(advertenties)
(advertentie)
Ook in Nieuw-Zeeland hebben de mensen behoefte aan medicinale cannabis. Het ministerie van volksgezondheid overweegt daar om de markt voor medicinale wiet te reguleren, en een uitzondering te maken voor terminale patiënten met een levensverwachting van een jaar of minder. Dat voorstel gaat voor Joseph Gibbons en andere patiënten alleen niet ver genoeg. Ze spraken daarom Nieuw-Zeelandse parlementsleden toe om ze te vertellen wat cannabis allemaal voor ze doet.

Joseph Gibbons, die zijn benen en een arm kwijtraakte in Antarctica vertelt hoe cannabis deed wat de voorgeschreven anti-epilepsie medicijnen niet konden: hem van zijn fantoompijnen afhelpen. Door de cannabis kan Gibbons ’s nachts goed slapen en overdag goed functioneren.

Gibbons kreeg in Amerika voor het eerst medicinale cannabis, en wil de behandeling in Nieuw-Zeeland kunnen voortzetten.  Andere patiënten doen ook hun verhaal; een vrouw vertelt hoe medicinale wiet haar hersentumor tot 50% had kunnen laten krimpen, maar dat dit haar is onthouden omdat het illegaal is. Weer een ander is bang dat zijn vrouw van pijn dood zal gaan zonder medicinale cannabis.

Parlementsvoorzitter Louisa Wall herinnerde de sprekers eraan dat het voorstel over medicinale wiet ging en dat Nieuw-Zeeland in 2020 een referendum zal houden over het legaliseren van cannabis.