(advertenties)
(advertenties)
De Michka wietplanten van onze medicinale thuiskweker Pendergast hebben veel te verduren gehad maar bloeien desondanks met liefde verder. Pendergast geeft ze dan ook alle aandacht. Binnenkort zal hij echter wat vaker van huis zijn en zal hij het bewateren moeten overlaten aan een geautomatiseerd eb en vloed systeem. 

Het wordt deze week een beetje een ander verslag dan jullie van mij gewend zijn. Om de bewatering van mijn planten een te automatiseren heb ik namelijk een eb & vloed systeem gemaakt. Ik moest het op maat maken want mijn kweekruimte heeft geen standaardmaten. Maar laten we eerst even een terugblik nemen met een kleine samenvatting van de afgelopen weken.

Michka’s gereset

In het vorig verslag deelde ik mee dat de Michka’s een soort van gereset waren; ik had de kokos gespoeld. Er was een voedingstekort en met een nieuwe, correct EC-meter ging ik aan de slag om dat recht te zetten. Na het aanpakken van het tekort ging het vooralsnog niet zonder problemen. De planten leken evengoed tekorten te hebben, en hier en daar zien de bladeren er alsnog niet goed uit.

Door het vele spoelen zijn de voedingsstoffen uit de bodem gespoeld. Ik had dit natuurlijk ook verwacht, maar ik kon op dat moment niets anders doen dan spoelen. Een van de voedingsstoffen die de planten na het spoelen vaak tekortkomen is ijzer.

IJzer zorgt voornamelijk voor het bladgroen in de wietplant, en is dus ook belangrijk voor de fotosynthese en de energieproductie van de plant. Een ijzertekort herken je, aan een geel tot bleke verkleuring van de jongste bladeren. Gelukkig is een ijzertekort niet lastig om op te lossen. Het is een tekort dat redelijk vaak voor komt en veel voedingslijnen hebben dan ook een ijzerproduct.

Vita Race

Het product dat ik gebruikt heb is uiteraard van Plagron, zoals de vaste lezers weten werk ik alleen met Plagron voeding deze ronde. Voedingslijnen door elkaar gebruiken wordt afgeraden, omdat de producten niet op elkaar zijn afgestemd.

Een van Plagron hun voedingsproducten voor ijzer heet Vita Race. Dit is een ijzerspray voor de groei én de eerste drie weken van de bloeifase. Tot nu toe ben ik positief gestemd over het spul. Je gebruikt ongeveer 5 milliliter Vita Race per liter water, dus veel heb je niet nodig.

Het verschil merk je vrijwel dezelfde dag nog, ter illustratie heb ik uiteraard een voor en na foto genomen. De eerste foto hierboven is genomen rond het middaguur, waar de plant er aardig geel en bleek uitzag. De tweede foto is ’s avonds om 20:00 uur genomen, voor de lampen uitgingen. Het is een foto van dezelfde top, alleen de pot is wat gedraaid. Op de foto kan je trouwens ook goed zien dat de bloei in volle gang is!

Eb en vloed

De bodem van mijn kweekruimte was aan vervanging toe, hij bleek namelijk door te buigen. Daarnaast heb ik onlangs vernomen dat ik vaker van huis zal zijn en dus niet altijd bij mijn wietplanten kan zijn. Omdat het met de hand bewateren van de kokos dan lastig wordt, moest ik iets anders verzinnen. Het liefst iets wat op een tijdklok kan en een dag of twee zonder mijn ingrijpen kan draaien tot ik weer terug ben.

Omdat de bodem van de kweekruimte toch verstevigd moest worden, heb ik besloten om er direct een eb en vloed bak van te maken. Bij het eb en vloed systeem staan de planten in een bak die op gezette tijden volgepompt wordt met water (vloed) waarna het water weer terugloopt in het reservoir (eb). Het systeem is uitermate geschikt voor de kweek op kokos en perliet.

Zelf bouwen

Het enige probleem is dat ik een kweekruimte op maat heb gemaakt en dat is alles behalve een standaardmaat voor een standaard eb en vloed systeem. Het kwam er dus op neer dat de eb en vloed tafel zelf gemaakt moest worden. Op naar de bouwmarkt dus!

180 liter is zwaar tafelen

Allereerst heb ik een lading hout gehaald, voor de bak zelf en voor de versteviging. De bak verstevigen is simpel opgelost, door horizontaal een extra balk met voeten in de muur te schroeven. Tevens heb ik een dikkere balk gehaald, om er zeker van te zijn dat het niet allemaal naar beneden stort. 1 centimeter water in de bak staat gelijk aan 12 liter water. In de bak die gemaakt wordt kan 180 liter, en dat is behoorlijk zwaar. En wateroverlast bij de buren veroorzaken is niet iets wat je wil als je medicinale cannabis kweekt, het is immers nog steeds niet toegestaan helaas!

De bak zelf wordt trouwens gemaakt van hardhout, hardhout kan over het algemeen wat beter tegen vochtigheid en is in z’n geheel wat steviger. Ik heb gekozen om alle panelen met elkaar te verbinden met behulp van popnagels en aluminium profieltjes. Dit werkt erg makkelijk, snel en is wederom erg stevig. Daarbij is de bak zo veel makkelijker haaks te maken, wat weer makkelijk is wanneer je hem erin of eruit moet schuiven.

Ook de binnenkant van de bak moest worden aangepakt, met schuin aflopende hoeken. Het folie wat ik gebruik, gifvrij EPDM, is namelijk redelijk stug en lastig in een normale hoek te lijmen. Door met deze schuine kanten te werken, kan je het folie er veel netter in lijmen. Nu de bak klaar was, en ook paste moest de folie erin gelijmd worden.

Allereerst moet je de folie op maat snijden, en goed de hoeken opmeten zodat je niet uiteindelijk de folie scheef in de bak plakt. De lijm die je ervoor gebruikt is zo sterk, dat wanneer je iets fout plakt je het lastig weer goed krijgt. Tijdens het lijmen had ik hierdoor helaas geen tijd om foto’s te maken, maar het eindresultaat ziet er goed uit!

Wie goed kijkt kan zien dat ik in de linker bovenhoek een inlaat heb, en in de rechter bovenhoek een afvoer. Dit is om het water rond te pompen. De linker bovenhoek is het hoogste punt, en de rechter is het laagste punt. Zo loopt het water ook makkelijk weg. De komende tijd zal ik nog met de hand bewateren, omdat ik liever meer perliet door de kokos heen heb voor een eb en vloed. Maar de volgende ronde is het de bedoeling om het volledige systeem en niet alleen de bak te gaan gebruiken.

Omdat het een kweekverslag blijft, wil ik natuurlijk niet de tabellen vergeten! Dus bij deze, weer een overzichtelijke samenvatting.

(advertenties)