(advertenties)
(advertentie)
De elfjarige Billy Caldwell haalde wereldnieuws toen hij eerder dit jaar de eerste patiënt ooit werd die in zijn thuisland, Ierland, cannabisolie op doktersrecept ontving. Dankzij z’n moeders inzet om dit voor elkaar te krijgen meldt de familie nu dat het jongetje inmiddels al 300 dagen geen epileptische aanval meer heeft gehad.

‘Wonderjongen’

Billy ‘de wonderjongen’ Caldwell ervoer ooit tot wel 3000 potentieel dodelijke epileptische aanvallen per maand. Reguliere medicijnen en dieetaanpassingen baatten niet en de jongens moeder werd aangeraden het hem ‘comfortabel’ te maken, zodat hij thuis kon sterven.

Zijn moeder Charlotte liet het er uiteraard niet bij zitten en nam de jongen mee naar Amerika. Daar werd ze bijgestaan door diverse specialisten die Billy behandelden met cannabisolie. Na een lang gevecht met de Ierse overheid kreeg ze het eindelijk voor elkaar, dat haar zoon zijn medicijn in eigen land beschikbaar werd gemaakt.

Charlotte heeft er alles aan gedaan om de jongen zo lang mogelijk een prettig leven te bieden, met succes.

Aanvalsvrij

Zo werd Billy in april dit jaar – eindelijk – de eerste patiënt ooit die in Ierland een full-spectrum medicinale CBD-olie kreeg voorgeschreven door een arts. Inmiddels laat de familie weten dat de jongen al 300 dagen geen aanval meer heeft gehad.

‘Het gaat ongelooflijk goed met Billy, hij wordt elke week beter en maakt vooruitgang’, zegt Charlotte. Ze sluit af: ‘Een jaar geleden dacht ik niet eens dat hij er nog zou zijn, dus ik voel me erg goed en positief.’

Medicinale CBD-olie

Vrij beschikbaar is CBD-olie overigens nog niet in Noord Ierland, waar de familie vandaan komt. Zo omschrijft de arts die het Billy voorschreef, Brendan O’Hare, de situatie als uniek: ‘Of het nu goed of slecht is, we zagen dat de jongen er baat bij had en zijn welzijn had het grootste belang. Op die basis schreef ik het recept uit. Niet om de sluizen te openen voor anderen, dit was eenmalig.’

Billy’s Bud CBD-wietolie, vernoemd naar Billy Caldwell [Foto: 710Holdings]

De CBD-olie die de jongen gebruikt wordt geproduceerd door GreenLicht Medicines, een in Dublin gevestigde farmaceutische start-up. Het bedrijf houdt zich bezig met de productie en ontwikkeling van cannabis-medicatie en besloot hun CBD-product later te vernoemen naar de jongen wiens leven er zo drastisch door veranderde.

[Openingsfoto: Facebook/Billy’s Bud]