(advertenties)
Lees ook
(advertentie)

Het Canadese cannabisbedrijf Canopy Growth doneert 2,5 miljoen dollar om de opioïde verslavingsproblematiek binnen Canada te tackelen. Met dit geld kan een groots onderzoek gefinancierd worden, dat uiteindelijk moet helpen bij het aanpakken van dit probleem.

Deze week kondigde Canopy Growth Corporation aan dat ze een onderzoek zullen financieren dat kan helpen bij het aanpakken van de overdosiscrisis in Canada op het gebied van opioïden.

In totaal zal Canopy Growth een verbluffende 2,5 miljoen dollar schenken aan de University of British Columbia (UBC) en het BC Center on Substance Use (BCCSU). Deze zullen het geld gebruiken om de Canopy Growth Professor te lanceren in Cannabis Science en om verder te investeren in het Canopy Growth Cannabis Science Endowment Fund.

Flinke bedragen voor ‘onderzoeksland’

In totaal zal Canopy Growth 2,5 miljoen dollar schenken [Beeld: Canopy Growth]

Met behulp van een investering van het Ministerie van Geestelijke Gezondheid en Verslavingen van British Columbia, die bedoeld was voor onderzoek naar het aanpakken van de overdosiscrisis, zal de BCCSU ook 500.000 dollar bijdragen aan het onderzoeksinitiatief. De BCCSU heeft gewacht om deze bijdrage te leveren totdat deze werd geëvenaard door een donatie van een andere organisatie.

“Het is bemoedigend om de particuliere sector naar voren te zien komen om onze inspanningen te ondersteunen. Hiermee willen wij het tij keren in deze ongekende crisis”, zei de minister van Geestelijke Gezondheid en Verslavingen, Judy Darcy, in een verklaring.

Steeds meer mensen overlijden aan een overdosis

In 2017 heeft British Columbia een openbare noodtoestand uitgeroepen als reactie op de opioïde crisis. In de afgelopen jaren heeft British Columbia een hoger sterftecijfer aan een overdoses per 100.000 mensen ervaren, dan welke andere provincie in het land ook.

Overdoseringen met opioïden leiden dagelijks tot de dood van ongeveer vier mensen in British Columbia. Volgens de British Columbia Coroners Service bevinden de drie gemeentes die dit jaar het hardst zijn getroffen door sterfgevallen door overdoses met opioïden, zich in de provincie Vancouver, Surrey en Victoria.

Cannabis kan het sterftecijfer omlaag brengen

Steeds meer onderzoek heeft aangetoond dat cannabis een rol kan spelen bij het aanpakken van deze crisis. Vorig jaar publiceerde de in British Columbia gevestigde onderzoeker Philippe Lucas een artikel in het Harm Reduction Journal waarin dit onderzoek verzameld was. In het artikel wordt geconcludeerd dat de huidige studies over de kwestie, het gebruik van medicinale cannabis als ondersteuning, aanvulling of vervanging van opioïde medicatie stimuleren.

Eerder dat jaar leidde Lucas zelf zo’n onderzoek en daarin kwam naar voren dat ongeveer een derde van de gesamplede patiënten die deelnamen aan de Health Marihuana for Medical Purposes Regulations (MMPR) in British Columbia, hun voorgeschreven opioïde medicatie voor cannabis inwisselden. Maar het zijn niet alleen onderzoekers in de provincie die bewijzen hebben gevonden dat cannabis de opioïde crisis kan aanpakken.

Veel patiënten ruilen hun opioïde medicatie liever in voor wiet. [Foto: shutterstock/Canna Obscura]

Uit een andere studie dat in de Amerikaanse staat Michigan plaatsvond kwam naar voren dat bij chronische pijnpatiënten, wanneer ze in de gelegenheid zijn, ongeveer twee derde cannabis inzet als vervanger voor hun opioïdenmedicatie. Een alom geciteerde studie gepubliceerd in JAMA Interne Geneeskunde stelde ook vast dat Amerikaanse staten met een medicinale cannabiswetgeving, 25 procent minder te maken hebben met het overlijden aan een overdoses, vergeleken met landen waar medicinale cannabis niet is toegestaan.

Er moet meer en beter onderzoek verricht worden

In het centrum van Vancouver zijn organisaties zoals het Vancouver Area Network of Drug Users en de Eden Medicinal Society al met programma’s gestart die cannabis inzetten om mensen te helpen met het behandelen van stoornissen met betrekking tot het gebruik van drugs. Toch blijft er een groot tekort aan gecontroleerde studies die de gouden standaard methode tijdens een onderzoek gebruiken: dubbelblind en placebo-gecontroleerd. Hiermee zou de rol van medicinale cannabis bij het aanpakken van een opioïde crisis bevestigd en versterkt kunnen worden.

Canopy Growth Corporation hoopt dat de recente bijdrage van 2,5 miljoen dollar kan bijdragen aan een positieve verandering als het gaat om mensen van hun opiatenverslaving afhelpen.

[Openingsfoto: Shutterstock/Dougle Jones]