(advertenties)
(advertentie)

In het NPO-programma ‘Dokters van morgen’ bekijkt presentatrice Antoinette Hertsenberg naar drie middelen die veel mensen zullen classificeren als drugs, terwijl ze ook een sterke medicinale werking hebben. Een van die middelen is wietolie.

Er is de laatste veel aandacht voor medicatie in het algemeen en medicinale cannabis in het bijzonder bij de NPO. Een paar weken geleden kwam Nieuwsuur met een driedelige documentaire over het wereldwijde cannabisbeleid in vergelijking tot de stand van zaken in Nederland. En op 7 oktober liet Tegenlicht de duistere handel en wandel zien van de farmaceutische industrie.

Op dinsdag 30 oktober deed het AVRO-TROS-programma ‘Doktors van morgen’ een duit in het zakje met een aflevering over verschillende soorten drugs als medicijn. Aan bod komen ketamine als antidepressivum, GHB als slaapmiddel tegen narcolepsie en wietolie tegen de pijn bij uitgezaaide borstkanker. Een link naar de uitzending staat verderop in dit artikel.

Wietolie tegen de pijn

Hoewel alle verhalen enorm boeiend zijn, is het ons vooral te doen om het stuk waarin Simone Wilkens haar verhaal vertelt. Zij gebruikt cannabisolie tegen de pijn die wordt veroorzaakt door uitgezaaide borstkanker.

Simone is 46 jaar en moeder van twee jonge kinderen. Vier jaar geleden werd bij haar borstkanker vastgesteld. Ze is hier voor behandeld en met succes. Zo leek het althans, want in maart vorig jaar bleek de kanker terug en uitgezaaid.

Door de chemotherapie die zij 4 jaar geleden onderging, maar ook vanwege het verwijderen van haar eileiders en een hormonale behandeling tegen kanker heeft Simone heel veel pijn. Hier kreeg zij onder meer morfine en een anti-depressiva met pijnstillende werking voorgeschreven. Ook slikte ze de maximale hoeveelheid paracetamol en pillen tegen obstipatie; een van de bijwerkingen van al deze medicijnen. Een hele doos met pillen dus, maar Simone had nog steeds pijn.

Op aanraden van een vriendin ging ze cannabisolie proberen. Ze gebruikt zowel THC- als CBD olie. CBD-olie kan ze gewoon op internet bestellen of bij het drogist halen. Maar voor de THC-olie moet ze zich tot het illegale circuit wenden. Dat vind Simone erg jammer. Ze heeft namelijk enorm veel baat bij wietolie, maar ze voelt zich eigenlijk ook gecriminaliseerd omdat ze haar medicijn niet via legale, medische wegen kan betrekken. Bovendien is het sowieso gek dat een middel dat zo goed werkt, in een grijs gebied zit.

“Dat ik geen pijn meer heb komt 100% door de THC olie.”

“Ik ben begonnen met 1 druppeltje en toen gebeurde er niets”, vertelt ze tijdens het programma. En dan ga je meer gebruiken en sterker, net zo lang tot ik merkte dat de pijn weg was. Dat ging snel. Na 4 weken ben ik mijn reguliere pijnmedicatie gaan afbouwen en heb ik die volledig vervangen door THC-olie. De CBD-olie gebruik ik ernaast in de hoop dat het in combinatie met THC gunstig uitpakt tegen de kanker. Maar dat ik geen pijn meer heb komt 100% door de THC olie”.

Tijd voor verbetering

In de documentaire is te zien hoe GHB en ketamine legaal en onder toezicht worden verstrekt, terwijl Simone haar cannabismedicatie uit het illegale circuit moet betrekken. [Beeld: Shutterstock/ElRoi]

In het stuk over de wietolie van Simone komen ook  cannabisonderzoeker Arno Hazekamp en Paul Lebbink van Transvaal Apotheek in Den Haag aan het woord. Lebbink geeft onder meer een rondleiding door het lab waarin hij wietolie maakt en beiden reageren op de huidige stand van zaken in Nederland.

Hazekamp: “Er moeten meer klinische studies komen maar die kosten veel tijd en geld. Dat zie ik zo snel niet gebeuren. Waar ik voor de korte termijn veel heil in zie is de mensen die het nu gebruiken vragen stellen, en het middel dat zij gebruiken analyseren. Een klinische studie in het wild, zeg maar.”

Hiermee heeft Hazekamp een goed punt. De Nederlandse overheid en het Nederlandse Huisartsengenootschap zeggen dat er meer onderzoek nodig is. Hoewel onderzoeken internationaal gezien voor het oprapen liggen, kan klinisch bewijs ook worden verkregen op de manier die Hazekamp aangeeft.

Het is kortom tijd voor actie zodat patiënten als Simone zich niet meer in een grijs gebied hoeven te begeven om aan een natuurlijk medicijn te komen dat goed werkt.

GHB en ketamine

In deze uitzending vertellen ook Jesper en Eva hun indrukwekkende verhaal.  Jesper is 16 jaar en lijdt aan narcolepsie. Dit is een slaapstoornis waardoor hij ’s nachts slecht kan slapen en overdag moeilijk wakker kan blijven. Door middel van een lage dosis GHB slaapt hij ’s nachts veel beter en houdt hij het overdag goed uit.

Eva is 39 jaar en van jongs af aan al depressief. Zij heeft alles geprobeerd om een normaal leven te kunnen leiden, maar niets hielp. Als laatste redmiddel gaat ze een experimentele behandeling proberen met ketamine. En het resultaat is verbluffend, zo valt aan het einde van de uitzending te zien.

Ondanks, of misschien wel dankzij deze resultaten verbaast de presentatrice van het programma zich meermaals over het feit dat Jesper en Eva eigenlijk harddrugs gebruiken . Hierbij gaat zij echter voorbij aan het feit dat veel goedgekeurde en toegepaste medicijnen veel gelijkenissen tonen met illegale drugs. De werkzame stof in Ritalin bijvoorbeeld, is vergelijkbaar met amfetamine ofwel speed. En de sterke pijnstiller Oxicodon lijkt veel op heroïne.

Daarom is het gek om te zien dat zowel Jesper als Eva hun middelen, die beide ook als illegale partydrug worden gebruikt, legaal bemachtigen en gecontroleerd gebruiken. Simone is daarentegen volledig overgeleverd aan het doen van zelfstudie met informatie op het internet. En de cannabis en THC-olie die zij nodig heeft, komt uit het illegale circuit. Vooropgesteld dat dat iedere patiënt het verdient om een goede behandeling te krijgen, is dit natuurlijk wel de omgekeerde wereld.

Klik op de afbeelding om de uitzending te bekijken. Simone haar verhaal begint bij 27:50 minuten en gaat verder bij 41:53 minuten.

[Openingsfoto: Shutterstock/Wollertz]