(advertenties)
(advertentie)
Wat doen de beste hobbykwekers nou anders waardoor ze altijd mooie dikke en harde toppen oogsten die vol zitten met glinsterende harskristallen? Dat vroegen wij ons ook af, we vroegen het aan 8 hobby-pro’s en die kwamen met de volgende 8 steengoede kweektips. En verbazingwekkend genoeg zijn ze ook nog eens allemaal verrassend simpel, wie had dat gedacht?

1. Temperatuur

Compacte harde toppen kweek je 9 van de 10 keer zonder problemen als je de temperatuur in je kweekruimte op orde hebt. Luchtige topjes die niet veel wegen worden meestal veroorzaakt doordat het te heet is in je kweekruimte. Pak er dus een thermometer bij en zorg ervoor dat het rond de toppen niet warmer wordt dan 27 graden Celcius. Kweek je buiten en is het in de afbloeifase te heet (bij autoflowers kan dit gebeuren als ze bv in juli afbloeien) besproei je planten dan met een fijne nevel. Gebruik voor extra harde toppen een topbooster.

hardetop

2. Juiste zaden

In de genen ligt het succes van je oogst al voor een groot deel vast, start dus met goede zaden of stekken. Je hebt geluk want in Nederland zitten een aantal van de beste en oudste zadenbedrijven ter wereld. Ken je andere kwekers die een succesvolle oogst hebben gedraaid met een bepaalde soort, probeer die dan ook gerust te kweken. Pulk in ieder geval geen zaadjes uit shopwiet, daarvan weet je nooit wat je kunt verwachten.

clones_sour_diesel

3. Houdt het simpel

Vaak is iemands eerste kweek meteen heel goed. De reden? Men heeft het simpel gehouden. Zodra je te moeilijk gaat doen ga je twijfelen en maak je de meest voorkomende kweekfouten zoals te veel of te weinig water of voeding geven. Houd je aan voedingsschema’s en geef liever te weinig, dan teveel voeding. Als je je potten dagelijks even optilt, krijg je een goed gevoel voor het gewicht van een pot met precies de juiste hoeveelheid water.

simple

4. Zuurtegraad

Koop een pH meter en houd je pH tussen de 5,8 tot 6,3.

ph

5. Geduld hebben

In de laatste weken van de bloeifase worden de toppen nog flink groter en ook wordt de smaak en het effect beter. Oogst dus niet te vroeg. Een goede tip is om nog een extra week met de oogst te wachten op het moment dat jij denkt dat je planten klaar zijn voor de oogst.

cannaboost-top

6. Luchtvochtigheid

Luchtvochtigheid heeft best veel invloed op je planten. Probeer het in de groeifase rond de 60% te houden, en in de bloeifase rond de 40%. In de laatste fase van de bloei kun je de luchtvochtigheid zo laag mogelijk proberen te houden, dit zorgt namelijk voor extra harsproductie.

rh

7. Spoelen voor de oogst

Spoel de potten van je planten goed door voor je gaat oogsten. Geef je groene vriendinnen de kans om chlorofyl zoveel mogelijk af te breken en stop met voeding geven in de laatste twee weken voor de oogst. Slecht gespoelde wiet smaak scherp in je keel.

spoel

8. Drogen en curen

Na de oogst gaan de zorgen voor een lekker eindproduct nog even door. Droog je wiet langzaam, ondersteboven en in het donker. Zet geen verwarming aan en zet ook geen ventilator op je drogende toppen. Wat aanvoer van verse lucht is wel goed. Als je de stammetjes van je wiet met een duidelijk hoorbare knak kunt breken is het droog genoeg om te gaan curen. Bewaar de toppen daarvoor in een afsluitbare glazen pot zoals een weckpot, en in het donker. Zet de pot in het begin dagelijks een minuut of tien open om het laatste vocht te laten ontsnappen. Hoe langer je cured, hoe lekkerder je wiet.

cure