(advertenties)
(advertentie)
Dolgelukkig is de familie van Ava (8 jaar) dat de staat heeft besloten het behandelen van haar epilepsie met THC-olie, te gaan vergoeden. Vera Twomey, de moeder van Ava, besloot openheid te geven richting overheid over de behandeling van haar dochter om op die manier een vergoeding te kunnen ontvangen. Het werd een succesverhaal: “We zijn zo dankbaar, nu kunnen we verder gaan!”

Ava Barry

Ava lijdt aan een ernstige vorm van epilepsie genaamd Dravet’s Syndroom. Op en gegeven moment kreeg het meisje zo’n 16 aanvallen per 36 uur. Dat was voor de moeder de doorslag om met haar dochter afgelopen zomer naar Nederland te reizen. Hier kon Ava cannabidiol (CBD) en tetrahydrocannabinol (THC) in olie-vorm toegediend krijgen om de symptomen te verlichten.

De behandeling sloeg aan en Ava kreeg afgelopen kerst een speciale licentie, waarmee het mogelijk was door te gaan met de behandeling met medicinale cannabis thuis in Aghabullogue, Co Cork. Mediwietsite schreef eerder al over deze zaak: ‘Voor wietolie naar NL verhuisde Ava (8) kan weer terug naar huis‘ en daarvoor met de video ‘Iers gezin vlucht naar NL wegens CBD-olie voor dochter‘.

Tot nu toe betaalde de Vera en haar man Paul de behandeling zelf. De kosten hiervan zijn zo’n €12.000 per jaar. Via een GoFundMe-pagina werden er donaties opgehaald, maar nog steeds moesten zijn zelf voor een groot deel van de kosten opdraaien.

Vera hoopt heel erg dat het medicinale cannabis nu beschikbaar zal voor iedereen die lijdt aan een langdurige ziekte.

In december kwam Ava naar huis en nu weet de familie dat zij hun Nederlandse CBD/THC wietolie als eerste in Ierland vergoed krijgen door de staat…

Facebook

Op Facebook plaatste moeder Vera een emotionele boodschap:

“Ik heb geweldig nieuws. Het Ministerie van Volksgezondheid en de HSE hebben ons vanmiddag gebeld om te vertellen dat Ava’s medicinale CBD en THC zullen worden vergoed. We zullen nog steeds af moeten reizen naar Nederland om het medicijn te bemachtigen, maar de kosten daarvan zullen allemaal worden gedekt door de staat. We hebben dit allemaal zwart op wit.”

In december waren ze nog heel bang dat de licentie niet afgegeven zou worden en de zorgen werden steeds groter. Ze wilden immers dat hun dochtertje geholpen kon worden. Dat kan nu zonder financiële zorgen: Ava krijgt wat zij nodig heeft.

Moeder vervolgde haar bericht met:

“Dit alles is niet aan ons te danken, maar aan iedereen die Ava van het allereerste moment tot de nu toe gesteund heeft. Zonder jullie, zouden we dit niet bereikt hebben. We zijn zo verschrikkelijk blij.”

Ze bedankte alle sponsors en met name People Before Profit TD Gino Kenny. Ze zei dat de bewoners van Clondalkin trots op hem moeten zijn: hij heeft de familie ontzettend veel steun geboden.

De moeder van vier kinderen, geeft aan dat ze de toekomst weer positief tegemoet kan zien en hoopt dat hun verhaal anderen zal inspireren om door te zetten. Alle mensen die medicinale cannabis nodig hebben om welke reden dan ook, kunnen dezelfde stappen zetten om geholpen te worden. Vera: “Thank you, this is from the heart and we’re so grateful, now we can move forward.”

Toekomst voor Ava, toekomst voor iedereen

Ava’s medicatie wordt door de Ierse staat gezien als ieder ander gerespecteerd medicijn bij epilepsie en zal daarom ook volledig vergoed worden. Hopelijk zal dit in de toekomst in steeds meer gevallen zo gaan en dan niet alleen binnen Ierland: Laat andere landen hier alsjeblieft een groot voorbeeld aan nemen. De tegenstrijdigheid is namelijk te groot: in België wordt bijvoorbeeld net het medicijn afgepakt van een kind, wat enkel daarmee kan overleven…