(advertenties)
Registreren Inloggen

Home Forums Doe-het-zelf Vragen over wiet kweken Voeding op natuurlijke basis?

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 20)
  • Auteur
    Berichten
  • #11316
    Anoniem
    Inactief
    • Level
    159 reacties

    Heeft iemand ervaring met zelf voeding maken (afgezien van Hydrokweek, heeft Jack al een topic over gemaakt)?

    Waar ik aan zit te denken:
    Voor de groei: auxine

    • wilgenextract/brandnetelthee etc (nog meer tips?)

    Voor de bloei: fosfor en kalium

    • erwten/bonen/mais en visgraten schijnen dat te hebben, misschien handig hier eens een mengsel van te maken?  Wortels van uitgebloeide bonenplanten zitten vol stikstof overigens, ik gebruik die grond weer als bemesting voor andere groenten. Kan dat ook met wietplanten?
    • kippen/duivenmest

    En aangezien ik aquaria heb:
    – aquariumwater (wat overblijft na een waterwissel) Dit is al zacht, heeft genoeg bacteriën en nitraat/fosfaat. Wat ik mij echter afvraag, als er blauwalg of alg in zit, is dat wel goed voor de planten?

    #11330
    CannaBella
    Deelnemer
    • Level
    • Level
    • Level
    853 reacties

    @mare, het probleem met natuurlijke voeding is dat het nogal veel tijd nodig heeft om afgebroken te worden zodat het door de plant opgenomen kan worden. Wanneer je voor de winter een flink plantgat uitgraaft in de tuin, kun je de aarde verrijken met mest, vismeel, bloedmeel, verenmeel, etc. In het voorjaar is de grond dan klaar voor gebruik.

    Wat wel sneller kan, en ook op kleine schaal, is wormenthee maken in een wormenbak. Als je nu begint heb je over een week of zes je eerste voedingswater al te pakken. Zelf een wormenbak maken is niet moeilijk, kijk maar eens op Google.

    #11382
    Anoniem
    Inactief
    • Level
    159 reacties

    njah, doen we al voor de moestuin…maar extracten zoals thee e.d. werken net zo goed is mijn ervaring? Helemaal voor maar een klein aantal planten. Ben het er wel mee eens, dat als je het de tijd geeft het een veel betere (maar ook sterkere) mest is.
    Maar dit topic is ook om tips op te doen voor andere (natuurlijke) bemestings mogelijkheden. Zijn er nog andere kruiden/plantjes die gebruikt kunnen worden?
    Hoe zit dat bijv. met eierschalen/koffieprut? Iemand hier ervaring mee op het gebied van wietplantjes?

    Wormen genoeg hier, hihi, wil ik ook weer mee starten! Wellicht dit jaar.

    En dat aquariumwater, zelf nooit gebruikt, maar ben zeer geïnteresseerd in aquaponics, daarom ook weer een aquarium gestart. Vraag me af of mensen hier ook ervaring mee hebben?

    kippen/duiven mest? Iemand ervaring mee? Werkt goed in een moestuin, maar hoe zit dat met wietplanten?

    Edit: ik hoef geen tips over hoe bemesting te maken, maar wel over de verschillende mogelijkheden en ingrediënten. Ben al moestuin- “bevoegd”, gaat mij nu om wietplantjes :)

  • #11406
    CannaBella
    Deelnemer
    • Level
    • Level
    • Level
    853 reacties

    @mare, heermoeswater is heel goed om te geven en de planten mee te besproeien. Het kiezelzuur in de heermoes maakt de planten weerbaarder tegen ziektes en plagen. Verse heermoes een half uurtje koken in 5 keer zoveel water (dus 100 gr heermoes per halve liter water). Af laten koelen en het kookwater 1:4 verdunnen.

    Let op, heermoes wil je niet in je eigen tuin hebben (zelfs niet als die vol tegels ligt). Dus heermoes plukken en in een afgesloten zak meenemen naar huis zodat er geen zaden in je tuin terecht komen. Want het woekert vreselijk en je komt er nooit meer vanaf.

    #11425
    Anoniem
    Inactief
    • Level
    159 reacties

    ha! god zeg, nooit aan gedacht…deden we in de andere tuin, want heermoes te over! Net als met de brandnetels :/

    heb zelf echter geen heermoes hier (gelukkig…), ga ik eens achteraan :D Hartelijk dank!!! Wel zevenblad, maar die is ook eetbaar.
    Hmzz…*eens nadenken doen gaan over een leuk bemestings mixje*

    #11678
    Anoniem
    Inactief
    • Level
    159 reacties

    kwam deze link tegen, nav een zoektocht over Thee en ph waardes.
    https://www.ntvt.nl/artikel/111/3/de-invloed-van-?download=1 (is een pdf)

    Iemand hier wat ideeën over? @jacklaventura?
    Ook tips om evt. uitgeperst citroensap te gebruiken, maar daar heb ik geen ervaring mee. Weet wel dat citroensap bleekt en verbrandt in de zon, geen idee wat de impact is op een wietplantje?
    En andere vraag: neemt een wietplant snel “smaakjes” over? Ik bedoel, zul je het merken/proeven als je bijv. theewater geeft, regenwater of gewoon leidingwater?

(advertentie)
  • #11679
    jack
    Moderator
    • Level
    • Level
    • Level
    1067 reacties

    Citroensap nooit gebruiken om ph mee omlaag te brengen werkt een paar uurtjes daarna gaat je ph weer pijlsnel omhoog.

    Gooide vroeger toen ik nog op aarde kweekte altijd een 1.5 liter cola in mijn voedingswater maar nog nooit een cola smaak aan de wiet gehad.

    Verder heb ik nooit thee aan mijn plantjes gegeven zal eens kijken als ze vannacht om 4 uur een kopje thee willen met een koekje er bij   :D   :D   :D

    Ik kweek niet ik doe aan fotoshoppen

    #11681
    Anoniem
    Inactief
    • Level
    159 reacties

    haha…ben echt benieuwd, gebruikte soms thee in de moestuin, vraag me af hoe wietplanten hierop reageren (als je de pdf bekijkt, lijken de thee’s met “smaakjes” zuurder te zijn, maar wil geen citroen/perzik smaak aan m’n plantjes). Maar ja, vruchten zijn sowieso zuurder dan gewone groene thee of brandnetel…Hmzz. Experimentje waard (als ik eenmaal overstap op hydro).
    Cola staat er ook in, had idd ook al wat gelezen over cola toevoegen!

    Hoe zou aquarium water het doen met een hoog nitraat/fosfaat gehalte?

    #11682
    Anoniem
    Inactief
    • Level
    159 reacties

    over kippen/duivenmest:

    Heb de vraag gesteld in een moestuinforum, dit schijnt toch zeker een paar maanden te moeten liggen (net als paardenmest), gemengd met erwtenstro en grond/compost. Kan in de wintermaanden gedaan worden (nov/dec/jan), zodat de mest klaar is voor het voorjaar. Omdat het erg veel stikstof bevat. Zout en chloor gehaltes kunnen echter vrij hoog worden.

    Wel goed te gebruiken voor gier: 1/4 mest 24 uur in een gesloten 10liter bak laten staan met een 3/4 schoon regenwater.. Is voornamelijk voor de groei.
    Ook kan verse duiven/kippenmest gebruikt worden, dan wel 10-20 cm van de plantjes af (anders verbranden ze), de wortels zullen naar de mest toegroeien, de mest verspreidt de stikstof geleidelijk.
    -> ik zit nu aan mestballetjes te denken ^^
    Gek idee?

  • #15987
    Anoniem
    Inactief
    • Level
    159 reacties

    Eerste batch eigen voeding:

    Brandnetel, smeerwortel en druivenbladeren, 1 kilo fijngehakseld (incl. stengels/wortels) overgoten met water in een soeppan, 24 uur laten sudderen en 24 uur laten afkoelen en verder “trekken”. Gezeefd, aangelengd met aquariumwater & regenwater (ongeveer halve fles met het extract en rest water).
    Zombie zag er wat zielig uit na mijn vakantie (juni), wekelijks wat van die voeding bijgegeven. Moest haar daarna zelfs toppen, want ze werd me te hoog (2 meter).
    Aangezien de autoflower genoeg had aan een 12 liter pot met goede grond, dacht ik dat deze Sativa (denk een Kush soort) daar ook wel genoeg aan had. Nope. Deze worden toch wel wat forser dan een autoflowertje :P  En slurpen heel wat meer voeding. Zombie kon derhalve wel wat meer voeding gebruiken en een 25 liter pot (groter heb ik ze niet). Al met al geslaagd experiment! Ze heeft het overleefd op deze natuurlijke voeding.

    1e foto in juni (zielepiet), 2e foto in september (krijg de hele toppen er niet op, veel te hoog, foto op ooghoogte):

    2e batch heb ik nu gemaakt van thee; puur biologische thee en losse theebladeren. O.a. Sterrenmunt mix, eigen gedroogde bessen/bladeren en brandnetel. Wel groene thee, niet de zwarte.
    Zombie zal het niet meer nodig hebben, maar haar stekjes wel en de nieuwe autoflower (zie AF klein budget ). De stekjes gepoot in aarde vermengd met koffieprut en de gebruikte theeblaadjes.
    Ben benieuwd weer naar de resultaten!

    #16096
    jack
    Moderator
    • Level
    • Level
    • Level
    1067 reacties

    Mooi om te zien dat je nieuwe hobby je goed doet en je er veel van op steekt.

    Ook mooi om te zien hoe die plantjes op jou voeding doen hahahaha  :D   :D   :D

    Jij gaat lekker door strakjes wat binnen projectjes doen  :D   :D   :D

     

    Ik kweek niet ik doe aan fotoshoppen

    #16097
    Anoniem
    Inactief
    • Level
    159 reacties

    yeah :) we zullen zien hoe dit allemaal loopt. Zombie is echt een gave strain, je ruikt ‘m bijna niet (alleen als je eraan zit), hopelijk komen er nog wat zaadjes vanaf of overleven de stekjes het. Zombie nu aan het “flushen” maar met al die regenbuien heb ik er weinig werk aan lol. Is dat flushen trouwens wel echt nodig? Misschien alleen om de zouten eruit te halen?

  • #16099
    Anoniem
    Inactief
    • Level
    159 reacties

    Even wat feitjes waarop ik de voeding heb gebaseerd:

    Brandnetel (groei)
    ijzer, silica/koper, calcium, mangaan, mierenzuur.
    Mierenzuur o.a. tegen ongedierte (heb geen beestje gevonden op de Zombie (die nog steeds buiten staat), wel op de Autoflower, zat onder de mijten en luizen op het laatst). Calcium is erg belangrijk voor sterke “botten”, in dit geval de stam, stengels en bladeren. Voorts bevat brandnetel de belangrijkste mineralen voor de groei

    Smeerwortel (bloei):
    Kalium, stikstof, fosfor

    Druivenblad:
    meerdere enzymen/zuren tbv grondverbetering
    ipv druivenblad evt. aanlengen met baking soda (1 theelepel op een halve liter) en suiker (1 theelepel op halve liter) tegen beestjes en als bodemverbeteraar).

    Voor de groeivoeding:
    250 gram smeerwortel/750 gram brandnetel (25%/75%)

    Voor de bloeivoeding:
    50/50 of naar gelang. Kalium/Stikstof/Fosfor is nodig voor de bloei, maar overige mineralen zijn ook nog steeds van belang, weliswaar in mindere mate. Kijken naar je plant dus en wat deze nodig heeft.

    PH:
    Regenwater/aquarium water is zacht. PH is het meest belangrijke: zonder de juiste PH waarde kunnen de wortels niet genoeg voeding opnemen waardoor de meeste problemen ontstaan

    Let wel:
    Mijn voeding is een extract en geen gier. Een gier maak je door de plantendelen 2-6 weken lang in een afgesloten emmer te bewaren met genoeg water tot alles onder staat (gebruik evt. een steen). De emmer wordt vervolgens in de zon geplaatst waardoor gisting ontstaat. Dit is een zeer sterker gier, die je mengt met water 1 op 10 (1 liter gier op 10 liter water). En dat gaat ook behoorlijk stinken ;) Bovendien ook niet zo lang te bewaren.
    Dit “thee” extract is al erg verdund, dus ik gebruik ongeveer een halve liter extract op 2 liter water. Elke week een scheutje OP de grond (ja dan wijk ik wel van mijn principes af, ik bewater normaliter van onderaf).

    Tip: zet het extract weg in een frisdrankfles o.i.d.,  in een donkere, koele ruimte. Bijvoorbeeld een schuur of garage.

    #16101
    Anoniem
    Inactief
    • Level
    159 reacties

    En dit is ook wel grappig: suiker gebruiken of niet als bodemverbeteraar?

    Ik had een discussie met iemand op een forum over growing, ik maak al jarenlang gebruik van suiker in bodemvoeding voor o.a. moestuin en plantenbloei. Ik werd totaal voor gek versleten om suiker te gebruiken voor wietplanten. Bovendien werd Plagron Pur Zym aanbevolen. Ingrediënten lijst van Plagron (staat toch ECHT suiker in):
    Ingredienten Pur Zym

    Ik gaf die man aan, zelf eens contact te zoeken met Plagron, wat zij nu gebruikten, ons tafelsuiker of niet? Werd ik weer voor gek versleten, want ik zou niet weten hoe zulke lijsten werden opgesteld. Dus ok, ik heb zelf Plagron gecontacteerd, en zie hier de uitkomst:

    #16103
    jack
    Moderator
    • Level
    • Level
    • Level
    1067 reacties

    En wat doen suikers met een wiet plant?

    Ik gooide vroeger ook altijd wat extra suiker of cola ranja bij mijn voedingswater maar waarom deed ik dit ?

    wie o wie weet wat suikers doen.

    Ik kweek niet ik doe aan fotoshoppen

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 20)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.