(advertenties)
(advertenties)

Het buitenkweekseizoen zit er nu toch wel zo’n beetje op. Een goed moment om te bedenken of je de medicinale kweekbezigheden wellicht binnen wil voortzetten. Een van de vragen die dan voorbijkomen: moet ik dan op hydrocultuur gaan kweken of toch gewoon op aarde? Dit artikel bekijkt samen met jou de opties.

Voor mensen die eraan denken om binnenshuis aan de wonderbaarlijke reis van het kweken van mediwiet te beginnen, komt altijd de vraag welk kweekmedium te gebruiken. Afhankelijk van wie je het vraagt, is er altijd sprake van een sterke voorkeur voor het één of het ander.

Maar wat is nu beter? Een lastig te beantwoorden vraag, want het hangt helemaal af van een aantal factoren. Vooral het kennis- en ervaringsniveau van de kweker is belangrijk. Laten we de factoren eens bekijken zodat je een goede afweging kan maken waarom je aarde of hydrocultuur als groeimedium zou gebruiken.

Voordelen van het telen op aarde

Voor de meeste beginnende telers is aarde het gemakkelijkste en meest toegankelijke medium om in te groeien. Cannabis wordt het liefst gekweekt in een enigszins zure grond die rijk is aan voedingsstoffen en water goed afvoert.

Aarde biedt dit van nature omdat het een afgebroken restproduct is van organisch materiaal. Het is een natuurlijke medium voor de meeste bomen en planten en ook cannabisplanten zijn gek op deze voedingsrijke bodem waar vocht snel uit kan wegtrekken.

Afgezien van het feit dat aarde eenvoudig en goedkoop is te bemachtigen, biedt het ook een overvloed aan andere voordelen zoals:

 • Het is vergevingsgezinder. Aarde, in tegenstelling tot hydrocultuur, biedt een grotere buffer als het gaat om het maken van fouten. Als een hydroponisch systeem uitvalt, kunnen je planten daar binnen een paar uur gevolgen van ondervinden. Aarde geeft je daarentegen veel meer tijd om fouten te corrigeren. En dat is zeker voor beginnende kwekers ideaal.
 • Betere smaak – Sommige mensen zijn van mening dat aarde je cannabis een rijker smaakprofiel geeft. De reden dat cannabis gekweekt op hydro vaak anders smaakt, is dat veel kwekers niet goed spoelen. Spoelen houdt in dat de toegevoegde meststoffen uit de plant worden gespoeld zodat die niet worden geconsumeerd. Aarde is van zichzelf rijk aan voedingsstoffen, maar bij hydro is de plant volledig afhankelijk van toegevoegde meststoffen. Dit maakt spoelen bij hydro een secuur werkje omdat je niet wil dat de plant zonder voeding komt terwijl het nog volop bezig is met het afronden van de toppen.
 • Goedkoper – Eén van de belangrijkste voordelen van kweken met aarde is dat je minder apparatuur nodig hebt zoals allerlei voedingsstoffen, pompen, containers en extra slangen. Natuurlijk kan je bij aarde ook van alles toevoegen. Maar dat is dan nog steeds goedkoper dan hydrocultuur.
 • Mobieler – Technisch gezien heb je alleen een pot en grond nodig om cannabis te kweken. Hierdoor is het veel makkelijker om je planten (om wat voor reden dan ook) te verplaatsen in vergelijking met hydrocultuur. Hydrocultuur is een systeem slangen en water aanvoer terwijl je planten in potten nergens mee hoeft te verbinden.

Voordelen van kweken op hydrocultuur

Bij hydrocultuur nemen wortels meststoffen direct op uit het voedingswater. [Shutterstock/Ivan Karpov]

Als je behoefte hebt aan meer controle over je cannabiskweek en als je meerdere kweekrondes wilt doen, dan is het een goed idee om hydrocultuur te overwegen. Hydrocultuur is een systeem waarbij een voedingsrijke oplossing rechtstreeks naar de wortels van de plant wordt gepompt. Hierdoor wordt het gebruik van aarde helemaal overbodig.

Hier zijn enkele voordelen voor het kweken van hydro:

 • Het is snel – Een van de belangrijkste voordelen van groeien met hydrocultuur is dat het veel sneller is dan groeien in aarde. Als je het goed doet kan je 2 tot 3 weken groeitijd besparen met deze methode.
 • Lager risico op plagen / ziekten – Er vanuit gaande dat je de kweekruimte grondig reinigt voorafgaand aan een nieuwe kweek, neemt de kans dat je planten plagen of ziektes krijgen aanzienlijk af. Dat komt omdat aarde een organisch product is dat een broeinest vormt voor allerlei ziektes en plagen. Met hydro is dit risico een stuk kleiner.
 • Het is geautomatiseerd -Met hydro kan je elk aspect van je kweek automatiseren. Het enige dat je uiteindelijk moet doen, is het systeem onderhouden om het optimaal te laten functioneren.
 • Minder waterverbruik – Hoewel je zou verwachten dat hydrocultuur meer water gebruikt dan aarde, is dat niet het geval. Hydro gebruikt zelfs tot 90 procent minder water dan kweken op aarde. Maar toegegeven, dit is vooral een voordeel voor mensen die veel planten kweken. Het voordeel gaat dus minder op voor medicinale kwekers die een paar plantjes kweken voor eigen gebruik.
 • Optimale controle – Bij hydrocultuur heb je optimale controle over het voeden van je planten. Als je iets aanpast heeft dat meteen invloed. Zie je dat je planten tekorten hebben, dan kan je die meteen aanvullen. Zet je de planten in bloei? Dan kunnen ze nog diezelfde dag profiteren van aangepaste voeding. Op aarde treedt het effect pas na een paar dagen in werking.

Wat moet ik gebruiken?

De keuze ligt natuurlijk altijd bij jezelf. Maar nu je de voor- en ook nadelen van aarde en hydro zo tegenover elkaar ziet staan, zal het makkelijker zijn om een keuze te maken.

Om je toch nog een beetje te helpen, volgen hier een paar aandachtspunten die je kan meenemen in de overweging:

 • Vraag je af wat jouw niveau van bekwaamheid is bij het kweken van cannabis. Het verdient de aanbeveling om eerst vertrouwd te raken met de cannabisplant. Leer de plant lezen zodat je weet wat de uiterlijke kenmerken van bepaalde problemen zijn. Als je de plant eenmaal begrijpt, kan je bij een hydrokweek veel beter en sneller reageren op wat de plant jou ‘vertelt’.
 • Om tot dat niveau van bekwaamheid te komen kan je het beste beginnen met aarde. Dit is een vergevingsgezind medium, dus een fout wordt niet meteen bestraft met een plant die niet meer is te redden.
 • Ga eens langs een kweekwinkel om te kijken welk systeem je voorkeur heeft (er zijn verschillende hydro-systemen) zodat je beeld krijg bij wat er nodig is en hoeveel dat gaat kosten.

Succes met het maken van je keuze. En meld je trouwens ook aan voor het Mediwiet Forum, mocht je dat nog niet hebben gedaan. Hier zitten veel andere mediwietkwekers die graag hun bevindingen met je delen.

[Openingsfoto: Shutterstock/Zapylaiev Kostiantyn]
(advertenties)