(advertenties)
(advertentie)

Timothy Drake is een Nederlandse muzikant en theaterproducent. Zijn YouTube-kanaal staat dus vol met muziekvideo’s en optredens. Tot vorige week. Toen zette Timothy ineens een ietwat andere video online waarin hij laat zien hoe je wietolie maakt. We deelden hem op Mediwietsite en zochten contact met deze vrolijke entertainer, om te vragen naar het verhaal achter de video.

Timothy, leuk dat we je mogen bellen. Waarom staat er één video over wietolie maken op jouw muzikale YouTube-kanaal?

Die heb ik gemaakt voor een collega, die ook graag wietolie wil maken. Ik wilde hem laten zien hoe ik dat doe. De video parkeerde ik eventjes op het YouTube-kanaal dat ik gebruik voor mijn muzikale bezigheden als Timothy Drake. Ik had nooit verwacht dat een website over mediwiet het een dag later zou oppikken, haha.

We zitten er bovenop. Is Timothy Drake trouwens je echte naam?

Nee, Timothy Deelstra is mijn echte naam. Maar daar kom je internationaal niet zo ver mee. Timothy Drake is mijn artiestennaam. Drake bekt wat lekkerder.

Wat doe je allemaal?

Ik treed solo op en ben leadzanger in de Queen tribute band ‘Queen Forever’. Daar ben ik tien jaar geleden mee begonnen en dat gaat als een speer. Zeker na het succes van de film Bohemian Rhapsody over de opkomst van Queen, gaat het enorm goed. We zitten tot 2022 gebeiteld met shows. Samen met een compagnon ben ik ook nog theaterproducent.

Waarom gebruik je wietolie?

Om te ontspannen en goed te kunnen slapen. Ik merk dat het fijn is om, op de spaarzame dagen dat ik vrij ben, een druppeltje te nemen. Op dat soort dagen zitten stresshormonen en adrenaline van het optreden nog in mijn bloed. Hierdoor kom ik lastig tot rust. Dankzij een druppeltje wietolie kan ik ontspannen en opladen voor nieuwe shows. Dat is zo waardevol! En daarnaast helpt het om goed te kunnen slapen.

Hoe ontdekte je dat dit goed werkt voor jou?

Een poos geleden werkte ik in een metaalfabriek. Heel fysiek werk en op de een of andere manier sliep ik daardoor heel slecht. Van de dokter kreeg ik wat slaapmedicatie voorgeschreven. “Dan komt het wel goed”, zei hij. Maar het kwam helemaal niet goed; die middelen zijn zo verslavend als de pest.

Ik ben toen gaan googlen en kwam Rick Simpson tegen en leerde over zijn wietolie. Dat vond ik zo interessant, dat ik het zelf ging maken. Ik was natuurlijk mijn eerste testpersoon en merkte direct dat het mij enorm ontspant.

ZIE OOK: Cannabisolie debat met onder meer Rick Simpson en Rinus Beintema

Timothy Drake als Freddie Mercury in zijn tribute band “Queen Forever’. [credit: AndrÇ Schrîderg]

Neem je het vaak?

Nee hoor. Soms een paar weken niet. Ik merk sowieso dat het niet verslavend is. Als ik het niet gebruik, is er ook niets aan de hand. Bovendien sta ik de dag na een druppeltje olie helder op en heb ik meer energie. Dat was met die slaappillen ook wel anders. Ik weet dat die olie natuurlijk veel meer kan, medicinaal gezien. Maar voor mij is de bijwerking echt al voldoende: ontspanning en heerlijk slapen.

Je zei dat je de video maakte voor een collega. Zijn er meer mensen in je omgeving die jouw wietolie gebruiken?

Ja mijn vader. Die is het ook gaan gebruiken om dezelfde redenen; een goede nachtrust. En een collega van mij gebruikt het tegen nachtelijk tandenknarsen.

Zij had dat knarsen eens opgenomen. Bleek dat ze een paar honderd knarsmomenten had ’s nachts! Ze merkte ook dat haar gebit achteruit ging. Nu ze wietolie gebruikt heeft ze geen last meer van tandenknarsen en komt ze lekker tot rust.

Weet je, ik merk gewoon dat er heel veel mensen zijn die er baat bij hebben. En ik ben een flapuit, een open boek. Dus spreek ik iemand met een kwaaltje, dan vraag ik enthousiast of ze al eens wietolie hebben geprobeerd. De ene keer zeggen ze: “Oh dat is drugs”. De andere keer staan ze er voor open. Ik merk in ieder geval dat er een positieve wind waait wat betreft de werking van cannabis.

Krijg je ook wel eens negatieve reacties?

Nee eigenlijk niet. De mensen in mijn omgeving die ik de olie laat uitproberen zijn positief. Alleen mensen die al sceptisch zijn, vinden het een beetje eng. Maar dat is niet zo gek natuurlijk. Dat werkt met alles zo. Je moet er onbevangen ingaan. Alleen dan kan je echt ervaren wat het met je doet.

Had je voor de wietolie eigenlijk ervaring met cannabis?

Nee. Ik heb het nooit gerookt. Sowieso rook ik niet en heb ook geen ervaring met drugs. In Rick Simpsons documentaire ‘Run from the Cure’ zegt hij: “Een appel rook je ook niet op, die eet je”. Dat sprak me wel aan en daarom ben ik wietolie gaan maken. Dit was mijn eerste ervaring met, eh, drugs. Een positief drugsverhaal dus, haha.

Mediwiet hè!

Ha, ja inderdaad! Ik zie het ook niet als drugs hoor. Ik merk sowieso dat steeds meer mensen dat drugsstigma van wiet de rug toekeren Men ziet in dat het cannabisverbod onzin is.

Weet je, ik zie dat verbod ook als een grote motie van wantrouwen naar burgers toe. De overheid wantrouwt ons zodanig, dat ze een plant met heilzame eigenschappen verbieden. Dat vind ik een schending van, hoe zal ik het zeggen, je geboorterecht. Echt een schande. Crimineel gedrag, gelijk aan maffiapraktijken.

Dat is een mening waar veel van onze lezers en wijzelf, het roerend mee eens zijn.

Voor de mensen die niet zelfstandig kunnen leven en beslissingen maken, zijn er in ons land voldoende vangnetten. Er zijn allerlei instanties om hen te begeleiden. Dat je deze groep weghoudt bij cannabis, kan ik nog begrijpen. Maar er is geen reden om wiet weg te houden bij het gros van de mensen. Dat is gewoon puur wantrouwen. En instandhouden van het monopoli dat farmaceuten hebben in de gezondheidszorg.

In ons mailcontact noemde je het woord ‘vrijheidsstrijder’. Maak je je ook hard voor dit soort scheve zaken in onze samenleving?

Dat valt mee, maar ik heb wel een uitgesproken mening en ga graag in discussie. Weet je, ik heb niet zoveel met autoriteit. Ben ook tegen een grote betuttelende overheid die hoge belastingen heft. De overheid creëert een illusie dat wij hen nodig hebben en daar hou ik niet zo van. De meeste mensen zijn prima in staat om voor zichzelf te denken.

Thuis maakt Timothy zelf wietolie, volgens de Rick Simpson-methode.

Wel een houding die perfect past bij de strijd voor een goed cannabisbeleid. Dus als je nog tijd over hebt…

Haha, ja dat geloof ik wel. Tevens een strijd voor een vrije markt in de zorg, denk ik zo. Want als er sprake was van zo’n vrije markt, zou ik niet elke maand verplicht een premie moeten betalen. Ik vind dat je in een vrije markt volledig de vrije keuze moet hebben in het zorgaanbod, zonder regulering. Burgers zijn namelijk prima in staat om zich, met behulp van digitale mogelijkheden, te oriënteren op artsen, behandelingen en medicatie om vervolgens een weloverwogen keus te maken.

Concurrentie zal de prijzen laten dalen. En omdat men zelf betaalt, maakt men betere keuzes en ga je niet voor elk griepje naar de huisarts. Vrijheid is verantwoordelijkheid nemen maar je krijgt er een hoop voor terug”.

Om over wiet nog maar te zwijgen. We hebben weliswaar een medicinaal wietbeleid, maar daar is de keuze ook zeer beperkt.

Ja, mediwiet valt daar uiteraard ook onder. Het heeft een medicinale werking, maar ik mag het niet zelf verbouwen. Laat staan verspreiden. Er is geen vrije markt. Alles wordt kunstmatig duur gehouden, patenten op medicijnen is waar het om draait. Inclusief veel macht voor de farmaceutische industrie.

Ik zou het goed vinden als burgers mogen bepalen hoe goed een arts is, door middel van een waardering. Net zoiets als hoe je op internet een webwinkel kan beoordelen. Ik ben benieuwd welk type arts en welk medicijn dan de hoogte waardering krijgen.

Ik denk dat ik het wel weet, haha. Dank voor dit leuke gesprek. Wil je nog iets kwijt?

Nou, wat wel leuk is te vertellen… Je had ons boekingsbureau gemaild om met mij in contact te komen. Onze boeker, Ynze, ken ik al een jaar of vier. Door jouw mail kwamen wij erachter dat we dezelfde hobby hebben; wietolie maken. Heel grappig! Daar ga ik hem van de week nog eens even over bellen.

[Openingsfoto: Ronny Evers]