppervlakte vormen, voor de beste lichtspreiding. Hierdoor vangen alle wiettoppen evenveel licht en zullen ze gelijke kansen krijgen om aan te zwellen. Het rek maak ik simpelweg met wat hout en een paar haakjes. Een bolletje touw had ik nog liggen en na een beetje zagen en boren heb ik er ook nog maar een likje verf overheen gedaan.

maak je zo je eigen SCROG-rek

Ondanks dat de omstandigheden misschien niet helemaal ideaal zijn voor een scrog, besloot ik om het rek toch maar te installeren. Anders had ik het voor niets gemaakt en het moet toch getest worden. De scrog zet ik dus op z’n plaats en nu maar hopen dat alle takken het halen tot boven en het rek mooi gevuld gaat worden.

Nu worden de hoge toppen ter hoogte van het rek gehouden en is het aan lager gelegen toppen om het rek te bereiken, als ze niet verwijderd willen worden.

Dieven en bloeien

Ik merk dat de potten al flink gevuld zijn met wortels, mijn 11-liter potjes raken aan de krappe kant voor de planten. Daarom wil ik niet te lang wachten met het inzetten van de bloei. Ik heb onlangs gelezen dat je het best kunt dieven net voordat je de klok op 12 uur zet zodat de plantjes snel nieuw groen kunnen maken op de plaatsen waar dat gewenst is. Bij dieven haal je de onderste groei van de plant weg, die toch weinig licht vangt, om de toppen die het SCROG-rek bereiken meer energie te geven. Dat moet dus eigenlijk eerst nog even  gebeuren.

Zo gezegd, zo gedaan. M’n scalpel heb ik schoongemaakt met wat alcohol om vervolgens met vaste hand en een beetje pijn in mijn hart aan deze zware ingreep te beginnen. Wel heb ik nog een klein beetje groen laten zitten aan de onderkant, want ik hoop dat die paar takjes de weg naar boven nog zullen vinden. De klok gaat nu dus op 12 uur licht en 12 uur donker om de planten te laten denken dat de zomer ten einde komt en ze moeten bloeien. Ze krijgen nu ook wat groeivoeding. Daarmee hoop ik dat de plantjes herstellen en we over twee weken een mooi groen veldje vinden bovenaan het scrogrek.