(advertenties)
(advertenties)

PCOS oftewel polycysteus-ovariumsyndroom, is een hormonale stoornis die wereldwijd voorkomt bij één op de 15 vrouwen. De aandoening is vaak pijnlijk en de oorzaak van moeilijker zwanger worden of zelfs onvruchtbaarheid. Wat kan cannabis allemaal betekenen tegen deze aandoening?

Dr. Iris Crawford is een in Seattle gevestigde natuurgeneeskundig arts die gespecialiseerd is in het met cannabis behandelen van hormonale problemen. Crawford gaf onlangs op Leafy.com een goede uitleg over de oorsprong van de stoornis, misvattingen die er bestaan over de ziekte en hoe cannabis enkele van de meest problematische bijwerkingen kan behandelen.

Veel vrouwen die lijden aan PCOS, voelen zich onbegrepen en begrijpen tegelijkertijd zelf ook veel dingen niet over de aandoening. Toen Crawford een podcast over PCOS uitbracht, wisten vele vrouwen haar te vinden met al hun vraagstukken. Vraagstukken waar de huisarts geen antwoord op heeft.

“Ik heb in een korte tijd veel geleerd over de verschillende werkingen van cannabis als medicijn. Het is een medicijn dat vaak ingezet wordt wanneer de patiënt nog maar weinig andere opties heeft, bijvoorbeeld wanneer iemand last heeft van chronische pijn”, aldus Crawford.

Het onbegrip aangaande PCOS

Veelal ontstaat PCOS door insulineresistentie. Wanneer dat onbehandeld blijft, blijven patiënten last houden van een onregelmatige testosteronproductie (een hormoon dat ook vrouwen hebben) en alle symptomen die daarbij horen. Veel mensen denken dat een insulineresistentie enkel voorkomt bij mensen met overgewicht, maar dit is zeker niet het geval.

Sommige artsen zien overgewicht zelfs als een symptoom van PCOS en anderen weer als oorzaak. Beide hebben gelijk, je hebt te maken met een kip-en-ei verhaal; PCOS kan optreden wanneer je last hebt van overgewicht, maar insulineresistentie veroorzaakt gewichtstoename en zo kan het balletje gaan rollen. Insulineresistentie wordt bij vrouwen vooral veroorzaakt door stress. Stress zorgt namelijk voor een te hoog cortisolgehalte dat insulineresistentie stimuleert. Maar ook langdurig ongezond eten, en dan met name teveel suikerrijk voedsel, kan insulineresistentie veroorzaken.

Cannabis als behandeling bij PCOS

Volgens Dr. Crawford kunnen vrouwen met PCOS veel baat hebben bij medicinale cannabis.  [Foto: shutterstock/OSSOBUKO]

Toen Dr. Crawford opgroeide, was het voor haar heel gewoon dat mensen recreatief cannabis gebruikten. Haar moeder deed dat en het was niets vreemds of gevaarlijks voor haar, meer iets wat erbij hoorde. Toen ze later geneeskundig arts werd, was ze in staat om het nut van cannabis als medicijn in te zien, net als dat van andere plantensoorten.

Ze volgde een cursus over het gebruik van cannabinoïden en hoe het cannabinoïdensysteem met de plant mee is geëvolueerd. Ze leerde in korte tijd veel over de verschillende manieren waarop cannabis als medicijn ingezet werd als laatste redmiddel, met name bij pijn.

Bij PCOS heeft een vrouw door het ontstaan van vele kleine en grotere cysten in de eileiders, vaak pijn in het bekkengebied, de onderbuik en de onderrug. Een logische gedachte was dus dat cannabis ook bij deze vrouwen verlichting zou kunnen bieden. Cannabis beïnvloedt namelijk de manier waarop onze hersenen pijn ervaren.

Een eveneens erg belangrijk punt is, dat cannabis, in tegenstelling tot de pijnmedicatie die vaak ingezet wordt, weinig tot geen bijwerkingen kent.

Hormonale disbalans en PMS

Veel vrouwen hebben maandelijks te maken met een milde of zwaardere vorm van PMS. Wanneer je daarbij ook nog eens PCOS hebt, wordt het een flinke optelsom. Pijn maakt de mens geïrriteerd en chagrijnig. En wanneer die pijn ook nog eens chronisch is, ontstaat er geregeld een serieuze depressie. Ook daar heeft cannabis een positieve invloed op.

Angst, depressie en slapeloosheid bij vrouwen moeten sowieso niet worden onderschat. Vrouwen hebben namelijk statistisch gezien 2 tot 4 keer meer kans om zelfmoord te plegen om deze redenen; allemaal zaken die verband houden met hormonale onevenwichtigheden.

Hormonale onevenwichtigheden komen tweemaal zo vaak voor bij vrouwen, en dit is niet alleen bij vrouwen die in de perimenopauze zitten; ook meisjes van bijvoorbeeld 16 jaar kunnen hierdoor paniekaanvallen krijgen. Deze hormonale onevenwichtigheden worden veroorzaakt door stress die deel uitmaakt van een syndroom dat bijnieruitputting wordt genoemd.

Cannabis tegen stress en PCOS

Volgens Crawford kun je uiteindelijk veel terugleiden naar het stresshormoon cortisol en het effect op de bloedsuikerspiegel. Volgens haar zou iedere vrouw die te maken heeft met PCOS, ook moeten worden onderzocht op bijnieruitputting en hormonale onbalans. Dit zou deel uit moeten maken van het totale plaatje, net als het bekijken of een vrouw last heeft van haargroei in het gezicht of op de borst, of eventuele acne niet passende bij de leeftijd. Dat zijn namelijk ook twee typische PCOS-klachten.

Crawford werkt vooral met de vrouwen aan het verliezen van hun overgewicht. Ze heeft een aanpak om dat gewicht snel kwijt te raken en zonder verder dieet niet meer terug te laten komen. Ze zet als het ware een reset op het metabolisme. De meeste patiënten hebben al ieder dieet geprobeerd, zonder succes. Sommige vrouwen verloren zelfs geen gram met een ketogeen dieet; een voedingspatroon dat normaal erg effectief is.

Crawford zoekt net zo lang, tot ze de onderliggende oorzaak van het vetprobleem gevonden heeft. Negen van de tien keer blijkt het te komen door de eerder besproken hormonale disbalans en/of een verstoord metabolisme door veelvuldig lijnen in het verleden. Ook gifstoffen in het lichaam hebben een negatieve invloed op onze vetverbranding.

Cannabis heeft een positieve invloed op ons stress-level, waardoor het cortisol-niveau daalt. Ook heeft cannabis een positieve invloed onze hormoonhuishouding en kan het bijdragen aan het verlagen van ons testosteron-niveau en daarbij verlaagt het de bloedsuikerspiegel. Kortom; door mediwiet in te zetten bij PCOS, kun je meerdere problemen tegelijk aanpakken en de symptomen die komen kijken bij dit syndroom verlichten of zelfs doen laten verdwijnen.

Mr. Nice G13 Hash Plant is door Sensi Seeds ontwikkeld en vernoemd naar de beroemde smokkelaar en cannabisactivist Howard Marks (1945-2016) die de bijnaam Mr. Nice had. [Foto: Sensi Seeds]

Lijd jij aan PCOS?

Heb jij PCOS of ken je iemand die het heeft. Dan wil je mogelijk na het lezen van dit artikel gaan proberen welke invloed mediwiet heeft in jouw geval. Om je op weg te helpen, zetten we alvast drie effectieve strains en hun werking op een rij:

  • Mr. Nice; deze strain is indica-dominant en werkt dus rustgevend, zorgt voor het loslaten van stress en zorgt voor optimale ontspanning. Tegelijkertijd heeft hij wel een opbeurend effect, waardoor depressieve gevoelens plaats zullen maken voor blijere emoties.
  • Sunset Sherbet; een goed smakende hybride die stress, pijn, depressie en (wanneer je er meer van gebruikt) slapeloosheid kan verminderen. En naast al deze eigenschappen blijf je creatief en functioneel bezig.
  • Granddaddy Purple; deze soort verlost je van de krampen in je onderbuik en rug, verlaagt je stress-level, zorgt voor een optimale ontspanning en een goede nachtrust.

Je kunt ervoor kiezen om je mediwiet op verschillende manieren te gebruiken. Waar de éeén voorkeur heeft voor het roken van cannabis, staat dat de ander geheel tegen. Onder andere hier en hier kun je lezen welke mogelijkheden er nog meer zijn en welke uitwerking die hebben. Zo zul je bijvoorbeeld van het gebruik van olie niet zomaar stoned of high worden.

Ook kun je op mediwietsite terecht voor nog veel meer informatie over verschillende strains bij onder andere (chronische) pijn, welke cannabinoïde met jou de strijdt aangaat tegen overgewicht en hoe je met een samenstelling van bewust gekozen terpenen jouw angsten en stress wat beter los kunt laten.

[Openingsfoto: Shutterstock/Roschetzky Photography]
(advertenties)

Reacties