(advertenties)
(advertentie)
Alle kreeg van zijn longarts het slechtste verjaardagskado die je je maar kunt wensen: de diagnose kanker. Chemotherapie en bestraling volgden; maar de man had geen last van verminderde eetlust en zijn lange paardenstaart bleef hangen. Dankzij wietolie floot hij door zijn behandelingen heen én is hij nu aan de winnende hand in de strijd tegen kanker.

Diagnose

22 Februari 2017 – ‘Gefeliciteerd met uw verjaardag meneer de Haan. U heeft kanker in de longen en lymfklieren’, luidde de conclusie van Alle’s z’n longarts. Op nota bene zijn verjaardag werd de familieman gediagnosticeerd met een verschrikkelijk slopende ziekte. Het slechtste verjaardagskado ooit hield het Friese gezin echter niet tegen zijn verjaardag te vieren.

Alle kreeg tot ieders schrik op zijn verjaardag te horen dat hij kanker had.

‘Na thuis onze naaste familie ingelicht te hebben, zijn we met de jongste heren en hun aanhang naar de Chinees vertrokken. Het is per slot van rekening toch je verjaardag. Later die avond hebben we bij de Ierse Pub in de stad met alle heren nog een aantal biertjes en andere dranken genuttigd.’

Wietolie

Tijd om lang na te denken nam Alle niet en hij ging de dag erna gelijk naar de eerste social club van Suver Nuver, aan de Lorentzkade in Leeuwarden – die dit jaar in oktober alweer 2 jaar bestaat.

Naast de reguliere behandelingen die de arts voorstelde, begon de vastberaden Alle dus ook meteen met wietolie. ‘Daarvan weten we dat het in elk geval ondersteunend werkt voor, tijdens en na de behandelingen in het ziekenhuis’, dacht hij.

De chemotherapie is vrij snel na de diagnose gestart, en tot ieders verbazing is de man erdoor nagenoeg niet ziek geweest. ‘Ik heb heerlijk kunnen eten en m’n dingen kunnen doen. Zelfs m’n staart is blijven hangen, m’n haren vielen niet uit. Dit allemaal dankzij de hulp van de wietolie.’

Behandeling

Dankzij de wietolie van Suver Nuver kwam Alle fluitend door zijn behandelingen heen.

Een week lang heeft Alle van het gebruik van wietolie af moeten zien en dat was direct merkbaar. ‘Ik werd meer misselijk, wilde niet eten en kreeg steeds meer pijn. Na die week ben ik weer begonnen met de olie. Vier dagen later was de pijn weg en kon ik weer genieten van mijn eten.’ Een duidelijker bewijs van de ondersteunende werking van cannabis tijdens deze therapieën bestaat bijna niet.

Alle kreeg ook bestralingen. ‘Op de week zonder de olie na, ben ik ook daar mooi doorheen gerold. Op een bepaald moment heb ik de dosis omhoog gedaan omdat de pijn terug kwam en daarna was ook dit weer weg. De bestralingsarts was na alle behandelingen dus ook zeer tevreden met het resultaat.’

Tijdens de bestralingen ging de chemo natuurlijk gewoon door. ‘Dit is de hele periode goed gegaan en tot de dag van vandaag heb ik nog altijd mijn haar inclusief staart.’ In het afgelopen half jaar, sinds de diagnose, is Alle ook zo’n 15 kilo aangekomen, ‘wat me niet misstaat’, zegt hij over zijn lichaamsgewicht.  ‘Ook heb ik nu wat meer gewicht in te brengen in het gevecht.’

Alle wint

17 Augustus 2017 – Longarts: ‘Ik mag u tot mijn grote vreugde mededelen dat de behandelingen aanslaan en dat de kanker dit gevecht aan het verliezen is. Alle plekken zijn geslonken en alle lymfklieren zijn terug naar normaal formaat. Trek de champagne maar open want dit is een gevecht dat we zeker weten gaan winnen.’

Familie de Haan kreeg dit keer vreugdiger nieuws van hun longarts. De combinatie van wietolie en de reguliere behandelingen maken dat Alle binnen een half jaar de overhand in het gevecht tegen zijn ziekte heeft weten te nemen. Het gezin laat weten in elk geval door te gaan met de wietolie om naar eigen zeggen ‘ervoor te zorgen dat ook de laatste plekjes verdwijnen en alle littekens van de bestralingen goed kunnen helen.’

Alle en zijn vrouw Monique zitten nu een stuk ontspannender bij de Chinees, waar zij na de diagnose Alle’s verjaardag vierden.

Steun

Alle’s verhaal kan op Facebook rekenen op de steun van vele honderden mensen. Inmiddels is zijn bericht ruim 225 keer gedeeld en klikten meer dan 600 mensen op ‘vind ik leuk’ of ‘geweldig’. In de reacties vind je niet alleen felicitaties, maar ook veel verhalen die lijken op die van Alle. Zo schrijft Cora:

Bewust heeft Alle dit buiten de (sociale) media gehouden tijdens het gevecht. ‘Maar nu we de strijd aan het winnen zijn willen we ook dat iedereen weet hóe we dit winnen. Het is belangrijk dat mensen weten dat er een plant is die enorm goede ondersteuning biedt tijdens deze gevechten en die een kans geeft om ook echt te kunnen winnen.’ Monique, Alle’s vrouw, is maar wat blij met alle steunbetuigingen en verwijst mensen graag door naar hun ‘redders in nood’:

Dank

‘Wij willen onze longarts enorm bedanken voor zijn steun en toewijding en het openstaan voor onze wens om cannabis olie te gebruiken. We willen de mensen bij Suver Nuver bedanken voor hun steun, hulp en tips tijdens ons gevecht. Uiteraard ook voor het goede werk dat de vrijwilligers doen om ervoor te zorgen dat iedereen in Nederland toegang kan hebben tot de best beschikbare wietolie.