(advertenties)
(advertentie)
Na de dood van haar vader ontdekt Mary Jane Rose goed wat cannabis voor je doet. En omdat ze jaren eerder, bij de dood van haar moeder, nog een groentje was weet ze nu ook het belang van microdosering te waarderen. Ofwel: de yin en yang in het leven is net zoiets als de combinatie CBD en THC.

Alles met mate

Deze keer begin ik met waar ik mijn columns op CNNBS normaal mee eindig: gifts of nature are there to be enjoyed not to be abused. De balans in alles houden. Mente sana in corpore sano. Microdoseringen, je zult er al eerder over gehoord hebben: “Alles in moderatie”. De oude Grieken hadden dit motto als een manier om zich te onderscheiden van de Romeinen.

Het concept van de sleutel tot het evenwicht en het welzijn van het leven is wederom geboren, en wel als een levensstijl genaamd “lagom”. Die komt uit Zweden en verspreidt zich snel wereldwijd. Lagom is jezelf met gematigdheid verwennen met alles in het leven om zo je yin en yang zoeken.

Microdosering

Microdosering is het kenmerk van lagom. Het betekent simpelweg dat je alles kunt gebruiken dat je nodig acht voor je positieve hersen- en gezondheidseffecten, zodat je de voordelen oogst maar er niet echt high van wordt.

Veel vrouwen zijn microdoserende cannabis gebruiksters om depressie en angst te bestrijden, en het werkt. Ik heb ook even moeten zoeken naar mijn balans – die ook wel heel regelmatig verschilt – maar microdoseringen werken persoonlijk veel beter bij mij.  Het geeft mij de voordelen zonder te veel psychoactiviteit.

Lagere tolerantie

Yin en yang zijn als THC en CBD (of andersom)… [Foto: Shutterstock/Tata Donets]

Daar ik als vrouw over mijn eigen cannabiservaringen schrijf, kan ik niet echt weten hoe het bij onze mannen exact gaat. Maar wat ik wel weet is dat vrouwen een lagere tolerantie hebben tegen cannabis. Dat heeft met onze hormonencocktail te maken.

Met minder tolerantie bedoel ik dat onze receptoren sneller verzadigd zijn… ik heb ooit al een column geschreven over de wietverschillen tussen mannen en vrouwen. Maar of je meer of minder cannabis gebruikt bij elk proces of aandoening – bij iedereen werkt deze plant anders en uniek of je nu man of vrouw bent.

10 kilo afvallen tijdens zwangerschap

Toen ik onlangs het overlijden van mijn papa te verwerken kreeg, ontdekte ik dat ik mij met microdoseringen beter voelde. 13 jaar geleden toen mijn mama stierf en ik zwanger was en nog niet echt cannabis gebruikte was het rouwproces “rauwer”. Zo pijnlijk en heftig dat ik zelfs 10 kilo afviel tijdens de resterende maanden van de zwangerschap! Ik was onrustig, kon niet loslaten of laat staan plaatsen. Deze keer bij mijn papa was het serener: met acceptatie, verdriet maar ook met een warm liefdevol gevoel – zodat ik zijn levenscirkel kon afsluiten.

Nu dat ik het verschil voel in het omgaan met de dood van een dierbare, kan ik zeggen dat cannabis mij wel weerhouden heeft van een zware depressie door me te doen optrekken aan de mooie kleine dingen en momenten samen

Rouwen gaat veel serener met cannabis. Maar ik heb wel gemerkt dat als ik te veel THC nam ik onophoudelijk urenlang zat te huilen en het verdriet ook harder aankwam. Wetende dat dit ook een fase van het  rouwproces is, voelde ik wel dat als ik juist 2 pufjes nam ik rustiger werd en aan de mooie en grappige momenten met  een warm gevoel terug dacht. Ook met een traan, maar een traan van geluk en trots dat ik zijn dochter mocht zijn.

Te veel THC is uren huilen

Nu na 2 maanden heb ik dat nog steeds: te veel THC is uren huilen. Soms denk ik dat dit waarschijnlijk ook moet gebeuren om te helen, al is het niet altijd leuk. Maar zoals ik eerder al zei: de balans zien te vinden is cruciaal en dat moet je zelf ondervinden. Cannabidiol (CBD) is ook geen overbodige luxe in dit proces. Nu dat ik het verschil voel in het omgaan met de dood van een dierbare, kan ik zeggen dat cannabis mij wel weerhouden heeft van een zware depressie door me te doen optrekken aan de mooie kleine dingen en momenten samen.

Cannabis geeft mentale kracht

Ik ben ook zo dankbaar dat ik de sereniteit kreeg om mijn vaders hand te hebben mogen vasthouden, al zachtjes zingend in zijn oor, tot hij zijn laatste adem uitblies… Een moment om te koesteren is ook dat ik hem samen met mijn zusjes heb mogen aankleden voor zijn laatste reis in sereniteit. Had dit nooit gekund als ik de mentale kracht die cannabis mij geeft niet had gehad. Daarvoor heb ik een te emotioneel, chaotisch hoofdje en ben ik te hooggevoelig.

Cannabis en meditatie staan nu hoog op mijn vaandel als mensen door een rouwproces gaan. Maar dus wel met microdoseringen, want teveel THC kan ineens heftige emotionele pijn veroorzaken doordat het je gevoelens versterkt. Daar moet je zelf je eigen balans in zoeken, tot het punt dat als je tranen laat dat tranen van geluk mogen zijn als je terug aan je dierbaren denkt.

Yin en Yang

Zelfonderzoek naar wat jouw lichaam en zeker je geest nodig hebben in een emotionele periode – zonder ze te overbelasten – is een must. Niemand anders dan jijzelf weet wat je nodig hebt. Belangrijk is ook jezelf de rust te geven en zeker de CBD niet te vergeten als THC je te veel wordt. De yin en yang in het leven is net als CBD en THC.

Cannabis in moderatie blijft de beste emotionele helper voor mij en geeft mijn chaotisch hoofdje rust en acceptatie…

Remember gifts of nature are there to be enjoyed, not abused,

Mary Jane Rose

[Openingsfoto: Shutterstock/Antonio Guillem; Foto zonsondergang: Viewfoto Journal/Shutterstock]