(advertenties)
(advertentie)

In memoriam: op 25 juni jongstleden, overleed Larry Smith, die een groot voorvechter voor medicinale cannabis werd, toen hij merkte hoe goed het tegen zijn Parkinson werkte. Dat moment werd vastgelegd voor een documentaire, en bracht Smith wereldwijde bekendheid als cannabisactivist. Larry Smith werd 71 jaar.

Miljoenen mensen zagen hoe Parkinson patiënt Larry Smith zienderogen opknapt nadat hij voor het eerst in zijn leven een paar trekjes pure cannabis neemt. De beelden komen uit de bekroonde documentaire Ride with Larry (2013), waarin de gepensioneerde politieman ondanks zijn ver gevorderde Parkinson bijna 500 kilometer dwars door South Dakota fietst. Op 25 juni overleed hij, 71 jaar oud, in Sioux Falls, South Dakota.

Iconische getuigenis

De twee en een halve minuut durende scène waarin Larry Smith voor het eerst cannabis probeert is uitgegroeid tot een iconische getuigenis van de helende kracht van cannabis. Miljoenen mensen deelden de beelden via social media. Smith ging zich als activist inzetten om medicinale cannabis voor iedereen toegankelijk te maken die er baat bij heeft. Hier is die krachtige scene nog eens, opdat Larry ook na zijn dood nog je ogen mag openen voor wiet als medicijn.

Geef nooit op

De cannabis die Smith in Ride with Larry rookt kwam van Jenny’s Rose, een teelt- en extractiebedrijf en dispensary in Los Angeles. Oprichter Jimmy Castillo zei na Smith’s dood:

“Larry’s leven en impact op de wereld is niets minder dan een wonder. Zijn vastberadenheid om het leven ten volle te leven terwijl hij de mogelijkheden van plantgeneeskunde verkende was verbazingwekkend. Het was een genoegen om zijn helingsproces mee te maken en onze gedachten en gebeden gaan uit naar zijn familie. We zullen ons best doen om er voor te zorgen dat zijn nalatenschap voortleeft. Onthoud: geef nooit op.”

Smith inspireerde mensen over de hele wereld door zijn vastberaden gevecht met Parkinson, extreme gevallen van dyskinesie (ongewilde bewegingen), stemverlies en trillen. Zijn boodschap was simpel: geef nooit op, blijf in beweging én gebruik medicinale cannabis als je daar baat bij hebt.

Heroïsche fietstocht

Laurence Patten Smith werd geboren in Sigourney, Iowa, groeide op in Connecticut en diende 26 jaar in het politiekorps van het stadje Hamden. Na zijn pensionering verhuisde hij naar Vermillion in South Dakota, waar hij Mister Smith’s Bakery Cafe oprichtte. Na negentien jaar met de ziekte van Parkinson te hebben geleefd, wilde hij naar eigen zeggen “iets groots” doen, voordat hij dat niet meer zou kunnen doen.

In juni 2011 fietste Larry driehonderd mijl (482 kilometer) op zijn ligfiets, dwars door South Dakota, om aandacht te vragen voor zijn ziekte en de voordelen van lichaamsbeweging. De documentaire waarin zijn tocht is vastgelegd, Ride With Larry, won meerdere prijzen. De cannabis scène werd opgepikt door talloze media, waaronder de BBC, The Times of India, Men’s Health en Parkinson’s News Today. Hieronder zie je de officiële trailer van de documentaire.

Larry bleef zijn ligfiets tot een week voor zijn dood gebruiken. Op de dag af negen jaar na zijn heroïsche fietstocht, op 25 juni 2020, overleed hij in het hospice van het verzorgingshuis waar hij sinds tien maanden verbleef.

[Openingsfoto: schreenshot uit Ride with Larry • Bronnen: In Memoriam: Larry Smith, Ex-Police Captain, Parkinson’s Patient, Medical Cannabis Sensation, and Global Inspiration • Ride with Larry official website: https://ridewithlarrymovie.com/ • Laurence “Larry”’s Obituary (condoleanceregister)]