(advertenties)
(advertentie)

Wanneer je als medicinale thuiskweker ongewenst bezoek krijgt van ongedierte moet je er snel bij zijn, wil je voorkomen dat het uitgroeit tot een plaag. Heb je namelijk een plaag, dan wordt het lastig om die nog biologisch te bestrijden. Beter doe je dus aan preventie, zoals met deze knoflookspray.

Ongedierte is vaak veel gemakkelijker uit je kweekruimte te weren, dan te bestrijden wanneer ze er eenmaal zijn. Tegen de tijd dat een insectenpopulatie tot een plaag is uitgegroeid, ben je vaak te laat om ze nog met biologische middelen te bestrijden. Biologisch ongedierte voorkomen is echter een stuk makkelijker; een kwestie van een goed inlaatfilter installeren, hygiënisch werken en wietplanten preventief behandelen met je zelfgemaakte knoflookspray.

Van knoflook gaan insecten niet dood, maar wietplanten ook niet en jij dus ook niet. Het is een veilig en biologisch middel dat je met een schoon geweten op wietplanten kunt spuiten. En hoewel ongedierte er niet dood aan gaat, houdt het ze wel op afstand. De sterke geur van de smaakmaker in de keuken is namelijk bedoeld om insecten af te schrikken. En zeg nou zelf, heb jij ooit een door beestjes aangevreten knoflook gezien? Door er een spray van te maken en dat op wietplanten te spuiten, zijn die op dezelfde manier tegen ongedierte beschermd.

Recept voor knoflook insectenspray

Ingrediënten:

  • 2 bollen knoflook (geen teentjes)
  • 120 milliliter plantaardige olie
  • 1 theelepel groene zeep
  • 1 liter water

Bereidingswijze:

Haal de velletjes van de knoflook en pureer ze met een scheutje water in een blender of met de staafmixer. Voeg één liter water, de plantaardige olie en een theelepel groene zeep aan de puree toe. Laat het mengsel een nacht staan, en filter de knoflook eruit met een kaasdoek, zodat je plantenspuit niet verstopt raakt.

Schud het zelfgemaakte mengsel goed en verdun het in een één op één verhouding met water (één deel water, en één deel knoflookmengsel). Vul een plantenspuit met het verdunde mengsel en spuit het op je wietplanten. Gebruik de spray bij voorkeur alleen tijdens de groeifase, en vlak voor het licht uitgaat. Spuit goed onder en op de bladeren voor een optimale werking.

[Openingsbeeld: e22xua_th, Volodymyr Krasyuk • foto knoflook: Timmary • Shutterstock]