(advertenties)
(advertentie)
Tegenstanders van legale (medi)wiet hebben schizofrenie vaak misbruikt in hun argumentaties. Cannabis zou schizofrenie aanwakkeren maar de statistieken wijzen anders uit. Dat schizofrenie-patiënten ook veel baat bij cannabis kunnen hebben bewijst dit persoonlijke relaas waarin Barney openhartig vertelt wat zijn schizofrenie inhoudt en hoe wiet hem daarbij helpt.

Mijn naam is Barney en normaal gesproken schrijf ik kweekverhalen op het zusje van Mediwietsite, CNNBS (voormalig RollingStoned.nl). Ik heb namelijk schizofrenie en kweek daarvoor mijn eigen medicinale cannabis. Ik moet wel want mijn uitkering is niet toereikend om het in de coffeeshop of via de huisarts te verkrijgen. Op het moment rook ik een Hubba Bubba joint, welke me helpt om de symptomen van mijn schizofrenie te onderdrukken, zodat ik mijn ervaring met wiet en schizofrenie kan beschrijven.

Wat absoluut geen nieuw fenomeen voor mij is, is dat er vooral achter mijn rug, maar soms ook recht in mijn gezicht gezegd wordt dat als je schizofreen beslist geen cannabis moet gebruiken. Dat is dus klinkklare onzin als je het mij vraagt. Waarom Barney? Nou, vanaf mijn eerste joint stabiliseert de wiet al de schizofrene gedachten in mijn hoofd. Voor mijn gevoel was dat erg welkom en eigenlijk een grote opluchting om te weten dat dat kon. Omdat ik altijd eerlijk en openhartig ben, heb ik het toen ook aan mijn ouders verteld. Misschien had ik dat beter niet kunnen doen, want ik kreeg direct met veel tegenwind te maken.

Barney kweekt noodgedwongen zijn eigen medicijn. De verzekering vergoedt het niet en de coffeeshop is veel te duur.

Barney kweekt noodgedwongen zijn eigen medicijn. De verzekering vergoedt het niet en de coffeeshop is veel te duur.

Ik was op dat moment 26 en dus baas over mijn eigen lijf. Ondanks dat werd de tegenwind door de jaren alleen maar sterker en zorgde het er op bepaalde momenten zelfs voor dat ik er helemaal doorheen zat. Omgaan met het stigma waar je als cannabisgebruiker mee te maken krijgt is nooit leuk, maar waarschijnlijk extra heftig voor een schizofreen. De tegenwind is harder en de impact ook. Mijn tip voor andere patiënten die moeite hebben om te blijven staan in die tegenwind die soms aan kan voelen als een regelrechte storm: neem tijd voor jezelf en bedenk waarom de kritiek van anderen je op je knieën heeft gebracht. Weet je dat, dan kun je daar maatregelen tegen nemen zodat het niet nog eens gebeurt. Gelukkig gaat de tegenwind vanuit de medische wereld langzamerhand liggen en hopelijk hebben wij patiënten in de toekomst de wind ook eens in de rug.

Waarom kloppen de verhalen over cannabis en schizofrenie niet?

Jullie weten waarschijnlijk wel dat jarenlange propaganda onze lieve dames terug de grond in heeft gedrukt. Dit is in het bijzonder waar wanneer we het over schizofrenie hebben. Maar als je de stelling inneemt dat cannabis psychoses zou activeren, verklaar dan dit eens; in de jaren ’50 en ’60 is het gebruik van cannabis in Amerika explosief toegenomen. Als je de medische cijfers van het aantal geregistreerde schizofrenen erbij haalt dan valt op dat dat aantal vanaf de jaren ’40 tot aan de jaren ’70 stabiel is gebleven. Dit geeft aan dat er door cannabisgebruik geen extra schizofrenen bijkomen. Cannabis veroorzaakt volgens de statistieken dus geen schizofrenie, dan zou het aantal schizofrenen namelijk met het aantal wietrokers mee moeten stijgen.

Je hoort vaak dat THC psychoses zou aanwakkeren, maar ikzelf heb juist veel baat bij THC. Uit nieuwe onderzoeken blijkt verder dat de zuster-cannabinoïde van THC, genaamd CBD (cannabidiol) een kalmerend effect heeft op de werking van THC …én schizofrenie

Tegenwoordig verschijnen er steeds meer onderzoeken. Ik kom er dan wel openbaar voor uit dat ik schizofreen ben en cannabis gebruik, maar er zijn veel meer schizofrenen die cannabis gebruiken en daar niet voor uit komen. Je hoort vaak dat THC psychoses zou aanwakkeren, maar ikzelf heb juist veel baat bij THC. Uit nieuwe onderzoeken blijkt verder dat de zuster-cannabinoïde van THC, genaamd CBD (cannabidiol) een kalmerend effect op de werking van THC (en schizofrenie) heeft. Leg eens uit Barney?

De statistieken bewijzen: hoewel de potentie en het gebruik van cannabis toeneemt, het aantal patiënten met een psychische aandoening blijft gelijk.

De statistieken bewijzen: hoewel de potentie en het gebruik van cannabis toeneemt, het aantal patiënten met een psychische aandoening blijft gelijk.

In het lichaam van mens en dier zitten cannabinoïde-receptoren (simpel gezegd een soort contactdoosjes). De cannabinoïden THC en CBD hechten aan deze receptoren en veroorzaken daarmee een effect. THC zorgt voor het psychoactieve effect (stoned zijn) wanneer het zich aan zo’n receptor hecht. Maar wanneer CBD zich op zijn beurt aan een receptor hecht blijft het psychoactieve gevoel gedeeltelijk uit omdat CBD de receptor tijdelijk voor THC blokkeert. De psychoactieve werking van THC wordt dan ook sterk verminderd en de anti-psychotische eigenschappen van CBD nemen de overhand.

Toch zijn de onderzoeken wat mij betreft geen eenduidig antwoord maar juist een stimulans om nog dieper in dit onderwerp te duiken. Maar hierdoor verandert de kijk op cannabisgebruik bij schizofrenie wel, en krijgen mensen zoals ik gelukkig wat minder tegenwind. Nog een tip voor patiënten die cannabis als medicijn met hun artsen willen bespreken; zorg dan dat je een USB-stick bij je hebt met daarop studies en onderzoeken die je mening kracht bijzetten. Want de tijd die je als patiënt hebt om het internet af te struinen, op zoek naar antwoorden, hebben artsen niet, dus help ze dan een beetje. Ondanks dat ik op bepaalde fronten recht tegenover de medische wereld sta, heb ik wel oprecht respect voor artsen. Het zijn knappe koppen met een passie om te helpen, alleen denk ik soms dat de stof waarmee ze opgeleid worden weleens kritisch tegen het licht gehouden mag worden wanneer het om cannabis gaat.

Hoe helpt cannabis mij bij de schizofrenie?

De vorm van schizofrenie die ik heb, zorgt ervoor dat ik altijd last heb van audio-hallucinaties. Simpel gezegd kun je je voorstellen dat ik al vanaf mijn negentiende in een café aan de bar zit terwijl er achter mij een groepje mensen zit die het heerlijk vinden om alles wat ik doe af te zeiken. Hierdoor heb ik vroeger heel veel moeite gehad met concentreren, buiten dat kun je wel nagaan dat ik er zeer onzeker en achterdochtig van werd. Mijn ervaring met cannabis in het begin, was dat als ik het rookte, ik steeds in staat was om dat afzeiken naar de achtergrond te duwen en me te focussen. In het café voorbeeld was het alsof ik ineens een leuke gesprekspartner kreeg, waardoor ik niet meer in de gaten had dat het groepje ‘afzeikers’ überhaupt nog aanwezig was. Dat was het effect bij een lage dosering.

Barney heeft audio-hallucinaties: het is alsof hij in een café zit terwijl hij constant wordt afgezeken door een groepje mensen achter hem. (Foto: TessarTheTegu, Shutterstock.com) Barney heeft audio-hallucinaties: het is alsof hij in een café zit terwijl hij constant wordt afgezeken door een groepje mensen achter hem. (Foto: TessarTheTegu, Shutterstock.com) *

Barney heeft audio-hallucinaties: het is alsof hij in een café zit terwijl hij constant wordt afgezeken door een groepje mensen achter hem. (Foto: TessarTheTegu, Shutterstock.com) *

 

Nu ik de laatste zeven jaar zelf mijn medicijn kweek, heb ik toegang tot meer cannabis en neemt het effect andere vormen aan. Ik ben nu ook in staat, nog niet direct maar wel achteraf, om mijzelf en wat er in mijn leven gebeurt te analyseren en te relativeren. Zo kom ik er steeds vaker achter waar ik, en vooral hoe ik de fout in ging. Daarnaast heb ik het fenomeen doomdenken kunnen beïnvloeden. In ieders leven gebeuren onverwachte dingen waar je soms niet op zit te wachten. Doomdenken houdt in dat ik zulke situaties, zó uit proporties trek dat iets kleins als een onbewuste op- of aanmerking van iemand, bij wijze van spreken het einde van de mensheid betekent.

Ik ben onder invloed van cannabis in staat om situaties die de verkeerde kant op dreigen te gaan, een positieve kant op te duwen. Zo kan ik zowel positieve als negatieve scenario’s over een situatie creëren. In de praktijk betekent dat bijvoorbeeld dat als ik een vakantie met een vriendin organiseer, dan geef ik haar een planning waarop stressmomenten verwerkt zijn. Zodat als we vertrekken en er iets niet loopt zoals het hoort, ik door de ingebouwde stressmomenten (halve uurtjes) kan relativeren, zodat we uiteindelijk op tijd op de bestemming zullen komen. Ik ben dus in staat om een situatie te analyseren en dat te gebruiken om oplossingen te vinden. Helaas nog niet altijd, maar wel veel beter, het blijft voor mij altijd work in progress zoals dat heet.

Barney

* Stockfoto ter illustratie van Barney’s audio-hallucinaties. De persoon op de foto is niet Barney.