(advertenties)
(advertentie)

We weten ondertussen wel dat de toppen en de extracten van de cannabis plant “medicinaal” inzetbaar zijn. Ook de cannabiszaden worden volop gebruikt om er olie van te persen of de zaden te roosteren. Maar wat als we als we deze wietzaadjes laten ontkiemen, net zoals we al jaren doen met diverse groentezaden? Dan krijg je dus zomaar een geweldig gezond superfood, zo verklaart Peter Vermeul in dit artikel.

Ontkiemde groentezaden ofwel microgreens

Microgreens zijn al jaren lang een begrip en zijn een perfecte aanvulling in ons voedingspatroon. Microgreens zijn pas gekiemde zaden van radijs, rucola, broccoli, soja, en vele andere groentezaden, ook wel microgroentes genoemd.

Zoals we weten zijn hennepzaden op zichzelf al super gezond en zitten ze vol met Omega 3 en aminozuren. Ontkiemde (groente)zaden worden gezonder, omdat tijdens het kiemproces meer voedingsstoffen worden opgenomen.

Hennep-microgreens zijn zelfs nóg gezonder

Hennep-microgreens oftewel hennepspruiten hebben bovendien een veel lagere oxalaat-concentratie  (zie: “De gezondheidsrisicos van oxalaat”) dan andere soorten microgroenten. Daardoor mag je ze onbeperkt eten, wat bij diverse andere microgreens niet altijd het geval is, zoals onder meer soja, spinazie en boerenkool.

Om het effect van het oxalaat te verminderen, kan je wat citroensap toevoegen, maar ook kalkrijke producten als melk en yoghurt hebben een neutraliserende werking.

Cannabiszaden zijn. al gezond, maar ontkiemde wietzaadjes zijn nóg weer wat veelzijdiger en gezonder… [foto: Madlen/Shutterstock]

Bron van alle essentiële aminozuren

Hennepspruiten zijn een niet te evenaren bron van alle essentiële aminozuren die we nodig hebben. Als je het over aminozuren hebt, denk je waarschijnlijk aan rundvlees als de meest complete bron voor aminozuren, maar dat is niet het geval. Want zelfs in vijf pond biefstuk zit niet de hoeveelheid aminozuren die we nodig hebben om gezond te blijven. 

Tevens bevatten hennepspruiten zelfs edestin, een uniek eiwit dat gemakkelijk door ons lichaam wordt opgenomen en ons een snelle energieboost kan geven. 

Daarnaast bevatten ze een stabiele Omega 3 en Omega 6 verhouding. Deze plantaardige vetten worden beschouwd als geweldige neurobeschermers, die neurodegeneratieve ziekten effectief kunnen voorkomen.

Hennepspruiten hebben een hoog gehalte cannaflavines

Hennepspruiten bevatten tevens een hoog gehalte aan cannaflavines A, B, en C en dat is uniek voor de cannabisplant – wat inhoud dat cannaflavin alleen te vinden is in de cannabisplant. 

Cannaflavin zit voornamelijk in de bladeren van de cannabisplant en niet in de trichomen van de bloemen, zoals de bekende cannabinoïden en terpenen. 

Cannabis extracten bevatten daardoor bijna geen cannaflavin, want olie/extracten worden normaal gesproken uit de trichomen – die in de bloemen zit – gewonnen (geëxtraheerd). Dit is mede waarom de hennepspruiten zo waardevol zijn.

Cannaflavin is veruit het duurste stofjes uit de cannabisplant. Het wordt momenteel alleen synthetisch geproduceerd (FBL-03G), omdat het zeer moeilijk is om het uit de plant zelf te extraheren. Dat resulteert in een ongelofelijke prijs van € 216.94 voor 1 mg FBL-03G en voor alle duidelijkheid 1000mg = 1 gram.  Omgerekend naar een 1 kilo kom je op het astronomische bedrag van 216.940.000 euro!

Het kiemproces van cannabiszaden in beeld… [foto: luchschenF/Shutterstock]

Hennepspruiten zijn heel wat goedkoper en puur natuur

Cannaflavines zijn een onderschatte flavonoïde met unieke ontstekingsremmende, pijn verminderde en kankerbestrijdende eigenschappen. 

De efficiëntie van deze cannaflavines is zelfs 30x hoger dan die van aspirine, die van nature voorkomt in de schors van de wilgenboom, en dan ook nog zónder daarbij het risico te lopen op een mogelijke overdosering.

Tevens zijn de hennepspruiten erkend als de plant met het hoogste niveau aan fyto-oestrogenen . Oestrogeen is een krachtige neuroprotector. De inname van deze fyto-oestrogeen is ook uitstekend in het voorkomen van PMS-symptomen bij vrouwen. 

Hennepspruiten hebben een heerlijk unieke, licht nootachtige aardse smaak die past bij elke salade of broodje. Denk aan hazelnoten gemengd met bladgroen. Hennepspruiten zijn zeer veelzijdig en kunnen in verschillende maaltijden en gerechten (o.a. pasta, soepen en zelfs desserts) met de unieke smaken en textuur van deze verse microgroenten worden verrijkt.

In dat opzicht kunnen hennepspruiten ook een geweldige aanvulling zijn op elk dieet, daar ze het voedingsprofiel van een dieet completeren en tegelijkertijd een beetje smaak aan je maaltijden toevoegen.

De teelt van microgreens is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden, en nu zijn er dus ook nog hennepspruiten om het maaltijdfeest compleet te maken! [foto: Aleksandr Finch/Shutterstock]

En hoe kunnen we hennepspruiten kweken?

Het zelf kweken is eigenlijk heel simpel en is beslist niet duur. Het makkelijkste is om kiemkrachtige cannabiszaden goed te wassen in schoon water. Na het wassen de zaden ongeveer 8 uurtjes in water laten weken, daarna de zaden nog eens goed spoelen.

Daarna deze zaden in een bakje – gevuld met een glad afgestreken groeimedium zoals kokos, grond of zelfs keukenpapier – gelijkwaardig verdelen en dit vervolgens vochtig en warm (16- 25 gr C) weg zetten.

Na ongeveer 10 tot 16 dagen zijn de ontkiemde zaden groot genoeg om geoogst te worden.

De hennepspruiten zijn zeer veilig om te consumeren zonder psychotrope eigenschappen en te hoge oxalaat-concentraties. Je kan er van eten wat je wilt, en zeker voor de echte veganisten onder ons is het de perfecte vervanging van vlees en eieren.

Peter Vermeul