(advertenties)
(advertentie)

Volgens een onderzoek heb je dan namelijk twee keer zoveel verdovingsmiddelen nodig om je voldoende onder zeil te krijgen dan mensen die geen wiet gebruiken. Lees hier hoe dat zit.

220 procent meer narcosemiddel

Een wetenschappelijke studie met de titel “Effects of Cannabis Use on Sedation Requirements for Endoscopic Procedures” concludeert dat dagelijkse wietgebruikers meer verdovingsmiddelen nodig hebben dan niet gebruikers. Het onderzoek werd maandag gepubliceerd op de website van het vakblad The Journal of the American Osteopathic Association.

De uit Colorado afkomstige onderzoekers analyseerden medische dossiers van 250 patiënten die een kijkoperatie ondergingen. Hierbij keken ze specifiek vanaf 2012; het jaar waarin deze Amerikaanse staat als eerste in de VS recreatieve wiet legaliseerde.

Uit alle data concluderen zij dat patiënten die op dagelijkse of wekelijkse basis cannabis consumeren 14 procent meer fentanyl (een opiaat dat vele malen steker is dan morfine), 20 procent meer midazolam (een snelwerkende benzodiazepine met sterke angstremmende, amnestische, slaapopwekkende, anti-epileptische, spierontspannende en kalmerende eigenschappen) en 220 procent meer propofol (een intraveneus anestheticum voor het toepassen van algehele anesthesie) nodig hebben dan niet-gebruikers.

Vooral de 220 procent  meer propofol is opvallend; nodig om ‘optimale verdoving voor routineprocedures’ – waaronder kijkoperaties – te bereiken.

Gevaarlijke bijwerkingen

Meer verdovingsmiddelen is een probleem omdat dit gepaard kan gaan met complicaties.  Hoofdonderzoeker Mark Twardowski is gespecialiseerd in osteopathie. Hij stelt dat “sommige van de verdovende medicamenten dosisafhankelijke bijwerkingen hebben, wat betekent dat hoe hoger de dosis is, hoe groter de kans wordt op problemen”. Daaraan voegt hij toe dat dit bijzonder gevaarlijk is, als je weet dat onderdrukte longfunctie een bekende bijwerking is.

Reden tot bezorgdheid dus voor Dr. Twardowski, aangezien er nauwelijks onderzoek naar dit onderwerp is gedaan. Met dank aan de jarenlange status van cannabis als verboden drug, op federaal niveau in de VS. Gelukkig is de situatie nu veranderd, maar de wetenschap heeft nog een hoop te leren.

Twardowski maakt zich daarom zorgen over nóg een onvoorziene zaak. “Cannabis heeft enkele metabolische effecten die we niet begrijpen. Patiënten moeten inzien dat hun cannabisgebruik andere medicatie minder effectief kan maken. Wij zien anekdotisch al enige problematische trends, en er is praktisch geen formele data voorhanden om een verstandig, op bewijs gebaseerd protocol te ontwikkelen.”

LEES OOK: De mediwiet bijsluiter – CBD in combinatie met andere medicijnen

Meer openheid

Twardowski  zegt dat collega’s van spoedeisende hulpafdelingen meer patiënten rapporteren met klachten over chronische misselijkheid; een symptoom dat veroorzaakt kan worden door regelmatig cannabisgebruik. Ook meldt hij dat het collega’s bij anesthesiologie opvalt dat patiënten een veel hogere dosis nodig hebben voor algehele narcose en dat er vaker sprake is van beroertes/aanvallen ná operaties.

Deze verhalen spoorde hem en zijn collega’s aan om achter échte data aan te gaan. Uit hun onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat het wietgebruik in de VS tussen 2007 en 2015 steeg met liefst 43%. Naar schatting gebruikte 13,5% van alle volwassenen in deze periode cannabis, waarbij de snelste stijging werd genoteerd bij mensen tot 26 jaar.

Nu steeds meer staten legale wiet hebben, werkt dat gelukkig ook positief op het verzamelen van echte data. Niet alleen gebruiken meer mensen wiet, ze zijn ook meer dan ooit bereid om daar open over te zijn tegenover medische professionals. En volgens de onderzoekers is het opnemen van specifieke vragen ten aanzien van cannabis de eerste stap om bruikbare informatie te verzamelen die de patiëntenzorg beïnvloedt.

Twardowski en zijn team werken al aan een vervolgonderzoek, waarin gekeken wordt naar de verschillende behoeften aan verdoving en anesthesie én naar pijnbestrijding na operaties bij regelmatige cannabisconsumenten versus niet-gebruikers.

Wordt vervolgd.