(advertenties)
(advertentie)
Veel van ons zijn bekend met fairtrade producten en veel mensen kopen ook bewust alleen maar voedsel en andere zaken, die voorzien zijn van het fairtrade label. Fairtrade staat voor een duurzaam product, met een eerlijke prijs. Hiervoor krijgen de arbeiders eerlijke lonen en hebben ze de mogelijkheid om een beter leven op te bouwen. Jamaica gaat (hopelijk) snel fairtrade cannabis leveren aan Canada!

Een perfecte combinatie

Naarmate steeds meer Canadezen gewend raken aan het idee om medicinale cannabis in te zetten bij diverse kwalen en ziektes gebruiken om een aantal kwalen te behandelen, zijn steeds meer binnenlandse start-ups op zoek naar de grondstof die nodig is om hoogwaardige medicinale en therapeutische cannabisproducten te maken. De pijlen zijn nu gericht op Jamaica. Ze hopen dat Canada straks vanuit daar medicinale cannabis geleverd kan krijgen. Een van zeer hoge kwaliteit, ontstaan vanuit een duurzaam principe.

JMCC combineert drie heel belangrijke zaken: hoogwaardige cannabis, Jamaicaanse kennis en sociale verantwoordelijkheid.

Het Jamaican Medical Cannabis Collective is een wereldwijd gericht bedrijf met een hoofdkantoor in zowel Toronto als in Jamaica. Het kantoor in Jamaica is geopend nadat CEO Diane Scott in 2015 grote wijzigingen binnen de Jamaica Dangerous Drug Act aankondigde. Hoewel medicinale cannabis al langere tijd op onofficiële basis wordt gebruikt in Jamaica, heeft de gewijzigde regelgeving enkel betrekking op een wettelijk gereguleerde industrie voor de teelt van cannabis voor medische, therapeutische of wetenschappelijke doeleinden.

Omdat Scott inzag dat de Canadezen zouden kunnen profiteren van de combinatie van dit regelgevingsproces en het groeisysteem binnen Jamaica, zocht hij contact met de boeren die werkzaam zijn binnen de Jamaicaanse cannabiskwekersgemeenschap. Samen met hen keek hij of er een markt was voor een zakelijke cannabisverkoop vanuit Jamaica naar Canada en hoe ze dat kon realiseren.

Het Jamaicaanse klimaat leent zich perfect voor de teelt van cannabis. Foto: Cannabis Pictures

Ideale omstandigheden

“Het Caribisch gebied is qua klimaat uitermate geschikt voor het kweken van medicinale cannabis. Als we nadenken over de natuurlijke behoeften van de plant in termen van zonlicht en natuurlijke luchtcirculatie en vochtigheid, is het laten kweken in een klimaat als dat van Jamaica een logische keus, “zegt Scott. “Het was op basis van dat uitgangspunt dat ik in gesprek ging met de boeren en ongeveer acht maanden nam om ze echt te leren kennen. Ook leerde ik de visie voor hun bedrijf te begrijpen en de achtergronden en voorschriften vanuit de overheid werden ook duidelijk.”

Samen met een aantal Jamaicaanse boeren, is Scott vanuit daar een model gaan ontwikkelen waarmee de boeren hun voorraad medicinale cannabis kunnen verkopen aan erkende producenten in Canada. Nu is het wachten op de goedkeuring vanuit Health Canada en wanneer die er komt, volgen andere delen van de wereld hopelijk snel.

De hele opzet is vergelijkbaar met die van veel fairtrade-koffie collectieven: het bedrijf werkt nauw samen met de betrokken boeren, biedt onderwijs, zorgt voor verdere goede leefomstandigheden en de boeren zorgen op hun beurt voor een bulkaanvoer van in dit geval medicinale cannabis.

[Openingsbeeld: bodrumsurf, MSSA, Shutterstock]