(advertenties)
(advertenties)
Onderzoek bewijst keer op keer dat cannabis een effectieve behandeling kan zijn voor allerlei ziekten. Vaak blijken neurologische aandoeningen erg goed te reageren op mediwiet behandelingen. Uit recent onderzoek blijkt ook de degeneratieve neurologische ziekte ALS mogelijk behandelbaar met cannabis.

Amyotrofe Laterale Sclerose (ALS)

ALS is een ziekte die de laatste jaren meer aandacht heeft gekregen dankzij de Ice Bucket Challenge. In een poging de ziekte bekender te maken onder het grote publiek – en geld voor onderzoek in te zamelen – werden bekende en onbekende mensen ge-challenged om een emmer ijs over hun hoofd te gooien.

Stephen Hawking is een van de weinigen die langer dan 20 jaar met de ziekte leeft. [Foto: shutterstock/The World in HDR]

Stephen Hawking is een van de bekendste ALS-patiënten en behoort tot de 5 procent die langer dan 20 jaar met de ziekte leeft. [Foto: shutterstock/The World in HDR]

De ziekte zelf is een neurologische aandoening die de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg, de hersenstam en de motorische schors van de hersenen doet afsterven. Daardoor ontstaat krachtverlies en verlamming. Dit veroorzaakt uiteindelijk de dood van de patiënt doordat de ademhalingsspieren verlammen. Daarnaast hebben patiënten vaak last van pijn, spasticiteit, kwijlen en depressie.

Over het algemeen hebben mensen met ALS maar een korte levensverwachting. In het merendeel van de gevallen leeft een ALS-patiënt niet langer dan vijf jaar. Stephen Hawking is wellicht de meest bekende ALS-patiënt. Hij behoort tot de zeldzame vijf procent die langer dan twintig jaar met de ziekte leven – hij lijdt namelijk al langer dan 30 jaar aan ALS.

Onderzoek naar cannabis als ALS-medicijn

Een complete behandeling voor ALS zou onder andere moeten bestaat uit ontstekingsremmende medicatie en antioxidanten. Nu blijkt dat medicinale cannabis veel van de symptomen – waar ALS-patiënten aparte pillen voor krijgen – kan verlichten. Mogelijk zouden patiënten daarom door mediwiet te gebruiken een groot deel van hun dagelijkse pillen-inname kunnen elimineren.

Welke medicatie verruild zou kunnen worden voor cannabis moet nog blijken uit uitgebreidere klinische studies. Maar de eerste bevindingen zijn hoopvol gezien mediwiet pijn, depressie, misselijkheid en andere ALS-symptomen kan bestrijden.cannabis-vs-als1Een andere studie concentreerde zich op muizen met een gelijkwaardig ‘muizen-ALS’. De muizen kregen 12 weken lang de cannabinoïde CBN toegediend. Opmerkelijk was dat de werkzame stof uit cannabis de symptomen met twee weken vertraagde in de muizen. Hun leven werd er niet door verkort. Deze studie suggereert dat het gunstig zou zijn om klinische studies met mensen te starten. Om te zien of bij menselijke patiënten met beginnende symptomen van ALS hetzelfde vertragende effect merkbaar is.

ALS-patiënten nu al voordeel bij cannabis

Er is meer onderzoek nodig om er zeker van te zijn dat mediwiet de progressie van ALS remt. Maar ondertussen zijn er wel al andere voordelen bekend van cannabis bij ALS. Zo is cannabis een sterke ontstekingsremmer en natuurlijke pijnstiller. Het zou om die redenen al een goede pijnbestrijder zijn voor ALS-patiënten.

Onderzoek moet uitwijzen welke ALS-medicatie kan worden verruild voor mediwiet. Ondertussen hebben patiënten al voordeel bij de bekende medicinale effecten van cannabis. [Foto: shutterstock/CHOATphotographer]

Onderzoek moet uitwijzen welke ALS-medicatie kan worden verruild voor mediwiet. Ondertussen hebben patiënten al voordeel bij de bekende medicinale effecten van cannabis. [Foto: shutterstock/CHOATphotographer]

Ook zouden de patiënten voordeel kunnen hebben bij de spier-ontspannende werking van de wonderplant. Bovendien kunnen de antioxidante effecten van de cannabisplant spieren van ALS-patiënten helpen beschermen tegen aanvallen.

Wietgebruik stimuleert ook hongergevoelens. Het zou daarom een hulpmiddel kunnen zijn voor patiënten die wegens misselijkheid te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen. Overigens zorgt wiet voor stemmingsverbetering die de levenskwaliteit van patiënten drastisch kan verhogen.

Veel symptomen van ALS lijken op die van multiple sclerose (MS). Daar is al meer onderzoek naar gedaan met betrekking tot medicinale cannabis. Artsen zouden er goed aan doen daarnaar te kijken om de onderzoeksrichting beter te bepalen.

[Openingsfoto: shutterstock/unguryanu]
(advertenties)

Reacties