(advertenties)
(advertentie)

Op zustersite CNNBS doet Dokter Groen wekelijks verslag van zijn kweekpraktijken in zijn CNNBS kweekkast, maar vandaag maakt hij voor Mediwietsite wietolie en concentraat. Hij gebruikt daarvoor een mix van oude restjes wiet met veel CBN, en knipafval van wiet met CBD en THC.

Hallo Mediwietsite-lezer, en welkom bij de cursus koken met Dokter Groen ;-) Ik maak voor jullie (of liever gezegd voor mezelf want  het is voor eigen gebruik) wietolie en cannabisconcentraat. Als oplosmiddel gebruik ik consumptiealcohol zodat ik er zeker van ben dat er geen giftige residuen in mijn wietolie achterblijven. Sommige mensen gebruiken ook wel isopropanol omdat daar geen accijnzen op zitten en dus veel goedkoper is. Ik neem echter liever het zekere voor het onzekere en heb voor €29,50 een liter van deze 96% pure consumptiealcohol gekocht.

Oplosmiddel

Nu is de alcohol eigenlijk nog het minst belangrijke ingrediënt. Sterker nog, alcohol is helemaal geen ingrediënt maar slechts een oplosmiddel om de werkzame stoffen uit de cannabis in op te lossen. De alcohol zelf laten we later weer verdampen zodat pure wietolie overblijft.

Trichomen van oud & nieuw

De hoofdingrediënten van mijn wietolie en concentraat zijn best bijzonder al zeg ik het zelf. Het bestaat voor een groot deel namelijk uit buitenwiet – Passion #1 om precies te zijn – die ik in 2014 kweekte en sindsdien netjes in potten heb bewaard. Deze wiet bevat – als de theorie klopt – relatief veel CBN, een afbraakproduct van THC waarvan je dus heerlijk gaat slapen. Daarnaast heb ik nog wat oude autoflower cannabis, eveneens uit 2014 en dus eveneens met veel CBN, gebruikt.

Maar er gingen ook nieuwe trichomen in de mix. Namelijk het knipafval en de losse toppen van de CBD only wietsoort Dinamed CBD en de THC knaller Candy Dawg Kush. Inderdaad, dezelfde wietsoorten waarvan ik twee planten probeer te laten reveggen voor stekken. Daarnaast heb ik het knipafval van de Gorilla Glue die ik in september vorig jaar oogstte. Een bijzondere mix volgens mij van best veel CBN, CBD en THC.

Oplossen

Ik maak één alcohol oplossing, waarna ik van de helft daarvan wietolie maak, en van de andere helft mijn concentraat. Het deel van de oplossing voor concentraat laat ik in een ovenschaal zonder verhitting indampen en het deel waarvan ik wietolie maak, laat ik au bain marie indampen. Door het op deze manier te verhitten wordt het meteen ook gedecarboxyleerd zodat je ook een effect merkt wanneer je de wietolie onder de tong druppelt. Bij het decarboxyleren wordt het niet-psychoactieve THC-A namelijk omgezet in het wel psychoactieve THC. Voor het concentraat maakt dat dan weer niet uit, aangezien dat bij het dabben of verdampen later tóch nog wordt verhit.

Alle wiet en knipafval vult bij elkaar een flinke pot van 2,5 liter. Omdat alcohol best prijzig is, druk ik dat met een houten lepel samen zodat ik het met ongeveer 750 milliliter alcohol kan bedekken. Ik laat het niet langer dan 10 minuten intrekken; de werkzame stoffen lossen snel op en ik probeer de hoeveelheid opgeloste chlorofyl tot het minimum te beperken. Daarna giet ik de pot leeg in een vergiet boven een ovenschaal. Om alle cannabinoïden goed uit de wiet te krijgen doe ik de cannabis nog een keer terug in de pot en spoel ik het it met de overgebleven 250 milliliter alcohol.

Hierna filter ik de alcohol die nu nog best veel plantmateriaal bevat, met een koffiefilter. Omdat de filters best snel verstoppen wissel ik ze snel om. Ik heb uiteindelijk een stuk of zes filters nodig gehad. Wat overbleef was een goudkleurige oplossing. Zoals gezegd; de helft liet ik zonder het te verhitten indampen in een schone ovenschaal.

Indampen

De andere helft deed ik in een glazen potje die ik ‘au bain marie’ liet indampen. Als je dit ook gaat doen, gebruik dan een elektrische kookplaat en ventileer goed want alcoholdampen zijn brandbaar en ongezond om in te ademen. Na een uur of drie indampen, bleef er nog een kleine hoeveelheid donkere alcohol over.

De meeste alcohol was al ingedampt maar nog niet alles. Ik zette het potje dus weer ‘au bain marie’ op de elektrische kookplaat om de rest van de alcohol te laten verdampen. Uiteraard met de afzuiger op de hoogste stand en een raampje open want alcoholdampen zijn slecht wanneer je die inademt.

Oeps, foutje!

Ik had me natuurlijk goed ingelezen en begrepen dat de olijfolie het beste erbij kon, op het moment dat de alcohol geen bubbels meer produceert. Zo gezegd, zo gedaan en aangezien ik de wietolie 5x wilde verdunnen heb ik dus ongeveer vier keer zoveel olijfolie toegevoegd.

Daarna zou ik alleen nog even hoeven roeren om de wietolie goed met de olijfolie te laten mengen, maar wat bleek; de wietolie begon door het roeren weer vrolijk te bubbelen. Achteraf bubbelde het niveau in het potje zo weer een paar centimeter lager, waardoor ik uiteindelijk dus veel te veel olijfolie heb gebruikt en de wietolie nu niet erg sterk is maar wel sterk verdúnd. Stom natuurlijk, maar ik kan gelukkig wel gewoon wat meer druppelen.

Concentraat

Het heeft wat langer geduurd voor ik verder kon met het concentraat. Dat moest ik immers zonder warmtebron laten indampen in een ovenschaal. Toen alle alcohol was verdampt kon ik het concentraat bij elkaar schrapen. Dat is dan ook meteen alles wat ik eraan heb hoeven doen. Oplossen, laten verdampen en bij elkaar schrapen. Oh ja, en wegen; ik heb nu 6,22 gram cannabisconcentraat om te dabben of een e-liquid mee te maken.

Ik heb natuurlijk ook wel even een dabje van het concentaat geproefd en dat smaakte me zeer goed! Natuurlijk proef je wel dat het geen CO2 Live Resin extractie is maar de smaak is gewoon heel lekker. Het effect van dit mengsel – waar als het goed is niet alleen THC maar ook best veel CBD en CBN in zit – is superhigh. Een klein dabje is genoeg om de rest van de avond te genieten en heerlijk te slapen.

Dokter Groen