(advertenties)
(advertentie)

Volgens een enquete van The Harris Poll in opdracht van het bekende cannabisbedrijf MedMen gebruiken ongeveer 4 op de 10  Amerikaanse vrouwen van 21 jaar en ouder regelmatig cannabis. Een kwart wordt minimaal 1 keer per maand high of stoned. Opvallend is wel dat heel veel vrouwelijke cannabisconsumenten hun groene liefhebberij verzwijgen voor familie, vrienden en collega’s.

Aan het onderzoek – dat werd gehouden tussen 28 februari en 2 maart 2023 – namen 1.020 vrouwen uit heel de VS deel. 37% van de ondervraagden stelt wiet te gebruiken, waarvan meer dan een kwart dat minstens één keer per maand doet.

Vrouwen blijken cannabis vooral te gebruiken om medische redenen. Denk dan met name aan angstverlichting, betere slaap en pijnbestrijding. Dit past in de trend om cannabis te gebruiken als een ‘middel zonder recept’ voor verschillende ziekten.

Tweederde van vrouwen verzwijgt hun cannabisgebruik

In het onderzoek erkende liefst 65% van de deelnemers dat mensen niet weten dat ze cannabis gebruiken. Dit toont aan dat stigma’s en vooroordelen over cannabisgebruik blijven bestaan, ondanks de toenemende acceptatie en legaliteit van de softdrug op veel plaatsen. Veel vrouwen zijn bang om openlijk over hun cannabisgebruik te praten, zelfs met hun naasten, uit angst om veroordeeld te worden of schadelijke effecten te ondervinden.

Deze geheimzinnigheid kan ook gevolgen hebben voor de cannabissector, lezen we in de studie. ‘Het kan erop wijzen dat de huidige marketing- en voorlichtingsinitiatieven een aanzienlijk deel van de consumenten niet effectief bereiken of bedienen. Daarnaast benadrukt het de noodzaak van voortdurende educatie en activisme om vooroordelen weg te nemen en de potentiële voordelen en het veilige gebruik van cannabis beter te leren waarderen.’

Steeds meer vrouwen weten de weg te vinden naar de cannabiswinkel en daar kopen ze met name edibles, toppen en voorgedraaide joints… [foto: Davinia de la Mancha/Shutterstock]

Vrouwen kopen bijna uitsluitend legaal en edibles zijn favoriet

Volgens het rapport kiezen de meeste Amerikaanse vrouwen (91%) die cannabis gebruiken er gelukkig wel voor om het legaal bij een dispensary te kopen. Uit het onderzoek blijkt ook dat 32% van de blowende vrouwen maandelijks minstens 92 euro aan wiet uitgeeft.

Een verrassende bevinding uit het onderzoek is dat 35% van de klanten de voorkeur geeft aan winkelen met een vrouwelijke budtender. Daaruit blijkt volgens de onderzoekers ‘een verlangen naar een meer geïndividualiseerde ervaring bij het kopen van cannabisproducten’.

Dan de vraag wát vrouwen graag kopen in de wietwinkel? Verrassend genoeg blijken onder vrouwelijke cannabisgebruikers edibles de populairste manier van inname zijn (57%). Gevolgd door toppen/voorgedraaide joints (43%) en vapes (39%).

Hardnekkige stigma’s rondom cannabis leven voort

Karen Torres, Chief Product Officer bij MedMen, concludeert dat vertegenwoordiging essentieel is in de cannabissector. Als zwarte queer vrouw die in deze sector werkt, benadrukt Torres de waarde van diversiteit en inclusie op bedrijfsniveau. Idealen die bij haar werkgever MedMen hoog in het vaandel staan, volgens de CPO. In de rest van de wietbranche en de maatschappij kan het echter nog een stuk beter, erkent ze ook.

Torres benadrukt verder dat MedMen begrijpt dat vrouwen steeds vaker hun toevlucht nemen tot cannabis voor hun wellness-behoeften. Hoewel er nog steeds stigma’s kleven aan cannabisgebruik, blijkt uit de resultaten van de enquête dat veel vrouwen het als een gebruikelijke vorm van zelfzorg beschouwen, vooral omdat ze op zoek zijn naar natuurlijke manieren om hun stress, zorgen en pijn te beheersen.

[openingsbeeld: Tsareva.pro/Shutterstock]