(advertenties)
(advertentie)

Een succesvolle zakenman uit New York die een fortuin maakte door te investeren in de booming legale wietmarkt van Canada, doneert de grootste privé-schenking ooit voor onafhankelijk, wetenschappelijk cannabisonderzoek. De befaamde universiteit van Harvard en het even gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology (MIT) krijgen van Bob Broderick namelijk 9 miljoen dollar als gift!

 

Effect van cannabis op het brein

Beide instituten kunnen met de donatie van Bob Broderick onderzoek funderen naar de effecten van cannabis op de hersenen, zo meldt The Harvard Gazette. Broderick is oud-student van zowel Harvard als het MIT. Hij schenkt de 9 miljoen dollar naar eigen zeggen omdat hij het onderzoeksgat wil helpen opvullen dat is ontstaan doordat cannabis op federaal niveau in de Verenigde Staten verboden is. Daardoor is er lange tijd geen of nauwelijks serieus onderzoek gedaan, of er werd gewerkt met synthetische cannabis en dat is toch echt een heel andere substantie dan de echte wietplant.

“Ik zag een mogelijkheid om een soort van leiderschapsrol op me te nemen om deze twee geweldige culturele instituten betrokken te maken in de cannabis discussie in dit land”, stelt de oprichter van Uji Capital LLC. 

Bob Broderick verdient goed door te investeren in de legale wiethandel, maar hij geeft nu ook miljoenen dollars aan wetenschappelijk onderzoek naar cannabis… [foto: Twitter]

Grotere vrijheid voor wetenschappers

Bij Harvard en MIT verwachten ze dat ze met de miljoenen in staat zullen zijn om neurowetenschappers en biomedische experts de biologie van cannabinoïden te laten ontrafelen, en hun effecten op het brein kunnen analyseren.

Veel cannabisonderzoekers zijn het er hartgrondig mee eens dat het belangrijk is om de werkzaamheid en voordelen van cannabis te bestuderen, en niet slechts de nadelen zoals Amerikaanse overheidsinstanties altijd hebben gedaan.

“Wat mij enthousiast maakt over privé-donaties is dat het kan leiden tot grotere vrijheid van denken dan dat soms gebeurt als de subsidies afkomstig zijn van federale overheden die de niet-wetenschappelijke gedachten over de risico’s van cannabis blijven omarmen, zegt Greg Gerdeman. Hij is doctor in de neurowetenschappen, chief scientific officer bij 3 Boys Farm en bestudeert al jarenlang de werking van cannabinoïden. Hij geldt als een pionier voor wat betreft onderzoek naar hoe het endocannabinoïden-systeem in het brein functioneert.

Eenzijdige focus overheid op nadelen

Het belang van de miljoenengift van Bob Broderick wordt onderschreven door Dr. Sue Sisley, psychiater en onderzoeker van de medicinale voordelen van cannabis bij de behandeling van posttraumatisch stress-syndroom (PTSS).  “De regering is uitsluitend betrokken bij onderzoek naar de schadelijke effecten van cannabis en de preventie van verslaving. Als je zegt dat je de effectiviteit wil onderzoeken is dat het moment waarop de overheid ophoudt met jou geld geven.”

Maar Sisley ziet ook een nadeel in deze afhankelijkheid van privé-giften voor cannabisonderzoek. “Wij waarderen donaties zoals deze en hopen op doorlopende onderzoeken, maar de keerzijde is dat door de betrokkenheid van privé-donateurs de overheid het uiteindelijk laat afweten.”

Kwaliteit ‘wetenschappelijke cannabis’

Een ander punt van zorg voor de wetenschapsgemeenschap is de wiet zelf die voor onderzoek wordt gebruikt. Officieel kan dat in de VS nog steeds alleen maar met een DEA-licentie en alle (!) onderzoekswiet wordt geteeld op de campus van de Universiteit van Mississippi. de kwaliteit daarvan laat nogal te wensen over en verschilt bovendien genetisch nogal van de cannabis die patiënten in de praktijk gebruiken.

De meeste wetenschappers zijn het er daarom over eens dat er een significant tekort is aan fatsoenlijke cannabisproducten, wat het lastig maakt om stevig onderzoek uit te voeren. De hoop is daarom dus mede gevestigd op giften van particulieren.

Donateur Broderick hoopt dat het balletje nu dan ook gaat rollen. “Mijn gedachte is dat dit nu de grootste gift is om cannabisonderzoek te ondersteunen, maar dat het niet lang de grootste gift zal blijven.”

[openingsfoto:  underworld/Shutterstock]