(advertenties)
(advertentie)

Toen Nathan 6 maanden oud was kreeg hij zijn eerste epileptische aanval. Het syndroom van Dravet werd vastgesteld; een chronische aandoening die voor meerdere epileptische aanvallen per dag kan zorgen. Ten einde raad probeerde zijn moeder wietolie uit Nederland, en dat werkt! Alleen overtreedt zij hiermee de wet, want ook in België is dit cannabisextract nog steeds illegaal. Hoe lang kan een overheid dit verbod nog volhouden, als kinderen met Dravet er zoveel baat bij hebben?

Het domino-effect

Het verhaal van Nathan en zijn moeder wordt verteld in een indrukwekkend verslag van de VRT. En de vraag is helder: hoe lang gaat het nog duren voordat een moeder die de gezondheid van haar kind aanzienlijk verbetert met een plant-extract niet meer strafbaar is?

Hoewel dit wat ons betreft al veel te lang duurt, is het een hele goede zaak dat een publieke omroep in Europa dit vraagstuk op deze manier behandelt. In het verleden hebben dergelijke verhalen namelijk al laten zien dat ze een behoorlijke impact kunnen hebben op de wetgeving.

In de Verenigde Staten bijvoorbeeld, is het legalisatieproces in een stroomversnelling gekomen door het verhaal van Charlotte Figi. En recentelijk werd in het Verenigd Koninkrijk een kantelpunt bereikt door het verhaal van Billy. Beide kinderen hebben het syndroom van Dravet.

Hopelijk legt ook dit verhaal uit België veel gewicht in de schaal, zodat medicinale cannabiswetten in heel Europa eindelijk uniform wordt. En dat natuurlijk in het voordeel van al die duizenden patiënten die baat hebben bij medicinale cannabis.